back to top
2024. szeptember 16. 20:51
KezdőlapMotoGPHivatalos: Oliveira a Yamaha gyári pilótájaként kerül a Pramachoz

Hivatalos: Oliveira a Yamaha gyári pilótájaként kerül a Pramachoz

Csütörtökön jelentették be, hogy Miguel Oliveira két évre szóló szerződést írt alá a Yamahával. A portugál pilóta ennek értelmében 2025-ben és 2026-ban a Pramacnál fog versenyezni.

Hosszas várakozás után végre gazdára talált a Pramac egyik Yamahája. Az olasz csapat idén még a Ducati ügyfeleként vesz részt a MotoGP küzdelmeiben, de jövőre már a japán gyártó szatellitalakulata lesz. Részben pont emiatt mind Jorge Martín, mind Franco Morbidelli távozik tőlük. Pénteken pedig bejelentették, hogy jövőre az egyik motorjukat a várakozásoknak megfelelően Miguel Oliveira kapja meg.

Oliveira két évre szóló szerződést írt alá, viszont nem a Pramackal, hanem magával a Yamahával. Ennek értelmében a hangvillások gyári pilótájaként fogja 2025-ben és 2026-ban erősíteni a toszkán istállót. Ez pedig azt jelenti, hogy egy a gyári pilótákéval teljesen megegyező M1-re fog felülni a valenciai teszten.

Megvan, hogy ki fog dönteni a Pramac jövő évi pilótafelállásáról

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy a sportágunkban annyira ikonikus márkát képviselhetek, mint a Yamaha. A MotoGP-ben eltöltött éveim során, amíg fejlődtem, majd megérkeztem, mindig is nagy lelkesedéssel néztem a kék motorokra – olvashatóak a 29 éves pilóta szavai a közleményben. – Ez most valósággá vált nekem, szóval szeretném megköszönni a Yamahának, hogy ebben a fontos átmeneti fázisban elkötelezték magukat mellettem. Lin Jarvisnak pedig külön is köszönöm, mivel ő kulcsszerepet játszott a tárgyalások megkezdésében és a megállapodásban. Hiszem, hogy hasznos lehetek a Yamahának ebben az átmeneti időszakban, amely során a motort visszavisszük a csúcsra. Szeretnék még köszönetet mondani Paolo Campinotinak, Gino Borsoinak [a Pramac tulajdonosa és a csapatfőnöke – a szerk.] és a Pramac összes csapattagjának, hogy együtt vághatunk bele ebbe a kalandba. Nem is lehetnék boldogabb és izgatottabb, mint most, hogy közösen kezdjük el ezt az új fejezetet.”

„Örömmel jelentjük be, hogy egy annyira profi és tapasztalt versenyző, mint Miguel Oliveira, csatlakozik a Yamahához a 2025-26-os szezonokra, és üdvözöljük őt a Yamaha MotoGP-projektjénél – mondta Lin Jarvis, a gyártó versenyrészlegének idén távozó ügyvezető igazgatója. – Miguel egy olyan versenyző, aki rendelkezik a technikai tudással, tapasztalattal, sebességgel és precizitással, amelyek mind szükségesek a Yamaha YZR-M1 teljesítményének javításához. Nagyon várjuk már, hogy a Yamaha MotoGP-projektjének kulcsembereként dolgozhassunk vele, és számíthat a teljes támogatásunkra.”

A Yamaha mégsem várt Misanóig, máris megnevezték a veterán igazgatójuk utódját

Oliveira 2019-ben érkezett meg a MotoGP-be, ahol két évig a KTM szatellit-, majd másik két évig a gyári csapatát képviselte. Ebben az időszakban öt futamgyőzelmet és két második helyet gyűjtött be. Tavaly aztán az Aprilia ügyfeléhez – a Trackhouse „elődjéhez”, az RNF-hez – igazolt, ahonnan a váltás után sem távozott. A noaleiekkel viszont eddig nem igazán sikerült megvillannia, az idei Német Nagydíj sprintjén elért második helye emelkedik csak ki az eredményeinek sorából.

Pedig a kisebb kategóriákban a bajnoki cím közelébe is többször odaért. 2015-ben második lett a Moto3-ban, 2017-ban pedig harmadik, majd egy évvel később második a Moto2-ben. Lehet, pont ezek a szezonok jártak a fejében, amikor nemrég mindenkit biztosított arról, hogy még nem érte el a plafonját. „Nézzétek, nem vagyok öreg – mondta Oliveira. –  29 éves vagyok, szóval igen, úgy érzem, hogy még nem értem el a teljes potenciálomat. Tényleg így gondolom. Eddig néhány dolog hiányzott, de lássuk meg, hogy mit hoz a jövő. Én optimista vagyok.”

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz Oliveira csapattársa. Látszólag Jack Miller az ülés legnagyobb esélyese. bár mellette Sergio García, valamint Alonso López és Tony Arbolino neve is felmerült. Azonban nemrég megkérdezték a Yamaha újdonsült műszaki igazgatóját, Max Bartolinit, szerinte mennyire fontos az előrelépésük szempontjából, hogy két MotoGP-tapasztalattal rendelkező versenyző kerüljön a Pramachoz. Az olasz szakember válasza alapján pedig úgy tűnik, hogy tényleg Miller dörzsölheti a tenyerét.

Tényleg van esély a MotoGP-karrier folytatására? – Miller sokatmondóan reagált az értesülésekre

„Szerintem nagyon fontos lesz – válaszolta Bartolini. – Különösen az elején nagyon hasznos lesz, hogy megkapjuk az észrevételeiket, illetve az összehasonlításaikat, hogy mely területeken tudunk javulni. És szerintem két okos versenyzőt választunk, mivel alkalmazkodniuk kell majd, hiszen biztosan nem tudunk azonnal olyan motort készíteni, mint amilyet várnak tőlünk. Szóval igen, nagyon hasznos lesz, hogy két tapasztalt versenyzőnk lesz a Pramacnál.”