2024. március 28. 23:50
KezdőlapMotoGPQuartararo: Merő szerencse, ha a Yamaha tapadást talál

Quartararo: Merő szerencse, ha a Yamaha tapadást talál

Fabio Quartararo szerint nincs egyszerű dolga sem neki, sem a többi yamahásnak. Nem egyszerű bánniuk a motorral.

Fabio Quartaro nem tudta stabilan indítani a 2022-es szezont, a katari szezonnyitón csak kilencedik lett, legutóbb, Indonéziában viszont javítani tudott, és a pole-ból indulva másodikként intették le Miguel Oliveira mögött. A hektikus teljesítményre megvan Fabio Quartararo válasza: a motor, amin ül.

Nem foglalkozhatunk állandóan a motor hátsó tapadásával, illetve általában a tapadással” – mondta a vb-címvédő még az Argentin Nagydíj elején. „A motorunk optimális működési tartománya nagyon szűk. Ha van kellő mennyiségű tapadás, akkor a Yamaha kiválóan működik. Ilyenkor azt érzem, én vagyok a világ ura, és bármire képes vagyok. Ha viszont egy pályán mondjuk kisebb a tapadás, akkor hirtelen nagyon izzadságszagú az összes erőfeszítésünk. Ez az egész folyamat pedig egy merő szerencse. Hogy melyik kanyarban hogyan tudsz alkalmazkodni az adott körülményekhez. Erre viszont nem lehet felkészülni.

Quartararo jelenleg az egyetlen yamahás, aki két futam alatt dobogóra állhatott, vagy akár csak egyáltalán a közelébe került ennek az eléréséhez. Csapattársa, Franco Morbidelli például készséggel elismerte, hogy nincs még a francia szintjén, Andrea Dovizioso pedig nemrég arról beszélt, hogy nagyon más dolgokat szeretne a motorjától, mint amit gyári márkatársai (Quartararo és Morbidelli) igényelnek az M1-estől.

Quartararo a hamarosan megrendezendő Argentin Nagydíj előtt 27 ponttal harmadik a vb-tabella harmadik helyén található, a következő a tizedik helyen a csapattárs Morbidelli.