back to top
2024. május 09. 14:10
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elárulta, mi volt a sérülése utáni kálvária legnagyobb tanulsága

Marc Márquez elárulta, mi volt a sérülése utáni kálvária legnagyobb tanulsága

Marc Márquez elmondta, mi volt számára a legnagyobb tanulsága a 2020-as sérülése óta eltelt időszaknak. A spanyol versenyző szerint bizonyos szempontból hasonlít a csúcson lévő önmagára, más téren viszont egyáltalán nem ugyanolyan.

Marc Márquez MotoGP-pályafutása első hét évében szinte végig uralta a királykategóriát, vagy legalábbis ott volt az élmezőnyben. 2013 és 2019 között hat világbajnoki címet nyert, és rekordot rekordra halmozott. Akkoriban nehezen lehetett látni, hogy ki és hogyan állíthatná meg, ám az élet aztán közbeszólt, a Honda pilótájának pályafutása pedig gyökeres fordulatot vett.

A 2020-as szezonnyitón ugyanis jött a felkartörés, és onnantól kezdve karrierje valóságos kálváriává változott. Miután 2021-ben már képes volt futamot nyerni, 2022-ben ismét meg kellett műteni a sérült testrészt, és abban az időszakban a visszavonulás gondolata is felvetődött benne. Mindenesetre egy komoly tanulsága biztosan volt számára ennek az időszaknak.

„Azt tanultam meg, hogy a jó pillanatokat ki kell élvezni, mert azért, hogy az embernek legyen egy jó pillanata, meg kell küzdeni – nyilatkozta a Crash.Net-nek adott interjújában. – Rossz momentumok úgyis lesznek, néha azért, mert az embernek nincs szerencséje, máskor azért, mert túlságosan erőlteti. ’20-ig hihetetlenül jól alakult a pályafutásom, a komoly sérülés után rémálomszerű volt.”

Marc Márquez hálás a Hondának, hogy elkerüli a rémálomszerű forgatókönyvet

Márquez 2019-ben egy kiesést leszámítva kivétel nélkül az első két hely egyikén ért célba, és 420 pontjával rekordot döntött. Bár idén ezt jó eséllyel Francesco Bagnaia és Jorge Martín is túlszárnyalja, a sprintfutamok miatt közel másfélszer annyi pontot lehet gyűjteni egy hétvégén, ráadásul több fordulót rendeznek, mint akkoriban. Bár az eredményei jelentős visszaesést mutatnak, a 30 éves motoros úgy véli, bizonyos szempontból felveszi a akkori önmagával.

„Jó kérdés, hogy ugyanolyan köridőket futnék-e – fogalmazott. – Szerintem igen. A fizikai állapotomat illetően nagyon hasonlítok a ’19-es [önmagamra]. Jól érzem magam, és bár ’19-ben remek szezont teljesítettem, küszködtem a vállammal. Amikor az a szezon véget ért, megműtötték a vállamat. Szóval fizikai szempontból jelenleg jól érzem magam.”

Azonban mindez nem jelenti azt, hogy Márquez ugyanaz a pilóta, mint négy évvel ezelőtt, és csak a motoron múlik a mostani eredménytelenség. Korábban már többször is beszélt arról, hogy a kudarcok megtépázták a magabiztosságát, és most már nincs akkora önbizalma a motoron. Ez pedig jelentős különbséget jelent a 2019-es állapothoz képest.

„Mentális téren nem vagyok ugyanolyan – hangsúlyozta. – Érettebb vagyok, de a pályán momentán kevésbé vagyok meggyőződve [a képességeimről]. Hogy miért? Mert többet küszködünk, [2019-ben] pedig szinte minden hétvégén nyertem vagy a dobogóért küzdöttem. Ilyenkor az ember nagyon bízik magában. Most, amikor úgy gondolja, hogy jól teljesített, de nem jöttek az eredmények, nincs meg az az önbizalma. Azonban dolgozunk rajta.”