back to top
2024. május 02. 03:56
KezdőlapNégykerékMegint összejöhet a Lorenzo-Rossi csata, csak ezúttal négy keréken

Megint összejöhet a Lorenzo-Rossi csata, csak ezúttal négy keréken

Jorge Lorenzo egy Lazarus nevű GT3-as szériákban induló csapatnál folytatja az autóversenyzői karrierjét, így könnyen megtörténhet, hogy újra szembekerül majd a pályán Valentino Rossival.

Hivatalosan is bejelentésre került, hogy Jorge Lorenzo az AMR Lazarus Corse kötelékében folytatja az autóversenyzői pályafutását. Lorenzo idén debütál majd a GT3-as kategóriában egy Aston Martin Vantage GTE volánja mögött. Az istálló a tavalyi évben lett a patinás angol gyártó ügyfele, így az autó még számukra is újdonságot fog jelenteni.

„A motorsport iránti rajongás mindig is az életem része volt, most éppen négy keréken. Találkoztam pár emberrel, akik lehetőséget kínáltak egy projekt közös kidolgozására – idézi Lorenzot a Motosan.es. – Szóval szeretném megköszönni a Lazarusnak és az Aston Martin Racingnek, hogy lehetőséget adtak nekem egy új kaland megkezdésére. Azt remélem, hogy a motorsportok világában található jelentőségteljes célok [elérése] felé vezet majd engem.”

Egyelőre nem nevezték meg, hogy melyik sorozatban láthatjuk majd Lorenzót, de az Eurosport szakértője szerint könnyen elképzelhető, hogy a GT World Challenge lesz a választott széria. Amennyiben ez valóban így történne, akkor a Palma de Mallorca szülötte újra összecsaphat régi ellenfelével, Valentino Rossival, ugyanis a Doktor idén az endurance-világbajnokság mellett a GTWC-ben is versenyez majd a WRT színeiben.

Főnöke szerint Rossi egy szinten van a világ legjobb autóversenyzőivel a kategóriájából

A két pilóta számtalan emlékezetes csatát vívott egymással a MotoGP-ben, közben pedig eléggé feszült volt a kapcsolatuk. 2008-ban, amikor mindketten a Yamaha versenyzői voltak, annyira rossz volt köztük a viszony, hogy egy fal épült a boksz két oldala közé, hogy még kommunikálniuk se kelljen egymással. Ma már azonban leginkább a tisztelet hangján beszélnek a másikról, és örömmel fogadják, ha összefutnak. Ettől függetlenül lehet abban bízni, hogy amennyiben újra összecsapnak a pályán, akkor megint parázs ütközeteket láthatunk majd.

Lorenzo 2019-ben vonult vissza a MotoGP-ből, majd nem sokkal később Rossihoz hasonlóan négy keréken tért vissza a versenyzés világába. 2022-ben állt először rajthoz az olasz Porsche Carrera-kupában, majd a Porsche Szuperkupában, amelyben aztán tavaly már egy teljes szezont teljesített. Ebben a sorozatban a legjobb eredményét a Red Bull Ringen érte el, ahol tizenötödikként fejezte be a versenyt.

Lorenzo felidézte a Rossi elleni hírhedt bajnoki döntőt, és elárulta, mire számít idén

A Lazarus egy nagy múltra visszatekintő csapat, 1997-ben alapították Olaszországban. Lorenzo új munkaadójának székhelye a Padova tartományban fekvő Caselle di Selvazzano Dentróban található. Az alakulat az elmúlt években leginkább GT3-as sorozatokban, az International GT Openben és a Blancpain GT Seriesben indult. Korábban viszont sokáig a formaautós szériákban vettek részt, többek között a mai Forma–2 elődjében, a GP2-ben képviseltették magukat (bár ott nem a Lazarus nevet használták).