back to top
2024. szeptember 08. 01:30
KezdőlapMotoGPÁlex Márquez: Láttam a közeledő Marcot, és azt mondtam magamnak: b*szki, most...

Álex Márquez: Láttam a közeledő Marcot, és azt mondtam magamnak: b*szki, most mit csináljak?

Álex Márquez részletesen elmesélte, hogyan élte meg a Német Nagydíj főfutamát. A versenyt végül a dobogó legalsó fokán zárta, a második helyet pedig a testvére szerezte meg.

Az idei legjobb eredményét érte el a Német Nagydíj főfutamán Álex Márquez. A spanyol versenyző először állhatott fel a dobogóra, pontosabban annak a legalsó fokára. Ezzel pedig egyben történelmet is írt, hiszen közvetlenül előtte a fivére, Marc Márquez szelte át a célvonalat. Arra pedig a 2002 óta íródó MotoGP-korszakban még soha nem volt példa, hogy két testvér együtt ünnepelhessen a pódiumon.

Marc Márquez: Úgy érzem, én nyertem, nagyon boldog vagyok, hogy a testvéremmel osztozhattam a dobogón

Álex Márquez az ötödik helyről vágott neki a versenynek, majd annak a második felében sokáig úgy látszott, hogy a Jorge Martín – Francesco Bagnaia duó után ő a harmadik leggyorsabb a pályán. Viszont a hajrára fordulva megérkezett mögé a testvére, így elúszni látszottak a dobogós reményei. Végül aztán Martín bukása mégis megnyitotta a lehetőségét annak, hogy pezsgőzhessen a leintés után. Marc aztán még elment mellette, de így sem volt elégedetlen, hiszen elmondása szerint egy nehéz futamot sikerült jó eredménnyel zárnia.

„Nem volt könnyű az első és a hátsó gumit is megfelelően kezelni – kezdte a fiatalabb Márquez a TNT Sportsnak. – Láttam a közeledő Marcot, és azt mondtam magamnak: »b*szki, most mit csináljak?« Később, amikor láttam Martín bukását – amelyet persze sajnálok –, az egész testem remegett. Majd rájöttem, hogy [Franco] Morbidelli megállította [Enea] Bastianini közeledését. Szóval szerencsések voltunk.”

„Mindenki próbált gumit spórolni. A [verseny] a gumi kezeléséről szólt, próbáltuk nem annyira használni a hátsót – tette hozzá. – Később aztán azzal küszködtem, hogy megelőzzem Morbidellit. Ők [az idei Ducatival versenyzők] ugyanis bizonyos területeken – a fékezésnél és a kanyarbemeneteken – előnyben vannak, és ezek [a területek] fontosak az előzésnél… De azért nagyon jó napunk volt. Egy váratlan dobogót szereztünk. Korábban azt mondtam, hogy a hetedik hely a cél, hiszen akkor még nem volt meg a tempónk. De eszközöltünk bizonyos változtatásokat, amelyek nagyon jól működtek.”

A nap, amikor kiderült, hogyan fér meg egymás mellett a tudomány és az ösztönösség

„Pedig már-már túl sokat veszítettem Morbidellivel szemben, és nem voltam képes bekerülni Pecco [Bagnaia] a szélárnyékába. Szóval nagyon örülök, hogy osztoztam a dobogón Marccal. Ahogy már mondtam, amikor Jorge bukott, az egész testem reszketett. Nem tudtam, hogy mit kezdjek [ezzel a helyzettel]. Csak néztem a kivetítőn, hogy hol van Enea, hiszen róla tudjuk, hogy nagyon gyors az utolsó körökben. Próbáltam mindent kontrollálni a futam végéig, mivel a gumikat illetően már a határon voltam.”

Megkérték arra, hogy egy nullától tízig tartó skálán értékelje a szezonja első felét. „Vasárnapig hatos volt – mondta Márquez, akivel nemrég hosszabbított a Gresini. – A dobogóval viszont már hat és feles. A szezon első felében nem voltunk elég gyorsak, kivéve talán Jerezt. A versenytempónk nem volt olyan jó, amilyenre szükségünk lett volna. De vasárnap jó volt a ritmusunk. Remélhetőleg meg tudjuk fordítani a helyzetet, és a [szezon] végéig ilyen gyorsak tudunk lenni.”

„Better Call Álex”, avagy a Gresini szerződést hosszabbított Álex Márquezzel