back to top
2024. október 16. 14:27
KezdőlapOffroadLettenbichler sérülten is nyert a hardenduro-vb-n, visszatért a Superenduro-vb legjobbja

Lettenbichler sérülten is nyert a hardenduro-vb-n, visszatért a Superenduro-vb legjobbja

Manuel Lettenbichler nyerte a hardenduro-világbajnokság utolsó előtti, törökországi fordulóját, de a végső győzelmét még nem biztosította be. Billy Bolt negyedik hellyel tért vissza sérüléséből.

Az előző héten rendezték a hardenduro-világbajnokság hatodik, azaz utolsó előtti fordulóját. A helyszín Törökország délnyugati része volt, a mezőny tagjai a turistaparadicsomnak számító Kemerből indultak. Manuel Lettenbichler 9 pontos előnyből várta a hétvégét Wade Younggal szemben, míg Mario Románnak 16, Teodor Kabakcsijevnek 18 egység volt a hátránya az éllovas mögött.

Ez a forduló egy nagy visszatérésről is szólt, ugyanis a 2021-ben bajnoki címet, tavaly pedig összetettbeli ezüstérmet szerző Billy Bolt ismét rajthoz állt sérülése után. A brit motoros a superendurózásban évek óta szinte legyőzhetetlennek számít, és ezt már Budapesten is többször bizonyította a kilátogató közönségnek, jövőre pedig szintén megteheti.

Indul a 2025-ös Superenduro GP of Hungary jegyértékesítése

Bolt hétvégéje nem is indulhatott volna jobban, hiszen megnyerte a csütörtöki, tengerparti versenyt Lettenbichler és Young előtt. Ezért pont még nem járt, viszont a másnapi erdei kvalifikációnak ő vághatott neki elsőként, vagyis ő mehetett a legjobb körülmények között. Ezt azonban nem sikerült kihasználnia, legalábbis e két ellenfelével szemben.

A pilótákat 30 másodpercenként indították, de ők hárman aztán fordított sorrendben értek célba. Young 1:44:22.97 másodperces idővel bizonyult a leggyorsabbnak, 3:11.20 másodperccel felülmúlva Lettenbichlert, így 1 pontot sikerült hozni rajta az összetettben. Bolt lemaradása további 1:27.44 másodperc volt, amivel megszerezte a harmadik helyet és idei első egységét a 45 kilométeres pályán.

Szombaton aztán jött a főfutam, amely igencsak változatos, 65 kilométeres pályán zajlott: a mezőny tagjai a Földközi-tenger partján kezdtek, aztán folyómedreken át tartott az útjuk, a végén pedig jöttek a sziklás hegyek, olykor 2365 méteres tengerszint feletti magasságban. Lettenbichler annak ellenére elsőként jött el a rajtnál, hogy az előző nap után csuklósérüléssel bajlódott.

A német versenyző meg is tartotta a vezetést, a tengerparti rész befejeztével Kabakcsijev követte őt közelről, a harmadik pozícióért Young és Bolt csatáztak, míg Román ötödikként haladt. A spanyol versenyző aztán magára talált, és megelőzte riválisait, majd Lettenbichlert is utolérte, ám egy ponton megsérült a kipufogója, így a győzelemre nem volt esélye.

Sőt, a második helyért is küzdenie kellett, ám nem a korábban maga mögé utasított riválisok ellen, hanem a hardenrudózás legendájával, Graham Jarvisszal szemben. A brit versenyző Bolt, Young és Kabakcsijev mellett is elment, végül pedig Románt is megelőzte. Lettenbichler végül 4:43:22.26 másodperces idővel nyert, 13:17.08 másodperccel megelőzve Jarvist, és további 38,62-vel Románt. Mögöttük Bolt, Francesc Moret, Young és Kabakcsijev lett a sorrend.

Lettenbichler így 112 ponttal továbbra is vezeti az összetettet. Előnye normál esetben 18 egységre nőtt volna Younggal szemben, de mivel Jarvis nem jogosult pontszerzésre, ezért 17 a különbség, míg Románnak hasonló okokból nem 23, hanem 21 a hátránya, így matematikailag még neki is van esélye a vb-címre. A szezonzárót jövő héten rendezik Spanyolországban.