2024. április 19. 14:36
KezdőlapMoto2Idén élőben közvetítik a Man-szigeti TT-t!

Idén élőben közvetítik a Man-szigeti TT-t!

Egy fizetős online platformon lesz csak látható, de a korábbi évekhez képest ez mindenképpen óriási előrelépés.

Pontosan száz nap múlva kezdődik az utcai versenyek legrégebbike és egyik legveszélyesebbike, a Man-szigeti TT. A koronavírus-járvány miatt sem 2020-ban, sem 2021-ben nem rendezték meg a legendás viadalt. Idén azonban már meg fogják tartani, és lesz egy elképesztő újítás: élőben fogják közvetíteni a versenyeket és az időmérőket is!

A Man-szigeti TT nem tévébarát: ugyanis itt a mezőny nem egyszerre rajtol el, mint a többi versenyen, hanem itt a ralihoz vagy a kerékpáros időfutamokhoz hasonlóan egyenként rajtolnak el, tíz másodperces különbségekkel. (Vagyis a versenyzők itt igazából nem egymás, hanem az óra ellen küzdenek.) Emiatt nem lehetett közvetíteni sem rendesen, hiszen a mezőny eleje már túl volt a 60,7 kilométer hosszúságú pálya felén, amikor az utolsóként rajtoló motorosok elindultak.
Az eddigi években éppen ezért csupán live timing volt, valamint az Egyesült Királyságban és Írországban jelenlévő ITV4 csatorna adott esténként összefoglalót. 2022-re azonban versenyt szervező Auto Cycle Union (ACU), valamint az állandó médiapartnerük, a Greenlight Television nagy fába vágták a fejszéjüket: idén már élő közvetítés is lesz! Több szakember, több kamera, valamint egy új, direkt emiatt épített stúdió is ezt a célt szolgálja majd.


Sok ilyen felvétel lesz majd, mint amilyen ez is – itt Peter Hickman köréről

Hol lesz látható a TT közvetítése, és mennyibe kerül?

Kizárólag az interneten, a TT+ nevű platformon lesz látható, és 15 brit fontba (egész pontosan 14,99-be) fog kerülni. A verseny csak május végén kezdődik, de a platform már áprilistól élni fog. Nézhető lesz számítógépen, okostelefonon, tableten és okostévén is. A Man-szigeti TT hivatalos weboldaláról lehet majd elérni.

Mennyi kamerával fognak közvetíteni egy ilyen hosszú pályáról?

20 kamera lesz a pálya legfontosabb pontjain elhelyezve. Lesz továbbá két közvetítőhelikopter (egy-egy a sziget két oldalára), valamint két darab, rázókőbe épített kamera. A legtöbb versenyző motorjáról pedig már eddig is volt onboard videó.

Mit kap az ember cserébe a TT+ Live Pass-ért?

Több, mint 40 órányi közvetítést a rendezvény 10 napjáról, beleértve az időmérőket és a versenyeket is. Kap az ember továbbá felvezető műsorokat, interjúkat, elemzéseket. Ezek kizárólag angol nyelven fognak zajlani, a stáb tagjai között pedig több, korábbi versenyzőt is találunk, akik szakértőként lesznek jelen. Név szerint: Steve Plater, Cameron Donald, Maria Costello, Patrick Farrance, Jenny Tinmouth és Horst Saiger. A közvetítés során természetesen több infografika is segíti majd a nézőket.

A verseny két hétig tart. Előtte és utána mit kap a néző a pénzéért?

Azonkívül, hogy visszanézheti az idei közvetítést; több, mint 24 órányi régebbi felvételt tartalmazó archívumhoz is hozzáfér az előfizető: mintegy 80 korábbi verseny összefogalója, körrekordok onboard felvételei, és hasonló érdekességek találhatóak benne. Élőben nézheti meg a TT hivatalos megnyitóját 2022 áprilisában, meghallgathatja a kéthetente jelentkező exkluzív podcastet, valamint a TT első hivatalos eSport versenyének közvetítését is láthatja. Érkezik két dokumentumfilm is a Tourist Trophyról: 2022 őszén egy egész estés film; 2023 tavaszán pedig egy, a MotoGP Határok Nélküljéhez, vagy a Forma1 Hajsza a túlélésért-hez hasonló nyolcrészes dokusorozat kerül bemutatásra, szintén kizárólag ezen a felületen.

Egyéb változások is lesznek a legnagyobb presztizsű utcai versenyen: növelik a biztonságot, valamint korlátozzák az indulók létszámát. Ezekről azonban egy másik cikkben számolunk be.

Fotó: Auto Cycle Union