back to top
2024. szeptember 19. 02:57
KezdőlapMotoGPA Liberty Media még a Forma–1 egy részétől is megválik, hogy le...

A Liberty Media még a Forma–1 egy részétől is megválik, hogy le tudja zárni a MotoGP felvásárlását

A Liberty Media bejelentette, hogy 825 millió dollár értékű részesedést ad el a Forma–1-ből, hogy biztosítani tudják a MotoGP felvásárlásának finanszírozását.

Áprilisban jelentették be, hogy a Liberty Media megvásárolja a MotoGP-t és a Superbike-világbajnokságot irányító Dorna Sports részvényeinek 86 százalékát. Az ebből kimaradó részvények egyébként a MotoGP jelenlegi vezetőségénél maradtak. Viszont ahogy a megegyezés, úgy az üzlet lezárása is lassabban halad, mint ahogy azt várták.

A patás ördögöt vagy az egyetlen menekülési lehetőséget jelenti a MotoGP-nek Amerika?

A Liberty Mediának több problémával is szembe kellett nézni, amelyek között ott volt a forráshiány is. Éppen ezért nemrég megváltak az szintén általuk birtokolt Forma-1 egy részétől, hogy a befolyó összeggel le tudják zárni a Dorna felvásárlását (bár a pénzből másra, például az adósságuk csökkentésére is fognak fordítani).

„A Liberty Media Corporation bejelenti, hogy 10 650 000 darab C sorozatú Liberty Formula One törzsrészvényét (FWONK) nyilvános kibocsátás után 77,50 dolláros részvényenkénti áron értékesítette – olvasható a közleményükben. – A Liberty Media emellett az ajánlatot jegyzőnek opciót biztosított további 1 597 500 FWONK részvény megvásárlására”.

„Az ajánlat lezárására várhatóan 2024. augusztus 22-én kerül sor. A szokásos zárási feltételek teljesülésétől függően a Liberty Media várhatóan körülbelül 825 375 000 dollár bruttó bevételhez jut, [az ajánlatot] jegyzőnek juttatott kedvezmények és a Liberty Media által fizetendő becsült ajánlati költségek levonása előtt.”

A MotoGP új tulajdonosának igazgatója válaszolt a mindenkit foglalkoztató kérdésekre

Ez azért is érdekes, mert megint rámutat annak a furcsaságára, hogy miért nem a legtöbbet kínálónak adták el a Dornát. Annak idején mások mellett a KO Group Holdings is beszállt a licitbe. A TKO egy amerikai médiakonszern, amely leginkább küzdősportokkal foglalkozik, a vállalathoz tartozik mind a pankráció, mind az MMA legnevesebb szervezet, a WWE és a UFC is.

Tehát a TKO Group semmiféleképpen sem nevezhető kispályásnak, ami abból is kitűnik, hogy a cég vezérigazgatója szerint több pénzt ajánlottak a Dornáért, mint a Liberty Media. Ari Emanuel éppen ezért nem is érti, hogy miért nem őket választotta a részvényeket eladó Bridgepoint magántőke-társaság.

„Tudjuk, hogy a mi ajánlatunk 200 millió euróval magasabb volt, mint a Liberty Mediáé” – idézi Emanuelt a Financial Times. Ennek tényét a Bridgepoint sem tagadta, amikor a lap megkereste őket. Egyébként a Liberty Media a hírek szerint körülbelül 4,2 milliárd eurót fizetett ki, így 200 millió eurót nehezen lehetett volna elhanyagolható különbségnek tekinteni.

A gazdasági és pénzügyi szaklap arról számolt be, hogy „egy az üzlethez közel lévő személy” szerint Emanuel és a TKO Group „kulturálisan nem illeszkedtek” a Dornához és a motorsporthoz. A TKO Group viszont úgy látja, hogy a Bridgepoint „nem tett eleget a vagyonkezelői

Fellélegezhetnek a szurkolók? – a Libertynél nem gondolják, hogy a MotoGP javításra szorul