back to top
2024. szeptember 27. 04:19
KezdőlapMotoGPHivatalos: debütáló Balaton Park, visszatérő Brno – íme a MotoGP előzetes 2025-ös...

Hivatalos: debütáló Balaton Park, visszatérő Brno – íme a MotoGP előzetes 2025-ös versenynaptára

A MotoGP nyilvánosságra hozta a rekordot jelentő 22 fordulóból álló 2025-ös előzetes versenynaptárát. A szezonnyitót ezúttal Thaiföldön rendezik, a magyar szurkolók pedig a Balaton Park Circuit bemutatkozása mellett Brno visszatérésének örülhetnek a legjobban.

Bár még hat forduló hátravan a mostani MotoGP-szezonból, részben már a következőre kell figyelnünk. A sorozat ugyanis a téli tesztjeinek időpontjai után végre nyilvánosságra hozta a 2025-ös idénye előzetes versenynaptárát is, amely rekordot jelentő 22 állomást foglal magában. Persze az jó kérdés, hogy ezek közül hányat fognak törölni, ami idén három versenyhétvégével is megesett. A rekord is csak így értelmezhető, hiszen eredetileg a mostani kalendárium is 22 különböző helyszínt tartalmazott…

Hivatalos: Ekkor röffentik be először a 2025-ös gépeket – megvannak a MotoGP téli tesztjeinek időpontjai

Az idén töröltek közül jövőre egy forduló tér vissza, ha minden jól megy, méghozzá a megszokott helyén szereplő Argentin Nagydíj, amely eszerint meg tudta szerezni a szükséges kormányzati támogatást. Viszont kezdjük inkább az elején, amire szükség is van, hiszen Katar helyett Thaiföldön indul a szezon, méghozzá a február 28-március 2-i hétvégén. Ezután következik az amerikai kontinens két fordulója, majd a Katari Nagydíj, amely ezúttal nem kapott kitüntetett helyet a naptárban.

Ezek után a mezőny elindul majd a szokásos európai túrájára, amely az áprilisi jerezi fordulótól egészen a szeptemberi misanóiig fog tartani. Ez annyiban változik meg, hogy a Brit korábbra, a Katalán Nagydíj pedig későbbre került, utóbbit május helyett szeptemberben fogják megtartani. Fontos különbség még, hogy a nyári szünet eltolódott, és a jelentősebb része július helyett augusztusra esik.

Persze a magyar szurkolókat ebben a szakaszban leginkább a két visszatérő versenyhétvége foglalkoztatja. A Cseht öt, a Magyar Nagydíjat pedig 33 év után rendezik meg újra a tervek szerint. Az Automotodrom Brnón július 18-20., a Balaton Park Circuiten pedig augusztus 22-22. között vendégeskedik majd a MotoGP.

Hivatalos: Magyarországra látogat a MotoGP és a Superbike-világbajnokság

A San Marinó-i Nagydíj után jövő ázsiai szakaszból tehát kikerült a Thai Nagydíj, a Japán és az Indonéz pedig a mostanihoz képest fordított sorrendben kaptak helyet a naptárban. A szezon két európai fordulóval zárul, ugyanis a megszokott Valenciai elé bekerült a Portugál Nagydíj, amely nemrég hosszabbította meg a szerződését. Az utolsó futamot egyébként az ideihez képest egy héttel korábban, november 16-án tartják majd.

Fontos megemlékezni még a két kiesőről: a Kazah és az Indiai Nagydíjról. Előbbit több próbálkozással, idén két időpontban sem tudták megtartani. Bár a hírek szerint a Sokol International Racetrack már majdnem teljesen kész van, könnyen lehet, hogy erre a fordulóra soha nem fog sor kerülni. Utóbbinál viszont valamivel rózsásabb a helyzet, már csak azért is, mert 2023-ban versenyzett a világ legnépesebb országában a MotoGP. A nemrég megtett bejelentés szerint a Buddh International Circuit 2026-ban tért majd vissza a naptárba, a tervek szerint annak az első részében fog szerepelni. A pálya pedig jövőre is kapott egy szerepet, hiszen hivatalosan ez lesz a tartalékhelyszín.

A MotoGP 2025-ös előzetes versenynaptára

Időpont Futam Helyszín
március 2. Thai Nagydíj Chang International Circuit
március 16. Argentin Nagydíj
Autodromo Termas De Rio Hondo
március 30. Amerikai Nagydíj Circuit of The Americas
április 13. Katari Nagydíj Losail International Circuit
április 27. Spanyol Nagydíj Circuito de Jerez-Ángel Nieto
május 11. Francia Nagydíj Le Mans Bugatti Circuit
május 25. Brit Nagydíj Silverstone Circuit
június 8. Aragóniai Nagydíj MotorLand Aragón
június 22. Olasz Nagydíj Autodromo Internazionale del Mugello
június 29. Holland TT TT Circuit Assen
július 13. Német Nagydíj Sachsenring
július 20. Cseh Nagydíj Automotodrom Brno
augusztus 17. Osztrák Nagydíj Red Bull Ring-Spielberg
augusztus 24. Magyar Nagydíj* Balaton Park Circuit
szeptember 7. Katalán Nagydíj Circuit de Barcelona-Catalunya
szeptember 14. San Marinó-i Nagydíj Misano World Circuit Marco Simoncelli
szeptember 28. Japán Nagydíj Mobility Resort Motegi
október 5. Indonéz Nagydíj Pertamina Mandalika International Circuit
október 19. Ausztrál Nagydíj
Phillip Island Grand Prix Circuit
október 26. Maláj Nagydíj Sepang International Circuit
november 9. Portugál Nagydíj Autódromo Internacional do Algarve
november 16. Valenciai Nagydíj Ricardo Tormo Circuit

*homologizációtól függ, tartalékhelyszín: az Indiai Nagydíjnak otthont adó Buddh International Circuit