back to top
2024. szeptember 08. 01:21
KezdőlapMotoGPBagnaia úgy hiszi, ha Martín nem bukik, az egyik legnagyobb csatájukat hozhatta...

Bagnaia úgy hiszi, ha Martín nem bukik, az egyik legnagyobb csatájukat hozhatta volna az utolsó kör

Francesco Bagnaia felfedte, hogy milyen stratégiával motorozott a Német Nagydíj főfutamán. A címvédő úgy látja, hogy emlékezetes csatát vívhattak volna Jorge Martínnal, ha a spanyol pilóta nem esik el.

Mozgalmas versenyt láthattak azok a nézők, akik vasárnap látogattak ki a Sachsenringre. A pole pozícióból Jorge Martín vághatott neki a Német Nagydíj főfutamának, de aránylag rövid időn belül már Francesco Bagnaia állt az élen. Viszont aztán Bagnaiát előbb Martín, majd csapattársa, Franco Morbidelli is megelőzte. Utóbbi végül egy ponton megint megadta magát a kétszeres MotoGP-bajnoknak.

A nap, amikor kiderült, hogyan fér meg egymás mellett a tudomány és az ösztönösség

A Ducati gyári csapatának vezérpilótája a futam vége felé újra közeledni kezdett Martínra, aki az utolsó előtti körben elkövetett egy nagy hibát. A spanyol versenyző ugyanis meglátogatta az 1-es kanyar mellett fekvő kavicságyat. Ezt ráadásul a földön csúszva tette meg, így pedig be sem tudta fejezni a viadalt. A győzelem tehát annak a Bagnaiának az ölébe hullott, aki később elárulta, hogy milyen stratégiát követett.

„Vasárnap csak próbáltam nagyon óvatosan bánni a hátsó gumival, hiszen tudtam, hogy minél több gumim marad a verseny utolsó szakaszára, annál jobb lehetek – nyilatkozta Bagnaia. – Amikor mindkét Pramac-versenyző megelőzött, láttam, hogy ők kissé túlságosan nyomják, ezért úgy döntöttem, hogy valamelyest lelassítok. De talán túl sok időt veszítettem el Franky mögött, mert akkorra Jorge már több mint egy másodperces előnyt épített ki magának. Szóval onnan próbáltam újra megnyomni, hogy behozzam Jorgét. És így a végén már nagyon közel voltam hozzá, de aztán szerencsétlen módon bukott. Pedig azt hiszem, hogy [ha nem esik el], akkor az az egyik legnagyobb csata lehetett volna köztünk az utolsó körben.”

Riválisai elemezték Martín bukását, Miller és Viñales ugyanazt tette felelőssé

„Néhányszor még én is olyan [az eséshez közeli] helyzetben voltam, mivel a pálya egyes részein nagyon nehéz volt a fékezés – tette hozzá. – Az 1-es és a 12-es kanyar kifejezetten trükkös volt. Az első [kerék] sokat mozgott, és néha blokkolt. Mindenesetre nagyon boldog vagyok, hogy sorozatban a negyedik vasárnapi győzelmemet arattam. Az biztos, hogy ez a legjobb módja annak, hogy széles mosollyal az arcunkon menjünk el a nyári szünetre.”

Martín a Portugál Nagydíj óta vezette a tabellát, de a sachsenringi bukása miatt Bagnaia töltheti a szünetet az első helyen. A címvédőnek feltették a kérdést, hogy szerinte így ez volt-e a szezon fordulópontja. „Nem hiszem, hogy így lenne – gondolkozott hangosan Bagnaia. – Én már hat vagy hét forduló óta ilyen jó hangulatban vagyok. Jól érzem magam, és a csapattagokkal is kimondottan jól érezzük magunkat. Minden hétvégén szinte tökéletes munkát végzünk, és így az elmúlt hat [főfutamból] ötöt megnyertünk. De nem hiszem, hogy Jorge szempontjából bármi is változni fog. Olyan lesz, mintha [a Brit Nagydíjon] megint a nulláról kezdenénk, hiszen csak tíz pont az előnyünk vele szemben, és a szezon még nagyon hosszú. Nincs itt az ideje annak, hogy fordulópontról elmélkedjünk. Túl hosszú még az idény.”

Így áll a MotoGP-tabella a Német Nagydíj után

Az olasz versenyzőt megkérték, hogy egy nullától tízig tartó skálán értékelje a szezonja első felét. „Kilencest adok, mivel elkövettem néhány hibát – emlékeztetett Bagnaia. – Portimãóban összeütköztem Marc [Márquezzel], majd Barcelonában is buktam, ráadásul akkor az első helyről. Egyébként szerintem a legnagyobb [hibám] a barcelonai volt, mivel akkor az utolsó körben kilenc tizedmásodperccel vezetve estem el. Ezért nem értékelem tízesre.”