back to top
2024. szeptember 19. 17:54
KezdőlapMotoGPRossi felidézte a rivalizálását Lorenzóval, aki szerinte egy nem kedves, de zseniális...

Rossi felidézte a rivalizálását Lorenzóval, aki szerinte egy nem kedves, de zseniális versenyző volt

Valentino Rossi visszaemlékezett MotoGP-pályafutása egyik legnagyobb rivalizálására, amit Jorge Lorenzóval folytatott. A nagy vihart kiváltó fal-ügyről és a 2009-es barcelonai csatájukról is beszélt.

Valentino Rossival hihetetlenül hosszú ideig lehetett találkozni a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában. Ez alatt több emlékezetes rivalizálásból is „kivette a részét”. Manapság leginkább a Marc Márquezzel való párharcára emlékeznek, pedig egy másik spanyol versenyzővel, Jorge Lorenzóval is egymásnak feszültek. Rossi nemrég pont az ötszörös világbajnokkal való küzdelméről beszélt, amit elég magas polcra helyez.

Rossi elárulta, mikortól vélte úgy, hogy Marc Márquez el akarja gáncsolni a bajnoki küzdelemben

„Ebben a sportban tényleg vannak rivalizálások, és nem véletlen, hogy pályafutásom három legfontosabb versenyén egyaránt a három legnagyobb riválisom egyike ellen harcoltam. Ez 2004-ben [Max] Biaggi, 2008-ban [Casey] Stoner, 2009-ben pedig Lorenzo volt – idézte fel Rossi a Mig Babol podcastben. – Szóval Lorenzo biztosan ott állt az ellenfeleim képzeletbeli dobogóján.”

Lorenzo 2008-ban érkezett meg a MotoGP-be, méghozzá a Yamaha gyári alakulatához, így Rossi csapattársaként debütált. A Doktor pedig nem kifejezetten örült ennek. „Nyilvánvalóan nem voltam túlságosan boldog, mivel tudtuk, hogy ő olyan valaki, aki nagyon gyors – ismerte el. – Aztán újoncként az első három futamán sorozatban második, harmadik, majd első lett. Idén sok szó esik [Pedro] Acostáról, de amikor Lorenzo megérkezett, azonnal tisztázta a helyzetet.”

„Viszont [Lorenzo] nem volt egy nagyon kedves srác, vagy legalábbis akkor biztosan nem volt az, amikor ment egy-egy verseny – tette hozzá. – Mondjuk úgy, hogy nem a kedvesség volt a legnagyobb értéke.”

Lorenzo: Rossi fülét-farkát behúzva tért vissza a Yamahához, hogy tanuljon tőlem

A két klasszis kapcsolata nem volt felhőtlen. Az elmérgesedett viszonyuk jelképe volt az a „fal”, amely 2008-ban épült a boksz két oldala közé, hogy még kommunikálniuk se kelljen a másikkal. Az ügy hátterében az állt, hogy Rossi megkérte a Yamahát, térjenek át a Bridgestone-abroncsok használatára, azonban Lorenzo nem volt erre hajlandó.

„Az volt a nagy különbség, hogy Lorenzónak 2008-ban Michelin gumija volt, míg én Bridgestone-t akartam használni – emlékezett vissza Rossi. – Szóval egy kicsit szétváltunk a garázson belül. Aztán [felállítottak] egy falat a garázsban, mert nem akartam, hogy lássa az adataimat, bár erről nagy vita volt, és sok viszályt okozott. Azonban végül az adataim így is, úgy is eljutottak hozzá, ahogy én szintén láttam az ő adatait.”

A két versenyző több nagy csatát is vívott, ám ezek közül kiemelkedik, amit 2009-ben Barcelonában láthatott a közönség. A futam során oda-vissza előzgették egymást az első helyen, az utolsó kör legvégére pedig úgy érkeztek meg, hogy Lorenzo vezetett. Azonban Rossi gondolt egy merészet, bevetődött mellé az utolsó kanyarban, és így megnyerte a viadalt.

„Ott élet-halál harc folyt – mesélte Rossi. – Az utolsó körben megelőzött engem, aztán több kanyarban is megpróbáltam visszaelőzni, de ő mindig rám tudott zárni. Azt nem tudom, hogy mi történt az utolsó kanyarban, talán megnyugodott vagy azt hitte, hogy [ott] nem tudom megelőzni… De végül mégis elmentem mellette. A leintés után eléggé terhelt volt a hangulat a garázsban, a helyzet közel volt a robbanáshoz. A futam után még hónapokig vitatkoztunk erről Lorenzo embereivel. Mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy Lorenzo egy zseniális versenyző volt.”

Megint összejöhet a Lorenzo-Rossi csata, csak ezúttal négy keréken