back to top
2024. május 08. 04:17
KezdőlapMotoGPFigyelmeztetés Marc Márqueznek: nem mindenki ugyanúgy állt hozzá a legutóbbi teszthez?

Figyelmeztetés Marc Márqueznek: nem mindenki ugyanúgy állt hozzá a legutóbbi teszthez?

Fonsi Nieto úgy véli, Marc Márquez harcban lesz a győzelmekért, ám azt nem gondolja, hogy le fogja tarolni a mezőnyt. A Pramac versenyzői teljesítményért felelős igazgatója kiemelte, hogy nem mindenki ugyanúgy állt hozzá a valenciai teszthez.

A szezon egyik, ha nem a legérdekesebb kérdése, hogy Marc Márquez mire fog menni a Gresini színeiben. A nyolcszoros világbajnok egy Ducatin fog ülni, ám nem az idei, hanem a tavalyi versenygépet kapja meg. Sokak szerint azonban így is harcban lesz a futamgyőzelmekért és akár a világbajnoki címért is.

Sőt, akad, aki azt gondolja, hogy a mezőny legjobb motorjával simán megver mindenkit. Ezt a hitet a tavaly év végi valenciai teszt is megerősíthette bennük, amelyet ugyan Márquez nem az élen, hanem negyedikként zárt, de figyelembe véve, hogy akkor ült először azon a motoron, ez is figyelemre méltó teljesítmény. Fonsi Nieto azonban egy fontos tényezőre hívta fel a figyelmet.

Hiába ő a favorit, Marc Márquez szerint hiba lenne a vb-címről beszélni

Száz százalékig biztos – válaszolta a Relevónak adott interjújában a Pramac versenyzői teljesítményért felelős igazgatója arra a kérdésre, hogy honfitársa visszatér-e az élmezőnybe. – Valenciában a teszt után megkérdezték tőlem, hogy »meglepődtél-e azon, amit Marc Márquez csinált?«. Nem. Pontosan azt tette, amire számítottam. Mondok még valamit. Marc száz százalékot nyújtott azon a tesztelésen, mindazok után, ami történt, a felgyülemlett dühvel. És elmondhatom, hogy a többiek közül sokan az órát nézték és az idő felől kérdezősködtek, mert egy teljes bajnokság után hétfőn [valójában kedden – a szerk.] motorra ülni, gyakorlatilag ugyanarra… Nem voltak maximálisan motiváltak.”

Anélkül, hogy elvitatnánk a spanyol szakember szavainak igazságtartalmát, a másik oldalról azt is hozzá kell tenni, hogy Márquez legjobb körében, amellyel 171 ezreddel maradt el az élen záró Maverick Viñalestől, egyértelműen maradt még idő. Nieto azonban meggyőződéssel állítja, hogy a Hondát elhagyó motorosnak nem lesz könnyű dolga.

Nem arról van szó, hogy Márquez most megérkezik, és mindenkit letarol – fogalmazott. – Küzdeni fog? Teljes mértékben. A rajongók megállítják az embert, és azt mondják, hogy »Marc a következő szezonban győzni fog«. »Nyugodj meg, a többiek is versenyeznek, és ők is gyorsan mennek.« Pecco [Bagnaiának] két világbajnoki címe van, és több olyan versenyző is van, aki rendelkezik vb-címmel. Vajon [Márquez] is ott lesz, hogy futamokat nyerjen? Persze, de nem arról van szó, hogy »Márquez megérkezik, és holnap győzni fog«.”

Márquez abból a szempontból mindenképpen hátrányban lehet, hogy egyéves motorral kell felvennie a küzdelmet olyan pilótákkal, mint Bagnaia vagy Jorge Martín, akik ráadásul évek óta a Ducatin ülnek. Éppen ezért Nieto úgy gondolja, hogy ha eddig is fel tudták venni a kesztyűt a legjobbak ellen, akkor a szezonkezdetre a 31. születésnapját már betöltő versenyző sem lesz akadály ebben.

Marc Márquez úgy tekint Bagnaiáékra, ahogyan korábban őt kezelték

Ő egy olyan srác, akinek nyolc világbajnoki címe van, és nyilvánvalóan ráerőlteti magát a több pilótára, pusztán az eredményei miatt, és azért, ahogyan elérte azokat – magyarázta. – Ő nem az a srác, akivel az ember szívesen harcol, mert nagyon ravasz, és nem adja fel. Azonban beszéltem erről a bokszban a csapattal: ha már a legjobbakkal küzdöttünk a bajnoki címért, akkor ezt Marc esetében is meg kell tennünk ugyanolyan körülmények között. Szerintem ez motiváció kell hogy legyen, nem pedig megszállottság. Végső soron az ember kinyit egy újságot, és Marc Márquezről van szó. Pont úgy, mint amikor Valentino Rossi volt ott. Viszont, ha valaki bajnok akar lenni, akkor annak a legjobbakkal kell megküzdenie.”