back to top
2024. szeptember 16. 20:57
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elismerte, nyomást helyezett magára, hogy megcsinálja a „tökéletes hétvégét” Aragóniában

Marc Márquez elismerte, nyomást helyezett magára, hogy megcsinálja a „tökéletes hétvégét” Aragóniában

Marc Márquez elmesélte, hogyan érezte magát az általa megnyert aragóniai főfutam során. A nyolcszoros világbajnok arra is kitért, milyen polcra teszi ezt a sikert. Márquez elárulta, mikor sejtette meg, hogy idén összejön a régóta várt győzelem.

Nagyszerű fordulót tudhat maga mögött Marc Márquez. Az Aragóniai Nagydíjon ugyanis ő volt a leggyorsabb mindkét szabadedzésen és az edzésen, majd megnyerte az időmérőt, a sprintet és a főfutamot is. Így tehát sikerült megcsinálnia a „tökéletes hétvégét”. Viszont amikor ezzel szembesítették, tett egy érdekes megjegyzést.

Valóban csoda volt Marc Márquez menetelése, vagy szimpla papírforma?

„Ez tényleg egy tökéletes hétvége volt – kezdte Márquez. – Szinte mindig az élen voltunk, kivéve [az esős] bemelegítésen, amikor a csapattal együtt őszintén szólva úgy döntöttünk, hogy a bokszban maradunk.”

Márquez vasárnap nagyjából három év, pontosan 1043 nap után nyert ismét MotoGP-versenyt (az aragóniai sprinttől eltekintve). A nyolcszoros világbajnokot hosszú ideig akadályozták a súlyos és elhúzódó sérülései, majd a Honda gyengélkedése. Most azonban „visszatért”, és immár egy Ducatival újra elsőként tudta átszelni a célvonalat. Ráadásul így már 6-ossal kezdődik a győzelmeinek száma, hiszen ez volt a 60. királykategóriás diadala. Mindez pedig természetesen nagyon boldoggá tette.

„A [főfutamon] már az elejétől kezdve elképesztően éreztem magam – idézte fel Márquez. – Viszont ez egy nagyon hosszú verseny volt, és az utolsó körökben már elég nehéz volt irányítás alatt tartani az érzelmeimet. Az utolsó három körben már csak a dobogón járt az eszem. Így amikor áthaladtam a célvonalon, úgy éreztem, mintha 3-4 kilótól szabadultam volna meg. Hihetetlen, hogy sikerült egy ilyen győzelmet aratnunk, mivel korábban nagyon nehéz volt lepésről lépésre haladni [a felépüléssel].”

A közönség őrjöngött, Marc Márquez ismét táncra perdült, miután véget ért a hosszú böjt (videók)

„A befutónál így azonnal erre a folyamatra gondoltam, illetve az összes körülöttem lévő emberre, a családomra, a barátnőmre, a fivéremre – tette hozzá. – Ők mind nagyon sokat segítettek, ahogy a Gresini csapattagjai is, akik megadták nekem ezt a lehetőséget. De most kitűzünk velük együtt egy újabb célt, és megyünk tovább. Egyébként elég furcsa volt az ünneplés, mert néhány másik futam után második vagy harmadik helyeket ünnepelve jobban dolgozott bennünk az adrenalin, mint most, ez inkább érzelmes volt.”

Rákérdeztek nála, vasárnap reggel úgy érezte-e, hogy a hétvége korábbi részében nyújtott teljesítménye után mindenképpen nyernie kell. „Akkor valóban nyomást helyeztem magamra – ismerte el a spanyol pilóta. – Ahogy a sprint után is mindenki láthatta, hogy nem élveztem ki teljesen [a győzelmet], mert tudtam, hogy a vasárnap az igazán fontos nap, amely egy jó lehetőség. Szóval emiatt tényleg nagyon próbáltam koncentrálni.”

Márquez korábbi sérülései közül talán a 2020-as jerezi hétvégén elszenvedettet lehet kiemelni, ha a legsúlyosabbat keressük. Az abból való felépülését követően mostanáig háromszor tudott nyerni, először a 2021-es Német Nagydíjon. Jelenleg pedig úgy látja, hogy az aragóniai sikere ugyanarra a polcra tartozik, mint az a sachsenringi.

„Azonos szintre helyezem ezt, mint a 2021-es németországit – jelentette ki Márquez. – Amikor ilyen sok sérülésed és nagyon mély pillanatod volt, más értéke van egy győzelemnek. Az igaz, hogy már 60 [futamot] nyertem meg, de ez a két győzelem a legfontosabb, az elsővel együtt, amit a MotoGP-ben arattam. Az önbizalmat ugyanis ilyenekből lehet meríteni.”

Marc Márquez elárulta, mi volt a sérülése utáni kálvária legnagyobb tanulsága

A jelenleg 31 éves pilóta idénre igazolt a Honda gyári csapatától a Gresinihez, és elmondása szerint már az első pillanatban, amikor felült a Ducatira, sejtette, hogy még idén eljön ez a siker. „Már a valenciai teszten rájöttem, hogy előbb-utóbb meglesz ez [a győzelem] – emlékezett vissza. – Már ott felismertem, hogy meglesznek az ehhez szükséges lehetőségeink.”