back to top
2024. szeptember 27. 13:19
KezdőlapMotoGPMartín továbbra sem ért egyet a döntéssel, Bastianini a pályán tudott volna...

Martín továbbra sem ért egyet a döntéssel, Bastianini a pályán tudott volna maradni Misanóban

Enea Bastianini elárulta, csak azért tért le a pályáról az Emilia-romagnai Nagydíjon történt utolsó körös előzése során, mert látni akarta, hogy Jorge Martín motoron maradt-e. A spanyol versenyző továbbra sem ért egyet a sportfelügyelői döntéssel, de elfogadja azt, míg Marc Márquez nem tudott újat mondani az ügyben.

Vitatott esettel dőlt el a múlt heti Emilia-romagnai Nagydíj főfutama. Enea Bastianini az utolsó körben előzte meg Jorge Martínt a győzelemért, ám ezt meglehetősen agresszív módon tette, és igencsak leterelte a pályáról a Pramac motorosát, akinek már esélye sem volt visszatámadni. A sportfelügyelők azonban – hivatalosan – meg sem vizsgálták az incidenst, így maradt a pályán született sorrend.

Ezzel viszont nem mindenki értett egyet, és a megszólalások alapján Bastianinit két okból is meg lehetett volna büntetni. Többen úgy látták, hogy ez az agresszivitás már nem fér bele, mások viszont egy teljesen objektív tényezővel érveltek: a gyári Ducati pilótája szintén a pályahatáron kívülre került, és a szabályok kimondják, hogy ha mindez az utolsó körben történik, és az ellenfél kellően közel van, akkor az elkövetőt automatikusan egy pozícióval hátra kell sorolni. Az olasz versenyző azonban kijelentette, nem azért nem maradt a pályán, mert nem tudott.

Erre nincsenek szavak – Aleix Espargaró nem tudja elhinni, hogy nem vizsgálták Bastianini előzését

Azért mentem a vonalon kívülre, mert elfordítottam a fejem, hogy megnézzem, mi a helyzet Jorgéval, mivel balesetre [utaló jelet] észleltem – nyilatkozta az Indonéz Nagydíj hétvégéjét felvezető sajtótájékoztatón. – Azt hittem, elesett, de csak szélesre futott. Enélkül a vonalon belül lettem volna, és továbbra is helyesnek tartom a kezdeti megközelítésemet, az első döntésemet.”

Martínnak láthatóan nem nyerte el a tetszését a manőver. Előbb felemelt kézzel tiltakozott, majd a befutó után be is mutatott ellenfelének, néhány méterrel később viszont már lepacsizott vele. A vasárnapi misanói sajtótájékoztatón kijelentette, hogy számára ez már túl sok volt, de ha belefér, akkor a jövőben ő sem fog visszariadni az ehhez hasonló módszerektől.

Bastianini szerint ő rendesen lezárta az ívet, Martín viszont úgy véli, márkatársa kilökte a pályáról

Ezen az álláspontján pedig négy nappal később sem változtatott, de továbblépett a problémán „Szerintem nincs értelme a múltról beszélni – kezdte. – Nem értek egyet száz százalékig, mivel úgy vélem, átlépte a határt. Végső soron tiszteletben kell tartanom a sportfelügyelők döntését. Szóval gratulálok Eneának, és itt újra meg fogom próbálni.”

Bár az incidens semmilyen módon nem befolyásolta az eredményét, a dobogó harmadik fokát megszerző Marc Márquezt szintén megkérdezték a történtekről. A nyolcszoros világbajnok akkor úgy látta, hogy Bastianinit nem az agresszivitásáért, hanem a fehér vonal átlépéséért kellett volna megbüntetni, amihez most nem tudott mit hozzáfűzni. „Nem voltam érintett – szögezte le. – A véleményemet pedig már elmondtam.”

Marc Márquez nem ért egyet a Bastianini-Martín-ügyben hozott döntéssel, ami ráadásul neki sem kedvez