back to top
2024. szeptember 18. 20:41
KezdőlapMotoGPMonumentális emléket állít szülővárosa Marco Simoncellinek

Monumentális emléket állít szülővárosa Marco Simoncellinek

Öt méter magas alkotás készült Marco Simoncelliről, amelyet attól a várostól nem messze fognak felállítani, ahol gyerekkorát töltötte. A leleplezésre nem sokkal az Emilia-Romagna Nagydíj hétvégéje előtt kerül sor.

Egy hete rendezték meg a San Marinó-i Nagydíj hétvégéjét, ám a körülmények alakulása, pontosabban az indiai és a kazahsztáni futamok törlése miatt jövő héten egy második fordulót is rendeznek Misanóban. Ezt kihasználva a nem messze lévő Coriano vezetése Marco Simoncellire fog emlékezni egy monumentális műalkotás formájában.

Az öt méter magas portrét a Via Marano körfotgalmának közepén fogják elhelyezni, annál a kereszteződésnél, ahol a Via Saragat található. Utóbbi azért releváns, mert ez az út vezet a körülbelül 10 ezer lakossal rendelkező Coriano városába, ahol Simoncelli a gyerekkorát töltötte. Az alkotás összesen négy képet tartalmaz a néhai olasz motorosról, így minden irányból látszani fog.

A portrék a MotoGP-ből is jól ismert Aldo Drudi tervei alapján készültek. A művész már több motorfestést is megálmodott, elég csak az idei szezonra gondolni. A VR46 által használt Ducatik színösszeállítása az ő elképzelései alapján készült el, ahogyan a Yamaha is az ő munkáját használta fel, amikor a Brit Nagydíj vasárnapján minden versenygép retrófestésben pompázott.

Megható módon emlékezett meg fiáról Simoncelli édesapja csapatának bemutatóján

A leleplezésre csütörtökön 11:30-kor kerül sor, és természetesen Drudi is ott lesz. Rajta kívül Gianluca Ugolini, Coriano polgármestere, a városi tanács tagjai, valamint Giovanni Copioli, az Olasz Motoros Szövetség elnöke is megtiszteli jelenlétével az eseményt. Ahogyan Simoncelli édesapja, Paolo, illetve az általa alapított és vezetett Sic58 alakulat tagjai sem maradhatnak ki.

„Sikerült időben, a MotoGP dupla hétvégéjéig elkészülnünk, hogy a Corianóba vezető legfontosabb közutat Marco Simoncellinek szenteljük – nyilatkozta Ugolini. – Azon túl, hogy motoros csodagyerekként mekkora tehetsége volt, Marco volt az a fiú, akire mindannyian vágytunk, és akit még egyszer szeretnénk megtisztelni ezzel a munkával.”

Marco Simoncelli a 2002-es idény vége felé mutatkozott be a gyorsaságimotoros-vb 125 köbcentiméteres géposztályában, 2006-ban pedig már a 250-esek között versenyzett, ahol két évvel később világbajnok lett. 2010-ben fellépett a MotoGP-be, ahol 2011-ben megszerezte első pole pozícióit és dobogóit. Az idény utolsó előtti, sepangi fordulójában azonban elesett, és mivel meg akarta menteni a bukást, a mögötte érkező Valentino Rossi és Colin Edwards elé sodródott, akik elgázolták. Az akkor 24 éves versenyző életét már nem lehetett megmenteni. Emlékét többek között a róla elnevezett misanói pálya őrzi.

Hátborzongató vallomás Simoncelli édesapjától, aki megérezte fia halálát