2024. április 19. 20:48
KezdőlapMotoGPMiller szerint nem fair, hogy betiltották a Ducati innovációját

Miller szerint nem fair, hogy betiltották a Ducati innovációját

2023-tól már nem használhatja a Ducati a magasságállító rendszerét a motorjain. Ez az egyik érintett, Jack Miller szerint komoly csapás.

A magasságszabályó rendszer az elmúlt évek technikai frontvonala volt a MotoGP-ben. Ebben főleg a Ducati harcolt az első vonalban a szabályalkotókkal, azonban végül elbukta a csatát. Ahogy arról nemrég beszámoltunk, az illetékesek betiltották a Ducati trükkjét. Ezt a hatból öt gyártó szavazta meg, így a Ducati egyedül maradt.

Ez nem fair. Azt hiszem, ezt leszögezhetjük. Akkor is, ha egyébként nem használjuk” – summázott Jack Miller, a gyári Ducati motorosa az Argentin Nagydíj csütörtökjén. „A Ducati mindenkinél több időt és pénzt ölt ennek a kifejlesztésébe. Nagyon sokat dolgoztak azért, hogy ez a megoldás itt lehessen. És ilyenkor máshonnan vonunk el erőforrásokat. Fejlesztjük ezt, de mást meg fel kell adnunk. Nehéz ilyenkor mindenre ugyanolyan energia- és pénzráfordítással koncentrálni.

Miller szerint kettős a mérce. „A Ducati nem akkora gyár, mint némelyik rivális, ennek fényében pláne furcsa, hogy előidéznek egy ilyen szabályváltoztatást. Egyszerűen annyiról van szó, hogy nem akartak mögénk kerülni a fejlesztési versenyben. Másrészt viszont a motorok hátuljával semmi baj sincs… Ez így ebben a formában nem fair. Nem lehet így ad hoc módon válogatni, hogy milyen fejlesztéseket akarunk és milyeneket nem. Ez így elég esetleges. Ha esetleg nem is akarjuk használni, az múljon rajtunk. De itt van, mert dolgoztunk vele és kifejlesztettük.

Miller úgy véli, nem ők azok, akiket szankcionálni kell, hanem a többieknek kellene felzárkózni. „Ez meg rajtuk múlik. De ennek nem az a megoldása, hogy szabályt hozunk ellene és betiltatjuk.