back to top
2024. szeptember 29. 01:17
KezdőlapMotoGPPol Espargaró szerint „nem normális”, amit a lemásolhatatlan vezetési stílusú Acosta csinál

Pol Espargaró szerint „nem normális”, amit a lemásolhatatlan vezetési stílusú Acosta csinál

Pol Espargaró úgy gondolja, hogy Pedro Acosta vezetési stílusát nem lehet lemásolni. A korábbi MotoGP-versenyző szerint ezt általában nem értékelik eléggé az emberek.

Pedro Acostának már az újoncszezonjában sikerült nagyot dobnia a MotoGP-ben. A spanyol pilóta eddig négy sprint és két főfutam után állhatott fel a dobogóra, a tabellán pedig jelenleg az előkelő ötödik helyet foglalja el. Nem véletlen, hogy jövőre már a KTM gyári alakulatának versenyzője lesz. Többek között Pol Espargaró is kiemelkedőnek tartja a teljesítményét, sőt a KTM tesztpilótája úgy véli, az emberek nem értékelik eléggé a 20 éves motorost.

Quartararo: Acosta az egyik legtehetségesebb versenyző, akit valaha láttam

„Már sokat dicsértük Pedrót, de azt azért még mindenkinek meg kell értenie, hogy amit eddig csinál, az nem normális, nem természetes dolog – mondta Espargaró a Por Orejas című podcast egyik részében. – Ő nem csupán egy olyan versenyző, aki a Moto2-ből megérkezve azonnal eredményeket tud elérni. Valószínűleg évekig nem fogunk még hasonlót sem látni a MotoGP-ben [ahhoz, amit Acosta csinál], hacsak egy újonc nem ül majd fel egy gyári Ducatira, hiszen az jelenleg előnyben van a többi motorhoz képest.”

„Ha az intellektualitásról beszélnénk, Acostát zseninek kellene neveznünk – tette hozzá. – Amit Pedro csinál, azt nem lehet lemásolni. Már az előszezonban a malajziai shakedownon láttam, ahogyan áthelyezi a motor súlypontját, és ahogyan fékez, ezek pedig olyan dolgok, amelyeket nem lehet megtanulni. Ahogy telnek az évek, az ember rájön, hogy a vezetési stílusok változnak, és hogy vannak olyan akadályok, amelyeket nem lehet csak úgy leküzdeni, amelyek túlmutatnak a tehetségen és az elkötelezettségen. Pedrónak pedig olyan vezetési stílusa van, amelyet nem lehet lemásolni.”

Egy korábbi nyilatkozatában Jack Miller is azt emelte ki, hogy lehetetlen pontosan leutánozni a mazarróni cápa motorozását. „Egyetértek Jackkel: bármennyire is próbálja ő, Brad [Binder] vagy bármely más gyári versenyző lemásolni Acosta [vezetési stílusát], nem fog neki sikerülni, mivel azt lehetetlen [lemásolni] – jelentette ki ismételten Espargaró. – Pedrónak van egy személyes módszere a vezetésre, és az teljesen egyedülálló, ahogyan a testével forgatja a motort.”

Márkatársai is az egekig magasztalták az őket legyőző Acostát, egyikük máris tanulna tőle

„És én ezt [az egyediséget] nagyra értékelem, mivel Marc Márquezt, Dani Pedrosát és Jorge Lorenzót is láttam bemutatkozni a MotoGP-ben. De akkor még nem volt olyan magas a színvonal, mint most. Akkor csak négy motor volt, amelyikkel a bajnoki címért lehetett harcolni, most meg nagyjából az összes motor képes lehet a győzelemre. Ezért is kell külön kiemelni és értékelni azt, amit Pedro csinál. Különösen azért, mert a KTM még nincs a Ducati szintjén, bár remélem, hogy majd eljut oda.”