back to top
2024. május 03. 17:33
KezdőlapSuperbikeZseniális gumiválasztás és hatalmas mázli után megvan a csoda, a beugró Spinelli...

Zseniális gumiválasztás és hatalmas mázli után megvan a csoda, a beugró Spinelli nyert Assenben

A sérült Danilo Petruccit helyettesítő Nicholas Spinelli nyerte a Superbike-világbajnokság asseni hétvégéjének első futamát, amely egészen szürreálisan alakult. Spinelli átmeneti esőgumikon óriási előnyt épített ki magának, amelyet aztán a folyamatosan száradó pályán nem tudott volna megtartani, de a 7 körrel a tervezett leintés előtt belengetett piros zászló megmentette. A második helyre Toprak Razgatlıoğlu, a harmadikra pedig Álvaro Bautista jött be.

A Superpole után az első futammal folytatódott a Superbike-világbajnokság hollandiai versenyhétvégéjének szombati programja. A „Sebesség Katedrálisa” becenevet viselő asseni pályán ekkor valamivel jobb körülmények fogadták a mezőnyt, mint amilyenek a nap korábbi részében uralkodtak, de továbbra sem volt ideális a helyzet. A viadalon a motokrosszbalesetet szenvedő Danilo Petrucci mellett Iker Lecuona sem tudott rajthoz állni, a Honda pilótája a harmadik szabadedzésen bukott, és elővigyázatosságból nem engedték neki, hogy motorra üljön.

A megtáltosodó Rea nyerte a nedves körülmények között megrendezett asseni Superpole-t

A pole pozícióból Jonathan Rea, mellőle pedig Nicolò Bulega és Toprak Razgatlıoğlu várhatta a lámpák kialvását. A legjobb rajtot Rea és Sam Lowes vette, az északír motoros megtartotta a vezető helyet, Lowes pedig felugrott a másodikra. Viszont rövidesen Andrea Iannone mindkettőjüket megelőzte.

Azonban ez a hármas a mezőny nagyrészével együtt elkezdett csúszkálni, mivel szinte mindenki száraz pályára való abroncsokkal vágott neki a viadalnak. Egy pilóta döntött másképpen: a Petruccit helyettesítő Nicholas Spinelli, aki az „intermediate”, tehát az átmeneti esőgumikra szavazott. A 22 éves motoros mindenkit maga mögé utasított, és a 3. kör elejére már közel 19 másodperces előnyt épített ki magának. Páran kimentek a bokszutcába kereket cserélni, többek között Sam Lowes is így döntött.

Spinelli a 4. kör elején már 25 másodperccel motorozott az őt üldöző csoport előtt, amelyet ekkor Andrea Locatelli vezetett. Iannone viszont ekkor túlvállalta magát, és bukott.

A 6. körben jött el a keverékek közti váltópont, ezután az üldözők már gyorsabbak tudtak lenni, mint Spinelli. A csoport tagjait viszont az lassította, hogy folyamatosan egymással csatáztak. Ekkor Axel Bassani állt a második helyen, mögötte pedig Razgatlıoğlu és Bautista motorozott.

A török pilóta a 8. körben megelőzte Bassanit, aki mellett aztán Bautista és Alex Lowes is elment. A futam első szakaszának két legnagyobb vesztese Rea és Bulega volt, akik ekkor a hetedik és a tizenkettedik helyen haladtak, pedig mindketten az első sorból rajtoltak.

A 9. körben Razgatlıoğlu hibázott, és ennek következményeképp Bautista és Lowes is elment mellette, a negyedik helyet pedig Remy Gardner vette át Bassanitól. A csoport eközben folyamatosan közeledett az élen álló Spinellihez, ekkor körülbelül 17,5 másodperc volt a hátrányuk.

Razgatlıoğlu a 11. körben visszavette a harmadik helyet, és Bautistával együtt elindulhatott Spinelli után. A Barni Sparks motorosának a 13. körben már csak 6 másodperces előnye volt a címvédő előtt.

A 14. körben Razgatlıoğlu messziről bevetődve megelőzte Bautistát. Viszont ekkor jött a dráma: belengették a piros zászlót, és mivel a mezőny már teljesítette a táv kétharmadát, így nem került sor újraindításra, tehát Spinelli nyerte meg a futamot. A verseny megállításának az volt az oka, hogy Locatelli motorjából olaj került a pályára a 15-ös kanyarban.

A második helyet végül Razgatlıoğlu szerezte meg, a harmadikat pedig Bautista. A címvédő mögött a Gardner, Alex Lowes, Rea sorrend alakult ki.

A Superbike-vb első asseni futamának végeredménye