back to top
2024. május 06. 07:13
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu még mindig úgy hiszi, hogy jó gumit választott, szerinte ez „szimpla...

Razgatlıoğlu még mindig úgy hiszi, hogy jó gumit választott, szerinte ez „szimpla szerencsejáték” volt

Toprak Razgatlıoğlu elmagyarázta, hogy miért slick gumikkal vágott neki az asseni hétvége első futamának. A török pilóta végül közvetetten a döntése miatt nem tudott harcolni a győzelemért.

A Superbike-világbajnokság asseni hétvégéjének első futamán a második helyet szerezte meg Toprak Razgatlıoğlu. Az alanyai pilóta volt a mezőny egyik leggyorsabb tagja – Álvaro Bautista mellett –, ám végül nem tudott az első helyért csatázni. Razgatlıoğlu ugyanis a mezőny nagyrészével együtt száraz pályára való slick gumikat használt, a beugró Nicholas Spinelli azonban az átmeneti esőgumikkal indult neki a viadalnak. A sérült Danilo Petrucci helyettese a rajt után mindenkit megelőzött, majd körülbelül 25 másodpercre ellépett az üldözőitől.

A futam második felében az állandóan száradó pályán Razgatlıoğlu és Bautista folyamatosan közelített Spinellihez, de megfogni már nem tudták. Andrea Locatelli motorja ugyanis olajat folyatott a pályára, és emiatt piros zászlóval végett vetettek a viadalnak. A török versenyző a leintés után elmagyarázta, hogy miért döntött a slick gumik mellett.

Zseniális gumiválasztás és hatalmas mázli után megvan a csoda, a beugró Spinelli nyert Assenben

„Az igaz, hogy akkor még mindig esett valamennyi eső a pályára, de csak egy kicsi – idézi a GPOne.com Razgatlıoğlut. – Felnéztem, és a felhők épp mentek el, tisztán lehetett látni az eget, szóval úgy gondoltam, hogy pár percen belül el fog állni. Ezt nehéz megítélni, néha a feljebb lévő felhőkből nem esik az eső. A futam során a második és a harmadik szektorban kezdett el esni. De aztán amikor elállt, akkor gyorsan száraz lett a pálya.”

„Az első szektorban mindannyian óvatosabbak voltunk – folytatta. – Aztán Bautistával mentünk együtt, de még nem nyomtuk. Nem volt erre szükség, mivel tudtuk, hogy ő [Spinelli] átmeneti esőgumikat használ. Talán, ha egy körrel hosszabb a futam, akkor nyertünk volna.”

Megkérdezték Razgatlıoğlutól, hogy mi volt az első gondolata, amikor meglátta a piros zászlót. „Őszintén szólva elég dühös voltam, mivel tudtam, hogy elkaptam volna [Spinellit] – mondta a 27 éves pilóta. – Jó volt a tempóm, de hát ilyen dolgok megtörténhetnek egy futamon. Örülök neki, jó munkát végzett az átmeneti esőgumikkal. Végül is, ez szimpla szerencsejáték volt, még mindig azt gondolom, hogy a száraz pályára való slick gumi volt a jó választás, és ezt bizonyítja is a legtöbb kör. A leggyorsabb pilóták mind így döntöttek, senki sem számított a piros zászlóra.”

Spinelli, a meglepetésgyőztes: Ez hihetetlen, talán szerencsém volt, de hát mégis én nyertem