back to top
2024. szeptember 23. 19:24
KezdőlapMotoGPErre nincsenek szavak – Aleix Espargaró nem tudja elhinni, hogy nem vizsgálták...

Erre nincsenek szavak – Aleix Espargaró nem tudja elhinni, hogy nem vizsgálták Bastianini előzését

Gino Borsoi, a Pramac csapatfőnöke elárulta, hogy a Sportfelügyelői Bizottság legalább meghallgatta őket. Aleix Espargaró úgy gondolja, nincs rendben, hogy nem is vizsgálták Enea Bastianini Jorge Martín ellen bemutatott előzését. Az Aprilia versenyzője szerint az, hogy a mai motorokkal nehéz előzni, senkit sem jogosít fel ilyen manőverek bevetésére.

Nagy port kavart az Emilia-romagnai Nagydíj főfutamának vége. Enea Bastianini a viadal hajrájában folyamatosan támadta a rajt óta élen álló Jorge Martínt. Az olasz pilóta végül az utolsó körben ment el márkatársa mellett. Viszont az előzése nem sikerült teljesen simára: a 10-es kanyarban bevetődött Martín mellé, és így kiterelte a pályáról.

Marc Márquez később egyértelműen kiállt amellett, hogy szerinte rossz döntést hozott a Sportfelügyelői Bizottság – amely részben pont a számos kritika miatt új vezetőt kap jövőre –, amikor nem vizsgálták Bastianinit az előzés miatt. Gino Borsoi, a Pramac csapatfőnöke elmondta, hogy a testület legalább meghallgatta őket. Az expilóta persze így sem volt túl boldog. „Nos, beszéltünk valamennyit a felügyelőkkel – árulta el Borsoi. – Azt mondták, hogy rendben volt az előzés, [Bastianini] nem ment túl a határon. Szóval akkor ez van. Most már mi is tudjuk.”

Marc Márquez nem ért egyet a Bastianini-Martín-ügyben hozott döntéssel, ami ráadásul neki sem kedvez

A Martínnal kimondottan jó viszonyt ápoló Aleix Espargaró szintén úgy gondolja, hogy nem jó döntés született. „Nem értem ezt. Nagyon csalódott vagyok. Nem értem, hogy mit csinál a Sportfelügyelői Bizottság – nyilatkozta Espargaró. – Tényleg nincsenek erre szavak, hiszen az egyik pilóta hozzáért egy a másikhoz, és emiatt mindketten kimentek a pályáról. Ezért pedig aztán még csak vizsgálat alá sem vonták. Ennek nincs semmi értelme. Az konkrét esettől eltekintve is aggódom egy kicsit, mivel ez azt az üzenetet küldi az összes pilótának, hogy azt csinálhatnak, amit csak akarnak. Hozzáérhetnek egy másik versenyzőhöz, majd kimehetnek a pályáról [és megússzák] – ez egy nagyon veszélyes üzenet. Tényleg még mindig nem tudom elhinni!”

Ezután felvetették, hogy nem azért van-e szükség ilyen manőverekre, mert a mostani MotoGP-gépekkel túl nehéz előzni. „Ez nem számít – jelentette ki erre Espargaró. – Ezekkel a motorokkal nehéz előzni, ez tényleg így van. De korábban is hozzáérhettél egy másik versenyzőhöz, és így kitehetted a pályáról. Ezt most is megcsinálhatod, és húsz évvel ezelőtt is megtehetted. Igen, nehéz előzni. De ha hozzáérsz egy másik versenyzőt, majd mindketten kimentek a pályáról, akkor az nem a motorokról szól.”

Bastianini szerint ő rendesen lezárta az ívet, Martín viszont úgy véli, márkatársa kilökte a pályáról