back to top
2024. szeptember 19. 18:12
KezdőlapMotoGPKi tudja legeredményesebben megidézni csapata korábbi legendáját? – hétvégi menetrend

Ki tudja legeredményesebben megidézni csapata korábbi legendáját? – hétvégi menetrend

A mostani hétvégén rendezik meg a Brit Nagydíjat. A silverstone-i forduló, amelynek vasárnapi menetrendje eltér a megszokottól, az ünnepi retro festések körül fog majd forogni.

Az idei MotoGP-szezon történelmi jelentőségű, mivel 1949-ben, vagyis pontosan 75 éve tartották a gyorsaságimotoros-világbajnokság első idényét. Erről a széria már többször is megemlékezett, de a most hétvégén következő Brit Nagydíjra valami igazán különleges dologgal készültek. A mezőny minden motorja és versenyzője egyedi, különleges retro festésben fog pompázni Silverstone-ban, amelyet a csapatoknak a saját történelmükből merítve kellett elkészíteniük.

Retro festésekkel ünnepli a gyorsaságimotoros-vb 75 éves történelmét a MotoGP

A Honda már valamelyest betekintést engedett abba, hogy ők miként gondolkoztak erről a feladatról. Ez alapján nyugodtan feltételezhetjük, hogy a legtöbb csapat a saját korábbi legendái festéseire alapozva alkotott. Az, hogy az egyes motorok hogyan fognak kinézni, csütörtök kora délután derül majd ki, amiről pedig természetesen be fogunk számolni. A versenyhétvége egy másik szempontból is ünnepi lesz, hiszen pénteken fogják hivatalosan is felvenni Mike Trimbyt a MotoGP-legendák névsorába. Trimby az első olyan személy lesz a listán, akit nem a pályán nyújtott teljesítménye miatt választottak be. Trimby ugyanis az IRTA, azaz a csapatok szakszervezetének megalapítójaként és a biztonság kérdésének élharcosaként szerzett nevet magának.

A Honda pilótái elárulhatták, milyen lesz a silverstone-i különleges festésük

Mind Trimby, mind az első vb-szezon megünneplésére tökéletes alkalom a Brit Nagydíj. Ezen a néven az első fordulóra 1977-ben került sor (előtte sokáig a Man-szigeti TT volt naptár része) Silverstone-ban, ahová 1986-ig minden évben ellátogatott a mezőny, viszont 1987 és 2009 között már a Donington Park volt a helyszín. Silverstone-ban 2010-ben tűnt fel újra sorozat, és azóta 2018 és 2020 – előbbi esetében az időjárás, utóbbinál a koronavírus szólt közbe – kivételével mindig rendeztek ott versenyt.

A Brit Nagydíjon a királykategóriát tekintve négy-négy győzelemmel Valentino Rossi és Kevin Schwantz osztozik a legeredményesebb pilóta címén. Azonban ők mindketten túlnyomórészt a Donington Parkban aratták ezeket a sikereiket. Silverstone-ból Jorge Lorenzo távozott a legtöbb, pontosan három elsőséggel. A pálya nehézségét jól mutatja, hogy a 2010-es visszatérése óta senki sem tudott egynél többször diadalmaskodni rajta Lorenzón kívül. A pandémia óta sorrendben Fabio Quartararo, Francesco Bagnaia és Aleix Espargaró állhatott fel a dobogó legfelső fokára vasárnap.

A silverstone-i pálya a Királyi Légierő egyik használaton kívüli katonai repterén jött létre, az első nem hivatalos versenyt 1947-ben tartották rajta. Ám ezután gyorsan bekerült a nemzetközi sorozatok körforgásába, 1950-ben már helyet kapott a Forma–1 első idényének naptárában. Azóta persze az aszfaltcsík számtalan alkalommal megváltozott, legutóbb 2010-ben módosult jelentősen, pont a MotoGP ide érkezése miatt.

A motorosok által használt tíz jobb- és nyolc balkanyart tartalmazó nyomvonal 5891 méter hosszúságú, amivel az egyik legterjedelmesebbnek tekinthető. A fordulók közül jó néhány igen tempós, mint a Copse, a Maggotts-Becketts-Chapel kombináció vagy a Stowe. Általánosságban is elmondható, hogy a karakterisztikája és az elmúlt évtizedekben rajta végrehajtott felújítási munkálatok miatt a MotoGP naptárának az egyik leggyorsabb pályájáról beszélünk.

