back to top
2024. október 18. 07:15
KezdőlapMotoGPMarc Márquez kijelentette, nem az volt az elsődleges terve, hogy a Ducati...

Marc Márquez kijelentette, nem az volt az elsődleges terve, hogy a Ducati gyári csapatához igazol

Marc Márquez jövőre már a Ducati gyári alakulatának pilótája lesz, pedig legszívesebben a Gresininél maradt volna. Márquez nem tudja, hogy a bolognaiakkal aláírt új szerződése lesz-e pályafutása során az utolsó.

A Hondánál eltöltött tizenegy év után az idei szezonban már a Gresinit erősíti Marc Márquez. A spanyol pilóta láthatóan nagyon jól érzi magát az olasz csapatnál – amelynél a Ducati tavalyi motorjára ültették fel –, de így sem marad náluk a következő idényre, hiszen abban már a Ducati gyári alakulatánál fog versenyezni. Viszont Márquez saját elmondása szerint legszívesebben maradt volna a Gresininél, de az még ennél is fontosabb volt neki, hogy újra a lehető legversenyképesebb technikával indulhasson csatába.

Ducati: Marc Márquez tökéletes hozzáállást mutatott, ezért lesz ő a gyári csapat versenyzője

„Amikor úgy döntöttem, hogy csatlakozom a Gresinihez, ők egy esélyt kínáltak nekem – nyilatkozta a SPEEDWEEK.com-nak Márquez. – Ez a lépés természetesen kezdetben arra szolgált, hogy általa újjáépítsem az önbizalmamat. A Gresini csapattagjai pedig megfelelő légkört teremtettek ahhoz, hogy újjáépítsenek engem, mint versenyzőt. Ez pedig végül be is vált: újjáépítettek. Alig hat-hét versenyhétvége alatt nagyon fontossá váltak az egész pályafutásom szempontjából.”

„A célom az volt, hogy [jövőre már] a legújabb verziójú Ducatit használjam, mivel úgy gondolom, hogy a Ducati a jelenlegi legjobb motor – tette hozzá. – Két olyan forgatókönyv volt előttem, amelynek a megvalósulása esetén jól éreztem volna magam. Az elsődleges az volt, hogy Gresininél maradok a 2025-ös motoron, de ez nem volt lehetséges. A második számú tervem, vagyis… talán a legjobb [tervem] az volt, hogy a gyári csapathoz megyek. Igazából ez volt a tökéletes terv. Amikor a Ducati közölte velem, hogy én vagyok az egyik jelölt a gyári motorra, nagyon megörültem. A múltban sokszor nyertem, de egy sportoló életében a jelen, nem a jövő vagy a múlt a legfontosabb. Végül aztán a Ducatinál úgy döntöttek, hogy megadják nekem ezt lehetőséget, szóval most nagyon boldog vagyok. De még sok verseny van hátra idén is, így még sok lehetőségem lesz arra, hogy jó dolgokat csináljak a Gresinivel. Ők egy hihetetlenül jó csapat és egy nagyszerű család.”

„A csapatunk nem eladó!” – Lewis Hamiltonnak is üzentek Márquezék a kettős dobogó után

Tehát Márquez végül jövőre a Ducati gyári csapatát fogja erősíteni. Amikor elkezdődik a következő szezon, már 32 éves lesz, így az sem lenne feltétlenül meglepő, ha a bolognaiakkal aláírt két évre szóló szerződése lejárta után visszavonulna. Ennek megfelelően fel is tették neki azt a kérdést, hogy szerinte ez lesz-e pályafutása utolsó kontraktusa.

„Sosem lehet tudni, de én nem feltétlenül akarom [hogy ez legyen az utolsó] – mondta. – Ha eléggé versenyképesnek érzem magam… és a versenyképesség azt jelenti, hogy szinte minden futamot az első hat tagjaként zárok… az igazi versenyképesség pedig azt jelenti, hogy az első háromban [fejezem be a versenyeket]. Ahhoz, hogy megnyerj egy bajnokságot, minden eszközre szükséged van, mindennek pont a megfelelő helyen kell lennie. Ez jelenleg az én esetemben nem így van. De azért szeretnék ennél a két évnél is tovább maradni [a MotoGP-ben]. Akár még további két évig.”

Marc Márquez úgy gondolja, manapság nehezebb hosszú karriert befutni a MotoGP-ben, mint korábban