back to top
2024. szeptember 18. 20:45
KezdőlapMotoGPA KTM megerősítette, hogy nemsokára megint csatába küldik Pol Espargarót

A KTM megerősítette, hogy nemsokára megint csatába küldik Pol Espargarót

A KTM bejelentette, hogy az egyik tesztpilótájuk, Pol Espargaró rajthoz fog állni a San Marinó-i Nagydíjon. Az első misanói forduló a harmadik alkalom lesz az idei szezonban, amikor a spanyol pilóta megméretteti magát éles körülmények között.

A 2014-es óta az idei az első olyan szezon, amelyben a MotoGP állandó mezőnyének nem tagja Pol Espargaró. A 2013-as Moto2-es világbajnok alighanem kifejezetten keserűen tekint vissza a tavalyi szezonra. Az idénynyitó Portugál Nagydíj második edzésén bekövetkezett borzalmas bukása után nagyon súlyosan megsérült, és csak a nyári szünet után térhetett vissza. Utána pedig, bár sokáig nem úgy nézett ki, de a KTM végül az ő helyére ültette be Pedro Acostát a mostani idényre.

Hihetetlenül megható képsorok: így búcsúzott bátyja Pol Espargarótól a rajtrácson (videó)

Viszont Espargaró ezután is megtalálta a helyét. Egyfelől a Spanyolországban a MotoGP-t közvetítő DAZN szakértőjeként dolgozik, másrészt a KTM sem engedte el teljesen a kezét. Az osztrákok ugyanis szerződtették a tesztcsapatukba Dani Pedrosa és Jonas Folger mellé. Tesztpilótai minőségében pedig természetesen ő is motorra ül majd a szeptember 9-én sorra kerülő misanói kollektív teszten.

Ráadásul a KTM nemrég bejelentette, hogy az első misanói fordulóban is elindítják szabadkártyával. Az „első” használatát az indokolja, hogy a Kazah Nagydíj ismételt törlése miatt a Marco Simoncelliről elnevezett pálya kétszer is vendégül látja a mezőnyt. Először szeptember 6-8. között az eredetileg is betervezett San Marinó-i Nagydíjat, majd két hétre rá – a szeptember 20-22-i hétvégén – az Emilia-romagnai Nagydíjat rendezik meg az Adriai-tenger partján.

A fiatalabb Espargaró fivérnek egyébként ez lesz idén a harmadik szabadkártyás indulása. Először az Olasz Nagydíjon vett részt, Mugellóban a sprintet tizennegyedikként, a főfutamot tizenhetedikként zárta. Majd a KTM hazai versenyhétvégéje következett neki, a spielbergi sprinten kilencedik, a főfutamon pedig tizenegyedik lett.

Pol Espargaró ideges volt és félt – akár a dobogóért is harcolhatott volna?

„A mugellói forduló azt jelentette, hogy vissza tudtunk térni a MotoGP tempójához – kezdte Espargaró. – Ezután pedig sokkal versenyképesebbnek éreztük magunkat a Red Bull Ringen, ahol ráadásul korábban sok tesztkört tettünk meg. A misanói egy szintén ismerős pálya lesz, és nagyon örülök, hogy az Ausztriában elvégzett munka után újra a rajtrácson lehetek majd. Versenykörülmények között meg kell erősítenünk néhány adatot. Emellett persze abban a tekintetben is meg kell majd tennünk, amit tudunk, hogy segítsünk a srácoknak – Brad [Bindernek] és Jack [Millernek] – a beállításokkal a két ottani fordulóra.”