back to top
2024. szeptember 29. 17:23
KezdőlapMotoGPHivatalos: távozik a KTM-től a gyári istálló első embere

Hivatalos: távozik a KTM-től a gyári istálló első embere

A KTM megerősítette, hogy Francesco Guidotti, a gyári alakulat csapatmenedzsere a szezon végén távozik a posztjáról. Helyére várhatóan az alsóbb kategóriákban rendkívül sikeres Aki Ajo érkezik.

A KTM bejelentette, amit már egy ideje sejteni lehetett: Francesco Guidotti távozik a gyári istálló éléről, és jövőre már nem ő fogja betölteni ezt a posztot. Az olasz szakemberrel ugyan egyértelműen előrelépett a márka a MotoGP-ben, de az utolsó lépés hiányzott, és hosszú távon nem tudták megszorongatni a közelmúltat uraló Ducatit.

Giodotti 2022-ben tért vissza a mattighofeni gyártóhoz, és érkezését azonnali sikerek koronázták. Miguel Oliveira megnyerte a szezon második futamát, az Indonéz Nagydíjat, majd Buriramban is diadalmaskodott. Ennek köszönhetően a gyári KTM megszerezte a második helyet a csapatok közötti összevetésben, miután a szezonzárón nemcsak maga mögött tartotta a Pramacot, hanem a betliző Apriliát is megelőzte.

Bár tavaly a főfutamon elért győzelmek elmaradtak, összességében a KTM mint gyártó még nagyobb sikert ért el, hiszen ezúttal a konstruktőri bajnokságban lett meg a második hely. Brad Binder pedig az egyéni tabella negyedik pozíciójában zárt, miután csak a három legerősebb Ducati előzte őt meg az összevetésben.

Az idei szezon viszont egyelőre nem alakul annyira fényesen, pláne a gyári alakulat számára. Bár nemrég sikerült visszavenni a második helyet az Apriliától a gyártók között, de a GasGasnál bemutatkozó Pedro Acosta nemcsak Jack Millert, hanem sokszor Brad Bindert is elhomályosítja. Utóbbi idén mind a sprinteken, mind a főfutamokon csak egy dobogót szerzett, azokat is még a szezonnyitó katari hétvégén, csapattársa pedig továbbra is gyenge teljesítményt nyújt.

A KTM türelmetlensége vezéráldozattal járhat, de ez vélhetően mégsem jelenti majd Pedrosa fellépését

Guidotti tehát legrosszabb esetben két futamgyőzelemmel és további tíz dobogós helyezéssel a háta mögött köszön le, amennyiben a hátralévő öt hétvégén ehhez nem tesznek hozzá. Ami a sprinteket illeti, a rövid versenyeken szintén két diadal jött össze Binder révén, és további kilenc alkalommal zártak az első háromban. Legutóbb a szabadkártyával szereplő Dani Pedrosa, bár ez nem számít bele a csapatok közötti értékelésbe.

Hogy ki lesz az utód, az egyelőre még nem hivatalos. Korábban Pedrosa neve is felmerült, de a háromszoros világbajnok valószínűleg nem vállalja el ezt a pozíciót. Ellentétben Aki Ajóval, aki a KTM támogatásával hosszú évek óta működtet sikeres csapatot mind a Moto2-ben, mind a Moto3-ban. A középső kategóriában a KTM Ajo mind az egyéni, mind a csapatvilágbajnoki címet elhódította, és hozzásegítette a Kalexet a konstruktőri elsőséghez.

A Francescóval eltöltött három év, illetve a rengeteg pozitív előrelépés és munkafolyamat után más vezetési módszerek irányába visszük a csapatot – nyilatkozta Pit Beirer, a KTM motorsport-igazgatója. – Soha nem könnyű ilyen változtatásokat végrehajtani, Francescónak pedig nagy köszönettel tartozunk mindazért, amit a MotoGP-projektünkért tett. 2025-ben az egész programunkban jelentős mozgások lesznek, és már most letesszük annak az alapjait, hogy folyamatosan előrelépjünk ebben a szoros és izgalmas sportágban.”