back to top
2024. szeptember 08. 01:34
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Úgy érzem, én nyertem, nagyon boldog vagyok, hogy a testvéremmel...

Marc Márquez: Úgy érzem, én nyertem, nagyon boldog vagyok, hogy a testvéremmel osztozhattam a dobogón

Marc és Álex Márquez is dobogóra állhatott a Német Nagydíj főfutama után. A nyolcszoros világbajnok pedig határtalanul örült ennek.

Sok szempontból emlékezetes marad majd a Német Nagydíj főfutama, többek között a dobogósok személyei miatt is. Jorge Martín az utolsó előtti körben bukott az első helyről, így Francesco Bagnaia örökölte meg a vezetést. A címvédő mögött pedig sorrendben Marc és Álex Márquez ért célba, akik tehát együtt ünnepelhettek a leintés után. Így ők lettek az első testvérpár a MotoGP-korszakban, amelynek ezt sikerült véghezvinnie, hiszen legutóbb erre Ajoki Takuma és Noboacu volt képes 1997-ben Imolában.

A nap, amikor kiderült, hogyan fér meg egymás mellett a tudomány és az ösztönösség

„Úgy érzem, hogy én nyertem, úgy értem, ez az igazi – nyilatkozta az idősebb Márquez fivér a MotoGP hivatalos honlapjának. – Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy a testvéremmel osztozhattam a dobogón. Ezt a napot soha nem fogom elfelejteni, hiszen a jövőben nehéz lesz megismételni. Őszintén szólva, úgy látom, hogy ebben a szezonban konkrétan lehetetlen lesz [megismételni]. Hogy miért? Mert nekem és neki is nehéz dobogóra állni. Szóval az, hogy ugyanazon a vasárnapon mindketten a dobogón állunk, az már-már irreális. Ráadásul ez egy száraz [nem esős] és egy nagyon gyors verseny volt. Ő [Álex] egy nagyon tehetséges versenyző, és ezt ma meg is mutatta.”

„Remélem, a szüleink kiélvezték, mert talán ez volt az utolsó alkalom, hogy osztoztunk a dobogón. Mi mindenesetre annyira élveztük, mintha ez lett volna az utolsó ilyen! Amikor utolértem a testvéremet, még sok kérdőjel volt bennem – tette hozzá a nyolcszoros világbajnok, akinek a tizenharmadik rajthelyről kellett felzárkóznia. – Arra gondoltam: »Mit tegyek: támadjak? Kockáztassak? Ha valami történik, akkor mi lesz?« Úgy értem, hogy neki már úgy is egy szép dobogós hely lett volna. De aztán Martín szerencsétlensége [bukása] kedvezett nekünk, ilyen a versenyzés, és az, hogy mindketten dobogóra állhattunk, megkönnyítette az utolsó két kört.”

„Ráadásul nem is számítottam arra, hogy a dobogós helyen fogok végezni. Ha csütörtökön valaki azt mondta volna nekem, hogy »nem fogsz nyerni, de osztozhatsz a dobogón a testvéreddel«, arra azt mondtam volna, hogy »rendben!«. Hihetetlenül nehéz volt ez a hétvége, de ez a második hely mindent jóvátett. A futam előtt bevettem egy koktélt [sok fájdalomcsillapítót], de aztán este már egy másfajta koktélt ittam!”

Marc Márqueznek a „túlélés” a célja, más pályán valószínűleg el sem indult volna ezzel a sérüléssel