back to top
2024. október 16. 14:17
KezdőlapMotoGPA még be sem fejezett amerikai pályán pótolhatják jövőre az Argentin Nagydíjat?

A még be sem fejezett amerikai pályán pótolhatják jövőre az Argentin Nagydíjat?

Egy feltételezés szerint a teljesen még be sem fejezett Flatrock Motorsports Park ugorhat be jövőre a MotoGP-naptárba, ha az Argentin Nagydíj ismét kikerülne onnan. Az Amerikai Egyesült Államokban épülő pálya több szempontból is ideális választás lenne a sorozat számára.

Amikor néhány hete nyilvánosságra hozták a MotoGP 2025-ös szezonjának előzetes versenynaptárát, a szurkolók meglepődve láthatták, hogy az Argentin Nagydíj ismét szerepel benne. Idén a mezőny ugyanis nem látogatott el az Autódromo Termas de Río Hondóra, mivel az ország új – nagyjából egy éve hatalomra kerülő –kormánya megvonta a forduló megrendezéséhez szükséges támogatásokat. A politikai szélirány pedig azóta sem fordult meg, így nehéz elképzelni, hogy honnan szereznék meg a szervezők a szükséges forrásokat.

Hivatalos: debütáló Balaton Park, visszatérő Brno – íme a MotoGP előzetes 2025-ös versenynaptára

Így tehát könnyen megtörténhet, hogy jövőre újra törölni fogják az Argentin Nagydíjat. Idén a MotoGP nem pótolta a fordulót, de erre jövőre már jóval több ideje lesz felkészülni a sorozatnak. Viszont a termasi versenyhétvége március közepére van kiírva, amikor az európai pályák beugrása problémás lehet. Egyébként a következő idényben hivatalosan a Buddh International Circuit a tartalékhelyszín, és az indiai időjárás tekintetében a márciusi időpont is megfelelő lenne. Viszont a hírek szerint a szervezők ebben az esetben is anyagi problémákkal küzdenek, ami minden mást elfedhet.

A MotoGP-nek így feltételezhetően alaposan körbe kell néznie, ha tényleg márciusban akarja megejteni a pótlást. A SPEEDWEEK felvetése szerint ekkor akár a Flatrock Motorsport Parkot is figyelembe vehetik. Amennyiben tényleg ez a létesítmény kerülne be a naptárba, akkor jövőre 2013 óta először két királykategóriás fordulót tartanának az Amerikai Egyesült Államokban (hiszen Austin alapból is helyet kapott a 2025-ös kalendáriumban).

Több mint tíz év után ismét két amerikai helyszíne lehet a MotoGP-nek?

A Flatrock Motorsport Park mellett több érv is szólhat, amelyek közül a legfontosabb, hogy amióta a Liberty Media felvásárolta a MotoGP mögött álló Dornát, amerikai tulajdonosa van a királykategóriának. A Liberty pedig természetesen szívesen bővítené a „hazai” fordulóinak számát, hogy azt a szintén a cég által irányított Forma–1 esetén lehetett tapasztalni. Az USA ugyanis mindkét széria tekintetében az egyik legfontosabb piac számukra. Ráadásul a pálya Tennessee-ben fekszik, nem annyira messze a Trackhouse Racing főhadiszállásától. A MotoGP újdonsült amerikai csapata és szponzorai így biztosan nagyon örülnének egy itteni versenyhétvégének.

Viszont ezekkel együtt problémák is felmerülnek, különösen az, hogy még nem fejeződött be a pálya építése. A Road&Track júniusi beszámolója szerint ugyan az aszfalt jó néhány ponton már a helyére került, de az akkor készített képek tanúsága szerint még bőven folyt a munka. Persze azóta több hónap eltelt, így akár nagyon sokat haladhattak az építéssel, de annak állásáról nem rendelkezünk pontos információkkal.

A pálya hivatalos Instagram-oldalára augusztusban került ki egy bejegyzés, amely több fotót tartalmazott (cikkünk borítóképét is). Az ezekhez mellékelt szöveg szerint akkor már „az utolsó simításokat” végezték, hiszen éppen telepítették a rázóköveket és a kerítéseket. A legfrissebb légifelvétel körülbelül két hete került publikálásra, azon a pálya nagyobb része már valóban késznek tűnik, de ezt ténylegesen nem lehet így megállapítani.

Flatrock Motorsports Park, 2024, szeptermber
Fotó: Flatrock Motorclub

Viszont még ha maga a pálya nagyjából el is készült, nagyon sok munkát el kell ahhoz végezni, hogy a híres tervező, Hermann Tilke által felrajzolt 4,3 kilométeres nyomvonal fogadhassa a MotoGP mezőnyét. Ami a legfontosabb: véghez kell vinni a homologizációs folyamatot, de például még a lelátókat is fel kell építeni. Arról nem is beszélve, hogy Tennessee-ben szintén nem különösebben kedvező márciusban az időjárás …