back to top
2024. szeptember 25. 15:25
KezdőlapMotoGPHivatalos: a MotoGP mégsem száll le a hullámvasútról, marad a naptárban az...

Hivatalos: a MotoGP mégsem száll le a hullámvasútról, marad a naptárban az izgalmas európai pálya

Szerdán bejelentették, hogy a hullámvasútszerű vonalvezetésről ismert portimãói Algarve International Circuit további két évig biztosan bennmarad a MotoGP naptárában. Pedig korábban sokáig úgy tűnt, hogy a Magyar és a Cseh Nagydíj visszatérése kiszoríthatja a portugáliai fordulót, de Miguel Oliveira legnagyobb örömére ez egyelőre mégsem történt meg.

Ahogy közeledünk a mostani idény végkifejlete felé, egyre több részletet ismerünk meg a MotoGP 2025-ös versenynaptárából. Persze a hazai szurkolókat ezek közül valószínűleg nem a silverstone-i forduló átütemezése, de nem is a szezonnyitó Katarból Thaiföldre való költözése hozta lázba, hanem először a Cseh, majd még inkább a Magyar Nagydíj visszatérésének híre.

Hivatalos: Magyarországra látogat a MotoGP és a Superbike-világbajnokság

Viszont a magyar rajongókkal ellentétben a portugál fanatikusok minden bizonnyal nem repestek az örömtől. Korábban ugyanis arról szóltak a sajtóértesülések, hogy a két Közép-európai forduló az ő versenyhétvégéjüket szoríthatja ki a naptárból. Viszont szerdán végre ők is megnyugodhattak: a MotoGP bejelentette, hogy a mezőny további két évig biztosan ellátogat majd az Algarve International Circuitre.

A változás minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a portugál kormány beállt a rendezők mögé, ez pedig anyagi szempontból megkönnyítette az ő dolgukat. Innentől már csak azt remélhetik a pilóták, hogy ebből a pénzből mindenhol kijavítják a kavicságyakat. A túl nagy darabokkal felszórt bukóterek az elmúlt években többször szolgáltatott témát: Pol Espargaró tavalyi súlyos sérülése részben ennek is volt betudható. Azonban általában azt lehet észrevenni, hogy a versenyzők ettől eltekintve kedvelik az izgalmas, hullámvasútszerű vonalvezetésű helyszínt. Az biztos, hogy a legjobban Miguel Oliveira örül a bejelentésnek, aki így jövőre a Pramac Yamahájával megpróbálhatja megszerezni a második hazai győzelmét.

„Nagy örömmel jelentjük be, hogy még legalább két évig fogunk Portugáliában versenyezni – mondta Carmelo Ezpeleta, a MotoGP mögött álló Dorna Sports vezérigazgatója. – Amióta először jártunk az Algarve International Circuiten, a pálya sok rajongó és versenyző kedvencévé vált, azt pedig könnyű belátni, hogy miért. Ez nemcsak egy gyönyörű hely a versenyzéshez, de maga az esemény is évről évre jobb lett, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen pozitív gazdasági, sport és társadalmi hatást gyakorolhatunk erre a térségre. Alig várjuk, hogy 2025-ben és 2026-ban ismét találkozhassunk a portugál rajongóinkkal.”

A bejelentéskor a kormány idegenforgalmi államtitkára is megszólalt. „Egy MotoGP-forduló a világ egyik leglátványosabb sporteseménye, amelyet egy hatalmas rajongótábor követ figyelemmel – kezdte Pedro Machado. – Olyan eseményről beszélünk tehát, amely egyedülálló módon képes arra, hogy Portugáliát, mint vonzó turisztikai célpontot, illetve mint nagyszabású sportesemények szervezőjét, népszerűsítse és bemutassa. Azzal, hogy támogatjuk a forduló megszervezését, az országunk hírnevét és vonzerejét erősítjük, ez pedig nagyon fontos a turizmus szempontjából.”

Az „igazi” Portugál Nagydíj 2000-ben jelent meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság naptárában (1987-ben is tartottak egyet, de Spanyolországban). A forduló egészen 2012-ig folyamatosan szerepelt a kalendáriumban, de ekkor még Estoril volt a helyszíne. A portimãói pálya 2020-ban a koronavírus miatti törlések okán tudott debütálni, és azóta is mindig ellátogatott ide a mezőny. A versenyhétvégék pedig akkora sikert arattak, hogy erre még két évig biztosan sor fog kerülni.