back to top
2024. szeptember 10. 06:52
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró édesapja hazudott, hogy „szenvedélyes” fia elindulhasson élete első motorversenyén

Aleix Espargaró édesapja hazudott, hogy „szenvedélyes” fia elindulhasson élete első motorversenyén

Aleix Espargaró édesapja elárulta, korábban hazudott fia életkoráról, hogy elindulhasson élete első motorversenyén. Genís Espargaró arra is kitért, hogy miért keresett menedzsert gyermekei mellé.

Egy csodálatos pályafutást fog lezárni a mostani idény végén Aleix Espargaró, a MotoGP állandó mezőnyének körelnöke ugyanis visszavonul az egész szezonos versenyzéstől. Egyébként a királykategóriától nem távolodik el teljesen, hiszen jövőre már a Honda tesztpilótája lesz. Viszont édesapja – aki két elit pilótát nevelt fel, hiszen természetesen Pol Espargaró is a fia – elmesélése alapján még az ő karrierje sem problémamentesen indult.

Öccse szerint a családjuk minden tagja „ünnepli” Aleix Espargaró visszavonulását

„Az első versenyén Aleix négy évesen és pár hónaposan vett részt – emlékezett vissza Genís Espargaró a Motosan kérésére. – De mi hazudtunk annak a szövetségnek, azt mondtuk, hogy már öt éves lett abban az évben. Pedig ez októberben történt, amikor ő négy éves volt, hiszen júliusban töltötte be a negyedik életévét. Két és fél évesen kezdett el segédkerékkel szerelt benzines – akkoriban ugyanis még nem voltak elektromos motorok, mint manapság – gépekkel motorozni. De ez főként azért alakult így, mert nagyon szenvedélyes volt. Ez a szenvedély pedig nem tőlem, hanem tőle jött. Én korábban szintén versenyeztem motorokkal, szóval megtapasztaltam az ezzel járó örömöt, de a szenvedést is. De ez már csak ilyen.”

„Azt viszont el kell mondanom, hogy erre [a gyerekek motoroztatására] Granollers az egyik legjobb hely – tette hozzá. – És mi otthon biztosan másképp csináltunk egyes dolgokat [mint mások]. Amikor úgy gondoltam, hogy ebből lehet valami, az volt az első dolgom, hogy kerestem melléjük egy menedzsert. Neki azt mondtam, hogy »jó szerelő vagyok, és azt hiszem, hogy jó apa is, de nem vagyok menedzser«.”

„Mert nem kérhetem egyszerre azt a fiamtól, Aleixtől, aki nagyszerű srác volt, hogy ne beszéljen evés közben, válaszoljon az anyjának, tanuljon… és azt is, hogy mit csináljon a pályán. Ezek összeegyeztethetetlen dolgok, és szerintem sok szülő ebben hibázik. Én mindig is úgy gondoltam, hogy nem az én kezemben van a gyerekeim sportolói pályafutása. Nekem nem az volt a feladatom, hogy megéljek a pénzükből. Egy gyerek nem befektetés, nem üzlet.”

Lorenzo szerint apjának köszönheti, hogy nem kellett kockáztatnia a bénulást karrierje végén