back to top
2024. szeptember 19. 08:53
KezdőlapSuperbikeRea kihagyja a Superbike-vb következő fordulóját, egy nemrég visszavonult pilóta helyettesíti

Rea kihagyja a Superbike-vb következő fordulóját, egy nemrég visszavonult pilóta helyettesíti

Jonathan Rea kihagyja a Superbike-világbajnokság cremonai fordulóját, és a tervek szerint Aragóniában fog visszatérni. A hatszoros világbajnokot a múlt heti Bol d’Oron elbúcsúztatott Niccolò Canepa helyettesíti, míg a továbbra is harcképtelen Dominique Aegerter motorjára Marvin Fritz ül fel.

Két Yamaha-versenyző esetében is kérdéses volt, hogy rajthoz állhat-e a Superbike-világbajnokság soron következő, cremonai hétvégéjén. Jonathan Rea a magny-cours-i forduló első futamán bukott, míg Dominique Aegerter még az azt megelőző héten sérült meg egy edzés során, így ő egyáltalán nem lehetett ott Franciaországban.

A Yamaha kedden bejelentette, hogy a hétvégén egyikük sem lesz bevethető. Rea ugyan senkivel nem ért össze, de nem magától került a földre, ugyanis közvetlenül előtte Nicolò Bulega is elvesztette az irányítását a motorja felett, ő pedig már csak így tudott reagálni. A brit motorosnak törést állapítottak meg a jobb hüvelykujjában, ahol egy mély vágás keletkezett.

Rea-t megműtötték, kihagyja a Superpole versenyt és a második futamot Magny-Cours-ban

Utóbbit azonnal meg kellett műteni, és mind a helyi sebész, mind Rea orvosi csapata azt tanácsolta, hogy a most debütáló cremonai hétvégén még ne üljön vissza a motorra. A tervek szerint azonban a jövő héten esedékes aragóniai fordulóban már ott lesz, és növelheti pontjainak számár, valamint javíthat a legjobb esetben is tizenegyedik helyén az összetettben.

A Yamaha azt is tudatta a nyilvánossággal, hogy Niccolò Canepa lesz Rea helyettese. Az olasz versenyző 2009-ben a MotoGP-t, egy évvel később pedig a Moto2-t is megjárta, majd 2020-tól 2022-ig a MotoE-ben szerepelt. A Superbike-vb mezőnyében 2008-ban, 2012 és 2016 között, majd 2018-ban volt ott, de nem mindig állandó jelleggel. Az ő szerepeltetése azért érdekes, mert a hétvégi Bol d’Oron lényegében visszavonultatták. Igaz, mindez nem sikerült ünnepélyesre, hiszen az 1-es számú Yamaha csak harmadikként ért célba, így a tabellán kikapott a 12-es számú Suzukitól.

Álomszerűen indult, de fájóan hamar véget ért a legendás 24 órás érdemi része a magyarok számára

Aegerternek szintén ki kell ülnie a cremonai fordulót, ráadásul az ő esetében azt sem említették meg, hogy Alcañizban már visszatérhet. Az ő helyettese Canepa egyik múlt heti váltótársa, Marvin Fritz lesz. A német motoros 2008 és 2011 között négy világbajnoki futamon vehetett részt a 125 köbcentiméteres géposztályban, míg két éve ott volt a Superbike-vb mindkét portugáliai fordulóján.

Edzésen sérült meg a Yamaha többszörös világbajnoka, ki kell hagynia a következő fordulót

A Yamaha tehát tisztázta a kérdéseket, ahogyan az is kiderült, hogy Adam Norrodint továbbra is Ivo Lopes pótolja. Az elmúlt három idény világbajnokairól, a listavezető Toprak Razgatlıoğluról, valamint a címvédő Álvaro Bautistáról viszont egyelőre nem érkezett hír. Előbbi a magny-cours-i hétvége második szabadedzésén szenvedett ijesztő balesetet, aminek következtében légmell alakult ki nála, utóbbi pedig a Superpole versenyen bekövetkezett bukásában eltörte az egyik bordáját.

Rea sikított Razgatlıoğlu bukásánál, szerinte könnyen „katasztrofális következményei” lehettek volna