back to top
2024. szeptember 19. 03:02
KezdőlapMotoGPViñales azért távozik az Apriliától, mert valami mindig meggátolja, hogy „ragyogjon, mint...

Viñales azért távozik az Apriliától, mert valami mindig meggátolja, hogy „ragyogjon, mint Austinban”

Maverick Viñales elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy elhagyja az Apriliát a KTM kedvéért.

Emlékezetes módon, egy történelmi eredménnyel zárult az idei Amerikai Nagydíj, ugyanis Maverick Viñales nyerte meg a főversenyt. Ezzel ő lett az első versenyző, aki a MotoGP-korszakban három különböző gyártó motorjával tudott futamgyőzelmet aratni. Egyébként erre a gyorsaságimotoros-világbajnokság teljes történelmében is csak négyen, Mike Hailwood, Randy Mamola, Eddie Lawson és Loris Capirossi voltak erre képesek korábban. Viñales eddig a Yamahával nyolc, a Suzukival és az Apriliával pedig egy-egy diadalt jegyezhetett fel magának.

Viñalesnek egyébként is csodálatosan sikerült az austini versenyhétvége, hiszen a főfutam mellett az időmérőt és a sprintet is behúzta. Ám ehhez hozzá kell tenni, elég sokat, két és fél szezont kellett eltöltenie az Apriliánál, hogy el tudja érni ezt az eredményt. Az olasz gyártóval pedig már csak a szezon végéig mutathatja meg magát, hiszen jövőre már Enea Bastianinivel együtt a KTM szatellitalakulatát fogja erősíteni. Nemrég pedig elárulta, hogy miért döntött a váltás mellett.

A GasGas feje tart attól, hogy nehezen tudnak megfelelni a „verhetetlen” Bastianini elvárásainak

„Nem értettem, miért tartott ilyen sokáig, hogy az Apriliával nyerni tudjak – idézte fel Viñales a MotoGP hivatalos honlapjának. – 2022-ben nagyon jó volt a motor, Aleix [Espargarónak] nagyon jó szezonja volt vele, de nekem nem jött össze [a győzelem]. Ám azt nem tudtam, hogy miért. 2023-ban Manuel [Cazeaux, a csapatfőnök, akivel korábban a Suzukinál már dolgozott együtt – a szerk.] csatlakozott a csapathoz, és utána nyilvánvalóan megtaláltuk azt a valamit a beállításokban, ami a motorozásom ellen dolgozott, és ami miatt sokat küszködtem. Amint visszatértünk a helyes útra, én is elkezdtem jó eredményeket elérni. Korábban folyton azt kérdezgettem magamtól, hogy miért nem tudom összerakni a dolgokat. Aztán persze jött Austin, de úgy gondolom, hogy még annál is többre vagyok képes.”

A spanyol pilóta arra is kitért, hogy miért döntött mégis a távozás mellett. „Állandóan úgy érzem, hogy van valami, ami megakadályozza, hogy úgy ragyogjak, mint Austinban. Nekem pedig meg kell ezt találnom – magyarázta. – Ez a motivációm. Valójában ez alapján hoztam meg a döntésemet. Ráadásul azt hiszem, hogy a győzelemmel bezártam a kört, elértem a célomat az Apriliával. Így pedig úgy érzem, hogy teljesen szabadon távozhatok.”

Espargaró szerint az általa átcsábított Viñales az „ő motorján” nyert, amire rendkívül büszke

Viñales szerint jövőre az Apriliával rövidebb időn tudna sikereket elérni, de a noaleiekkel alacsonyabban van a plafon. „Könnyebb lett volna továbbra is jó eredményeket elérni úgy, hogy maradok – kezdte. – Egy ponton azt is mondtam magamnak: »már ismered a motort, ismered az embereket, talán jó dolgokat tudok elérni«. Viszont valójában nekem a bajnokságban az ötödik vagy hetedik hely ugyanazt jelenti. Én ugyanis az élmezőnyben akarok lenni. Ki tudja, [jövőre] talán sikerül, talán nem.”

„Mindemellett azt hiszem, hogy én lehetek a történelem egyedüli királykategóriás versenyzője, aki négy különböző gyártó motorjával tudott nyerni – tekintett előre. – Ez pedig egy nagyon jó cél. Ezzel a lépéssel [az átigazolással] nagy kockázatot vállaltam, de hiszek magamban, és az ösztöneim azt súgták, hogy meg kell próbálnom. Nem félek.”

Viñales könnyek között idézte fel az elmúlt éveket, amikor többször is be akarta fejezni