back to top
2024. október 16. 12:25
KezdőlapSuperbikePetrucci könnyezve mondott köszönetet, miután a független pilóták között felért a csúcsra

Petrucci könnyezve mondott köszönetet, miután a független pilóták között felért a csúcsra

Danilo Petrucci a második estorili futamon bebiztosította a független pilóták külön értékelésében a bajnoki címét. Az olasz versenyző könnyek között mondott köszönetet azoknak, akik mellette álltak az idei, elég nehezen alakuló év során.

A hétvégén, amikor Estorilban vendégeskedett a Superbike-világbajnokság mezőnye, szinte mindenki Toprak Razgatlıoğlu és Nicolò Bulega párharcára figyelt. Pedig rajtuk kívül Danilo Petruccinak is nagyon fontos volt ez a forduló, hiszen először nyílt alkalma arra, hogy bebiztosítsa a független pilóták külön értékelésében a bajnoki címét.

Razgatlıoğlu fölényes győzelmet aratott, Bulega egy második hellyel tartotta életben a bajnoki reményeit

Ez végül a második futamon sikerült neki, hiszen ezután – jelenleg 80 pont az előnye a második Andrea Iannonéval szemben. Az idényből pedig már csak egy forduló van hátra, amelyen legfeljebb 62 pontot lehet gyűjteni, a viadalt követően tehát Petrucci a bajnoknak járó koszorúval ünnepelhetett. „Ez egy elképesztő év volt – mondta a futam leintését követően. – Szeretnék köszönetet mondani az egész csapatomnak, minden embernek, aki mellettem állt, külön a barátnőmnek és a családom összes tagjának.”

„Egészen hihetetlen, hogy megszereztük ezt a címet – folytatta. – Ez a szezon ugyanis valódi hullámvasutazás volt nekem. A kórháztól kezdve az első győzelmen át egészen eddig a címig. Ez tényleg hihetetlen. Még a szavaim is elapadtak, mivel annyira kimerült vagyok, de egyben persze nagyon boldog is.”

Petruccinak valóban „hullámvasútszerű” volt az idei szezonja, amely a második volt neki a Superbike-világbajnokságon. A harmadik forduló előtt krosszmotorral edzett, és eközben akkorát bukott, hogy kórházba kellett szállítani, ahol műtéten is átesett. Saját elmondása szerint egy időre még az élete is veszély került, de szerencsére megúszta többek között jobb kulcscsont- és állkapocscsonttöréssel.

A sérülései miatt több fordulót is ki kellett hagynia, de miután Misanóban visszatért, egy szinte teljesen új Petruccit láthattunk a pályán. Állandóan jöttek a jobbnál jobb eredmények, majd ez a folyamat Cremonában tetőzött, ahol mindhárom versenyt megnyerte. Ráadásul azzal, hogy learatta az első futamgyőzelmét a Superbike-vb-n, ő lett az első olyan pilóta, aki a Superbike-vb-n, a MotoGP-ben, a MotoAmericában és a Dakar-ralin is diadalmaskodni tudott.

Csak attól féltem, hogy meghalok – Petrucci a Superbike-vb „kipipálása” után idézte fel a balesetét

Petrucci mellett a csapata, a Barni Racing külön is örülhetett, mivel a független istállók összevetésében ők lettek a legjobbak. Ebből az olasz veterán mellett Nicholas Spinelli is kivette a részét, aki egészen abszurd módon, beugróként nyerte meg asseni hétvége első futamát. Egyébként jövőre már két motorja lesz az alakulatnak, de a hosszabbító Petrucci csapattársa nem Spinelli, hanem a Supersport-vb egyik idei legjobbja, Yari Montella lesz.