A tavalyi Brit Nagydíjon nem voltak igazán ideálisak a körülmények, így az abszolút pályacsúcs a két évvel ezelőtti hétvégéről datálódik, Johann Zarco 1:57.767 másodperces idővel szerezte meg a pole pozíciót. A versenyben futott legjobb kör Álex Rins nevéhez fűződik, aki ugyanabban a fordulóban 1:59.346-ot futott a futamon még a Suzuki pilótájaként. A sebességrekordot szintén 2022-ben állította fel Enea Bastianini, aki 340,6 km/h-val repesztett az érzékelési pontnál.

Ahogy már említettük, a tavalyi főfutamon a változó körülmények között az idősebb Espargaró fivér tudott diadalmaskodni Silverstone-ban. A spanyol pilóta saját elmondása szerint szeretné ezt megismételni, amiben segítségére lehet, hogy a hétvégén négy idei Aprilia lesz a mezőnyben. A Brit Nagydíjon ugyanis már a Trackhouse Racinget képviselő Raúl Fernández is egy RS-GP24-en fog ülni. Így pedig a noaleiek több adatot tudnak begyűjteni, ahogy azt Maverick Viñales is kiemelte.

Espargaró megismételné a tavalyi győzelmét a Brit Nagydíjon, Viñales az újabb gyári Apriliának örül

Espargarónak azon az emlékezetes futamon Bagnaia volt az egyik legfőbb ellenfele, akit csak az utolsó körben előzött meg. A címvédő feltehetően idén szintén ott lesz a legjobbak között, hiszen a Német Nagydíjon – és a Ducati háziviadalán is – megmutatta, hogy nagyon jó formában van, összetettben is átvette a vezetést Jorge Martíntól. Viszont a Pramac pilótája biztosan bizonyítani akar majd a sachsenringi bukása után, és nem fogja olcsón adni a bőrét.

Így áll a MotoGP-tabella a Német Nagydíj után

Rajtuk kívül az első helyre pályázóknak a Márquez fivérekkel is számolniuk kell, akik együtt állhattak fel a dobogóra a nyári szünet előtti főfutamon. Mellettük szól az is, hogy Bagnaiával együtt sokan úgy látják, rövidesen valaki futamot fog nyerni a tavalyi Ducatival. Ráadásul a tavalyi Brit Nagydíjon Álex Márquez nyerte meg a sprintet.

Marc Márquez: Úgy érzem, én nyertem, nagyon boldog vagyok, hogy a testvéremmel osztozhattam a dobogón

A Yamahánál főként a szabadkártyával induló Remy Gardner teljesítményére lehetnek majd kíváncsiak. Az egyébként a Superbike-világbajnokságon versenyző ausztrál motoros Cal Crutchlow-t fogja helyettesíteni. Az iwataiak tesztpilótája egy elhúzódó sérüléssel küzd, amely megakadályozza abban, hogy rajthoz álljon a hétvégén.

A műtéten áteső Crutchlow mégsem tud rajthoz állni a Brit Nagydíjon, már a helyettese is megvan

Fontos kiemelni, hogy a Brit Nagydíj menetrendje az időeltolódáson kívül is eltér a megszokottól. Ahogy korábban, úgy idén is szokatlan sorrendben kerülnek majd sor vasárnap a futamokra, hiszen a Moto3 után jön majd a királykategória, és így a Moto2 fogja zárni a programot.

A Brit Nagydíj hétvégéjének menetrendje

PÉNTEK
10:00 – 10:35 Moto3 Szabadedzés
10:50 – 11:30 Moto2 Szabadedzés
11:45 – 12:30 MotoGP Első szabadedzés
14:15 – 14:50 Moto3 Első edzés
15:05 – 15:45 Moto2 Első edzés
16:00 – 17:00 MotoGP Edzés
SZOMBAT
9:40 – 10:10 Moto3 Második edzés
10:25 – 10:55 Moto2 Második edzés
11:10 – 11:40 MotoGP Második szabadedzés
11:50 – 12:05 MotoGP Időmérő (Q1)
12:15 – 12:30 MotoGP Időmérő (Q2)
13:50 – 14:05 Moto3 Időmérő (Q1)
14:15 – 14:30 Moto3 Időmérő (Q2)
14:45 – 15:00 Moto2 Időmérő (Q1)
15:10 – 15:25 Moto2 Időmérő (Q2)
16:00 MotoGP Sprintverseny
VASÁRNAP
10:40 – 10:50 MotoGP Bemelegítés
12:15 Moto3 Verseny
14:00 MotoGP Verseny
15:30 Moto2 Verseny