2024. április 20. 15:15
KezdőlapMotoEMugello - Holtversenyes befutó a második helyért a MotoE-ben

Mugello – Holtversenyes befutó a második helyért a MotoE-ben

Két MotoE-világbajnoki futamból 50 lehetséges pontból 45 – ez az eredménye a svájci Dominique Aegerternek Mugellóban, aki zsinórban hét győzelem után először lett „csak” második.

A MotoE világkupa második futamán, Mugellóban a német Dynavolt Intact csapat versenyzője, Dominique Aegerter mindössze 0,529 másodperccel kapott ki az olasz Matteo Ferraritól, de a svájci még így az élen áll a világbajnoki tabellán.

A második helyet úgy szerezte meg, hogy hatból két kör után Aegerter még mindig a hetedik helyen állt, 0,969 másodperccel Zannoni, Ferrari, Pons, Alcoba, Canepa és Granado mögött!

Az első MotoE bajnok Ferrari az utolsó négy kört vezette, így megszerezte első győzelmét 2022-ben, míg a második helyért folytatott csata kiélezett volt.

Kevin Zannoni rajtolt a legjobban, és ő volt az, aki először vezette ki a mezőnyt a San Donatóból (1-es kanyar) Aegerter és a Ferrari előtt. Közvetlenül e trió mögött Mattia Casadei a kanyarból kilépve bukott, míg Hikari Okubo szintén bukott később a nyitó körben. Őt a jobb lábában jelentkező fájdalmakkal szállították az orvosi központba, de szerencsére eszméleténél volt.

Zannoni a második körben továbbra is vezetett, de Aegertert bedarálták, és a San Donatónál visszaesett a hatodik helyre. A Ferrari átvette a második helyet, míg Miquel Pons feljött a harmadik, Marc Alcoba pedig a negyedik helyre, ami hat pozíció javítást jelentett számukra.

Ferrari a 3. körben megelőzte Zannonit a San Donatónál, miközben Alcoba kívülről megkerülte Pons-t közvetlenül mögöttük. Niccolo Canepa ekkor az ötödik volt, míg Aegerter a hatodik helyért folytatott csatát Eric Granadóval.

A célegyenes teteje egyértelműen az elsődleges előzési zóna volt, de Zannoni előzési kísérlete az első helyért a 4. kör nem sikerült. Pons és Canepa viszont képes volt Alcoba elé kerülni.

Természetesen nem a San Donato volt az egyetlen hely, ahol előzni lehetett, és ezt Pons is bizonyította, amikor az 5. körben a Scarperia/Palagio kombinációban (10-es és 11-es kanyar) Zannoni elé került. Ezzel a spanyol a második helyre lépett előre, Ferrari ezzel egy kicsit növelni tudta az előnyét.

Ezután Alcoba, aki már ismét Canepa előtt volt, a Bucine-ban (15. kanyar) megelőzte Zannonit. A kijáratnál majdnem összeértek, és az olasznak fel kellett ülnie, ami miatt még több pozíciót veszített. Zannoni az ötödik volt, amikor az utolsó kör elején áthaladtak a célvonalon, és a nyolcadik, mire kiértek a San Donatóból és elindultak lefele a lejtőn.

Mindeközben Aegerter a hetedikről a negyedik helyre lépett előre, de az előző napi futam győztese még nem adta fel, hogy még előrébb végezzen. A harmadik helyért Alcobát előzte meg és kiélezett küzdelmet folytattak a célig. Ferrari 0,529 másodperccel nyert, de elképesztően szoros volt a második helyen a befutó.

A célfotó:

Aegertert és Alcobát az időmérő szerint 0,001 másodperc választotta el egymástól, majd ezt holtversenyre módosították a második helyért. Ezután hivatalosan Aegertert hirdették ki ezüstérmesnek, a leggyorsabb köridőre hivatkozva. Alcobának így is ez volt az első MotoE dobogója, míg Pons mindössze 0,037 másodperccel hátrébb, a negyedik helyen végzett. Canepa lett az ötödik, Andrea Mantovani Granado, Zannoni, Kevin Manfredi és Hector Garzo előtt.

A mugellói győzelemmel és második helyezéssel Aegerter előnye a világbajnoki tabella élén immár 28 pont Granadóval és 30 Ferrarival szemben.

A boldog győztes:

Mugello – MotoE 2. futam végeredménye:

1 Matteo FERRARI Felo Gresini MotoE
2 Dominique AEGERTER Dynavolt Intact GP MotoE 0.529
3 Marc ALCOBA Openbank Aspar Team 0.529
4 Miquel PONS LCR E-Team 0.566
5 Niccolo CANEPA WithU GRT RNF MotoE Team 0.739
6 Andrea MANTOVANI WithU GRT RNF MotoE Team 1.621
7 Eric GRANADO LCR E-Team 1.678
8 Kevin ZANNONI Ongetta SIC58 Squadracorse 1.726
9 Kevin MANFREDI Octo Pramac MotoE 2.636
10 Hector GARZO Tech3 E-racing 4.586
11 Massimo ROCCOLI Pons Racing 40 10.091
12 Xavi FORES Octo Pramac MotoE 10.547
13 Alex ESCRIG Tech3 E-racing 10.764
14 Alessio FINELLO Felo Gresini MotoE 12.165
15 Maria HERRERA OpenBank Aspar Team 17.117
Nem fejezték be az első kört:
Mattia CASADEI Pons Racing 40
Hikari OKUBO Avant Ajo