2024. április 27. 02:23
KezdőlapMoto2Kőkemény hármas csata a Moto2 vb-címéért

Kőkemény hármas csata a Moto2 vb-címéért

Ennél szorosabb nem lehetne a Moto2-es tabella. Három versenyzőt mindössze egyetlen pont választ el egymástól, tűzijáték várható.

Voltak időszakok, amikor Celestino Vietti tetemes előnnyel rendelkezett a Moto2-es tabella elején. Az utóbbi időben Augusto Fernández van kiváló formában. Rajtuk kívül pedig Ai Ogura nevét sem szabad természetesen elfelejteni. Hármójuk között mindössze egyetlen pont a differencia, Vietti és Fernández konkrétan azonos pontszámmal áll az élen. Hogy jutottak ide? Nézzük meg a három középső kategóriás főszereplő idei útját!

Celestino Vietti (Mooney VR46 Racing Team – 1., 146 pont):

A katari szezonnyitón aratott győzelmét Celestino Vietti egy második hellyel fejelte meg Indonéziában. Ezt követően rögtön megszerezte második győzelmét is Termasban, így az első három futam 75 megszerezhető pontjából 70-et el is vitt. Austinban aztán az olasz kiesett, azóta pedig nagyobbak a kilengések a formájában. Bár Vietti vezeti a Moto2-es tabellát, a legutóbbi hét futamból mindössze kettőn tudott dobogóra állni, igaz, az egy második és egy első hely volt. Az első hely még megvan, de Augusto Fernández utolérte őt.

Augusto Fernández (Red Bull KTM Ajo – 2., 146 pont):

Amennyire kiválóan kezdte a Moto2-es szezont Celestino Vietti, annyira nehezen indult be Augusto Fernández éve. Az Ajo motorosa az első hat futamon egyszer sem állhatott fel a dobogóra, ráadásul kétszer ki is esett. A Spanyol Nagydíjat követően hátránya 56 pont volt Vietti mögött. Fernández azóta viszont megtáltosodott, legutóbbi öt futamából ugyanis négyen dobogós pozícióban intették őt le – háromszor győztesként!

A javuló formának köszönhetően pedig Vietti és Fernández azonos pontszámmal állnak a Moto2-es tabella élén.

Ai Ogura (Idemitsu Honda Team Asia – 3. hely, 145 pont):

A Moto2-es mezőnyből jelenleg kiemelkedő három motoros közül messze Ai Ogura az, aki a legstabilabb teljesítményt nyújtja. A japán eddig mindössze egyetlen versenyt volt kénytelen feladni, és úgy van mindössze egyetlen pontra a fenti kettőstől, hogy futamot csak egyszer nyert.

Jerezi győzelme úgy nyom sokat a latba, hogy közben az egy kiesést leszámítva a legrosszabb eredményei egy hetedik és egy nyolcadik hely. Ogura a győzelmén kívül négyszer ünnepelhetett dobogón.

Rájuk is érdemes lehet még figyelni:

A negyedik helyezett Arón Canet úgy van mindössze 30 ponttal lemaradva az élen álló kettőstől, hogy egyelőre még nem tudott futamot nyerni. A fiatal spanyol viszont kifejezetten erős átlag eredménysort hozott. Győzelme nincs, ezen kívül viszont már ötször volt dobogón, pontosan annyiszor, mint az éllovas Vietti. Nagy kár Canet szempontjából a legutóbbi futam, amit kihagyni kényszerült.

A tabellán Canet mögött álló Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team) és Joe Roberts (Italtrans Racing) is tudtak már idén futamokat nyerni, mindketten egyet-egyet. Az ő hátrányuk viszont már 40 pont feletti, ott nekik kell némi szerencse is majd a felzárkózáshoz.

A Moto3-as világbajnoki címvédő Pedro Acosta úgy nézett ki, hogy egyre inkább belenő a Moto2-be is. Fernández csapattársa, a másik ajós Mugellóban már futamot is tudott nyerni, a Sachsenringen második volt, aztán viszont combcsontját törte. A szezon eleji kiesések és a sérülés miatt nem túl reális, hogy ő vb-esélyes legyen már az első évében. Azt viszont érdekes lehet figyelni nála, hogy tud az éllovasoktól pontokat rabolni.

ForrásMotoGP