back to top
2024. szeptember 19. 02:18
KezdőlapMotoGPEgy tapasztalatlan szakemberrel helyettesítheti a Yamaha a sikerkovács igazgatóját

Egy tapasztalatlan szakemberrel helyettesítheti a Yamaha a sikerkovács igazgatóját

Lin Jarvis, aki 26 éve a Yamaha versenyrészlegének ügyvezető igazgatója, a szezon végén távozik a posztjáról. Értesülések szerint a japán gyártó az első misanói fordulóban jelenti majd be, hogy a MotoGP-ben tapasztalattal nem rendelkező Paolo Pavesio, a hangvillások európai részlegének marketing- és versenyigazgatója veszi át a helyét.

Áprilisban derült ki, hogy egy nagyon hosszú – 26 éves korszak fog lezárulni a Yamahánál a szezon végén. Ekkor távozik ugyanis posztjáról Lin Jarvis, aki 1999 óta a hangvillások versenyrészlegének ügyvezető igazgatója. Jarvis elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Yamaha csúcsra ért a 2000-es évek közepén. Többek között ő volt ugyanis az egyik legfontosabb figurája annak, hogy meg tudták győzni Valentino Rossit, hogy igazoljon hozzájuk.

Egy év küszködést jósoltak nekik, de Rossiék pár óra alatt megoldották a Yamaha gondjait

Ennek pedig elképesztő sikertörténet lett a vége, hiszen Rossi már 2004-ben világbajnok lett, amit 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben is megismételt. Ezután Jorge Lorenzo vette át a stafétát, aki 2010-ben, 2012-ben és 2015-ben ért fel a csúcsra a Yamahával. 2021-ben pedig Fabio Quartararo ülhetett fel a trónra. A Yamaha összesen hat gyártói és hét csapatvilágbajnoki címet gyűjtött be Jarvis vezetése alatt.

Így tehát bárki is lesz az utódja, egy nagyon magasra tett lécet kell átugrania. Az Autosport pedig nemrég arról számolt be, hogy értesüléseik szerint Paolo Pavesio, a Yamaha Europe mostani marketing- és versenyigazgatója fog szembenézni ezzel a kihívással. A lap úgy tudja, hogy ezt az első misanói fordulóban teszik majd hivatalossá.

Pavesio az előző tíz évben több eltérő pozíciót is betöltött a hollandiai székhelyű Yamaha Europe különböző részlegeinél. Így dolgozott ugyanabban az irodában, ahol korábban Jarvis is, mielőtt csatlakozott volna az olaszországi központú MotoGP-programhoz. Viszont soha nem volt aktív szerepe a MotoGP paddockjában, de a japán gyártó Superbike-világbajnokságon szereplő csapatai által már rendelkezik valamekkora tapasztalattal a versenyzés világából.

A brit lap emellett arról ír, hogy tudomásuk szerint a Yamaha valóban egy tapasztalt pilótával, méghozzá Augusto Fernándezzel fogja megerősíteni a tesztcsapatát. Könnyen lehet, hogy ezt szintén Misanóban hozzák majd a nyilvánosság tudtára.

Augusto Fernández: Csodálom a Superbike-vb-t, de az biztos, hogy 2025-ben a MotoGP-ben fogok motorozni