back to top
2024. május 03. 09:15
KezdőlapNégykerékEgy rossz döntés után Lorenzo remek futammal írt történelmet autóversenyzőként

Egy rossz döntés után Lorenzo remek futammal írt történelmet autóversenyzőként

Jorge Lorenzo az utolsó előtti helyről rajtolt a Porsche Szuperkupa ausztriai fordulóján, ám a futamon rengeteget előzött. A spanyol versenyző egy büntetésnek köszönhetően pontot is szerzett, amivel történelmet írt.

Az előző hétvégén rendezték meg a Porsche Szuperkupa második fordulóját Spielbergben, ahol Jorge Lorenzo is ott volt, hiszen a Huber Racingtől egész szezonra szóló szerződést kapott. Az ötszörös gyorsaságimotoros-világbajnok az öt héttel korábbi monacói futamon nem tudott célba érni, miután balesetet szenvedett, és idő előtt kénytelen volt feladni a versenyt.

Balesettel indult Jorge Lorenzo idénye Monacóban

Miután a szabadedzésen a tizenkilencedik helyen végzett, 1,219 másodperccel lemaradva az éllovas Bastian Buustól, az időmérőn nem volt szerencséje. Ő és a csapata ugyanis rosszul döntött a gumiválasztásnál a felszáradó pályán zajló kvalifikáción, majd a végén a forgalom miatt nem tudott gyorskört autózni. Ennek következtében 1:39.812 másodperces körével mindössze a harmincegyedik pozícióban zárt, 7,626 másodperccel a pole pozíciót megszerző Larry ten Voorde mögött.

Lorenzo ezzel a 107 százalékon is kívül volt, de a körülményekre való tekintettel ő és másik két hasonlóan járt versenyző is elindulhatott a vasárnapi futamon. A 36 esztendős exmotoros az utolsó előtti helyről indult, ám az ezúttal teljesen száraz körülmények között zajló versenyen kiváló teljesítményt nyújtott, és rengeteget javított.

Egy ponton már a tizennegyedik helyen haladt, végül a kockás zászló tizenhatodikként intette le. Azonban itt még nem volt vége, ugyanis a pályán a tizedik pozícióban célba érő Morris Schuringot 10 másodpercre megbüntették ütközés okozásáért, aminek következtében kilenc helyet bukott, vagyis Lorenzo egyet előrelépett.

„Már a tizennegyedik helyen álltam, de aztán hibáztam – értékelt mosolyogva a SPEEDWEEK.com-nak, majd hozzátette, igyekszik tanulni csapattársától, az egyébként a dobogó alsó fokára felálló Leon Köhlertől. – A szűk kanyarokban még keményebben kell fékeznem. A motoron inkább a folytonosságon múlt, hogy [jó] köridőket érjünk el. Nehéz volt, hogy egy autó ennyire közel volt előttem, és érezni lehetett, hogy a következő kocsi közvetlenül az ember mögött van.”

Lorenzo ezzel megszerezte első pontját a sorozatban, egyúttal történelmet írt: ő az első motoros világbajnok, akinek összejött ez a bravúr a Porsche Szuperkupában. Ami biztos, hogy legközelebb a Hungaroringen próbálhatja meg növelni az egységei számát, ugyanis a következő fordulót kihagyja. „Silverstone-ban nem tudok versenyezni, mert a Szuperkupa átfedésben van az olasz Carrera Kupával, a szponzorom preferenciája miatt pedig Olaszországban fogok versenyezni” – árulta el.

Porsche Szuperkupa, Jorge Lorenzo, Huber Racing, Red Bull Ring 2023
Lorenzo történelmet írt (Fotó: Porsche)

Lorenzo a huszadik helyet foglalja el a tabellán, a pontszerzők közül az utolsó helyen áll. A spanyol pilótát azonban aligha érdekli túlságosan az állás, mert négy keréken nem ugyanazok a tényezők motiválják, mint motorversenyzőként. „Már nem vagyok annyira koncentrált, és nem azért vezetek, mert pénzt akarok keresni, vagy még híresebb szeretnék lenni – fogalmazott. – Pusztán a barátok miatt, és ezt nagyon élvezem.”