back to top
2024. május 03. 23:58
KezdőlapSuperbikeSpinelli, a meglepetésgyőztes: Ez hihetetlen, talán szerencsém volt, de hát mégis én...

Spinelli, a meglepetésgyőztes: Ez hihetetlen, talán szerencsém volt, de hát mégis én nyertem

Az asseni hétvége első, „őrülten” alakuló futamának dobogósai, a meglepetésgyőztes Nicholas Spinelli, Toprak Razgatlıoğlu és Álvaro Bautista értékeltek a leintés után.

Nem mindennapi versenyt láthattak a Superbike-világbajnokság asseni hétvégéjének első futamát megtekintő szurkolók. A mezőnyt nedves körülmények fogadták, ám a legtöbben mégis száraz pályára való abroncsokkal vágtak neki a viadalnak. A kivételt Nicholas Spinelli jelentette, aki pályafutása első Superbike-versenyén vett részt. Spinelli ugyanis a motokrosszbalesetben megsérülő Danilo Petruccit helyettesítette. A 22 éves pilóta az átmeneti esőgumikat tetette fel előre és hátra is, ez pedig jó döntésnek bizonyult. Amíg a többiek csak csúszkáltak az első körökben, ő átvette a vezetést, majd körülbelül 25 másodpercre ellépett az üldözőitől.

Spinelli aztán a verseny középső szakaszában körről körre egyre többet veszített az előnyéből, ahogy folyamatosan száradt az ideális ív. A tervezett leintés előtt hét körrel Toprak Razgatlıoğlu és Álvaro Bautista duója már a nyomában loholt, amikor Andrea Locatelli motorja megmentette a Barni Sparks pilótáját. A Yamaha ugyanis füstölni kezdett, és olajat engedett a pályára a 15-ös kanyarban, emiatt pedig belengették a futam megszakítását jelző piros zászlót. A mezőny viszont eddigre már teljesítette a táv kétharmadát, így nem került sor újraindításra, a végeredmény az akkori sorrend lett.

Zseniális gumiválasztás és hatalmas mázli után megvan a csoda, a beugró Spinelli nyert Assenben

Spinelli a Superpole eredményének megfelelően a tizenegyedik rajtkockából rugaszkodott neki a futamnak, amelyet végül megnyert. „Ez hihetetlen, hiszen csak pénteken próbáltam ki először a Superbike-motort, szóval nagyon, nagyon boldog vagyok – nyilatkozta kissé elcsukló hangon a 22 éves motoros. – Amikor kipróbáltam, akkor azt mondtam, hogy »hűha, ez a motor elképesztő.« Ma pedig elindultam az első versenyemen, és győztem. Talán szerencsém volt, de hát mégis én nyertem. Nagyon örülök, hogy a csapat ilyen eredményt ért el.”

Razgatlıoğlu a harmadik pozícióból indulva végül a második helyen végzett. „Először is azt szeretném mondani, hogy gratulálok [Spinellinek], bár csupán még egy körre lett volna szükségem [a megelőzéséhez], de hát mindegy, végül így fejeződött be a futam – mondta a török pilóta. – De eléggé élveztem a futamot, különösen az első köröket, mivel az első szektor teljesen nedves volt, mi pedig állandóan csúszkáltunk, mindenki próbált valamilyen ívet találni. Végül is megszereztem a második helyet itt, Assenben, de jó lenne, ha egy győzelmet is tudnék itt aratni a BMW-vel. Majd meglátjuk, hogy mi lesz vasárnap, mindenki keményen dolgozik azért, hogy a lehető legjobb helyen végezzünk, majd meglátjuk, hogy miként alakul.”

Bautista a hetedik helyről rajtolva végül harmadikként zárta a futamot. „Hát az biztos, hogy ez egy elég őrült verseny volt – kezdte a címvédő. – Különösen azért, mert a pálya első felében ki kellett kapcsolni, nem lehetett nyomni, ott csak a hibázás elkerülése volt a cél, szóval azon a szakaszon nyugodtan kellett motorozni. De aztán a pálya második része meg csak a támadásról szólt, 100 százalékban, sőt 120 százalékban. Szóval az egész elég őrült volt. Ráadásul az elején nagyon sok előzés, meg ilyesmi volt, kicsit zavarosan alakult.”

„Az biztos, hogy nagyon élveztem a versenyzést, de azért nekem hiányzik az az utolsó hét kör, mivel szerintem egy jó csatát vívhattunk volna Toprakkal a győzelemért – tette hozzá. – Az élen haladó Spinellit ugyanis el tudtuk volna kapni a gumijai miatt. Mindenesetre boldog vagyok, élveztem a futamot, és gratulálok Spinellinek, mivel elképesztő volt, amit csinált, nagyon jól választott [gumit]. Bár az igaz, hogy amikor száradt a pálya, akkor egy kicsit gyorsabbak tudtunk lenni nála. De én boldog vagyok, a legjobbamat nyújtottam, és ennek eléggé örülök.”