2024. április 19. 13:58
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró: Pályafutásom legjobb motorján versenyzek

Aleix Espargaró: Pályafutásom legjobb motorján versenyzek

Aleix Espargaró szerint a jelenlegi Aprilia RS-GP22-es a legjobb motor, amivel valaha is versenyzett a MotoGP-ben, míg a Jorge Martinnal való küzdelem kemény volt, mert „amikor kialszanak a lámpák, ő egy gyilkos„.

Espargaró történelmet írt azzal, hogy megnyerte az Aprilia MotoGP-éra első első királykategóriás futamát, de annak ellenére, hogy a spanyol volt a futam esélyesen, a vártnál keményebben meg kellett dolgoznia a sikerért. Óriási csatát vívtak barátjával, Jorge Martinnal.

A győzelem után Espargaróval madarat lehetett volna fogatni, ami teljesen érthető: „Rendkívül boldog vagyok, mert Katar óta úgy éreztem, már az előszezonban is, hogy a karrierem eddigi legjobb motorján ülök.

„Nyilvánvalóan az előszezonban nagyon nehéz megítélni, hogy ezzel a motorral lehetőségem lesz-e, hogy a top tízért, top ötért vagy a győzelemért harcoljak. A „téli” teszteken nagyon közel voltam az élmezőnyhöz.

„Katarban is erősnek éreztem magam, és lépésről lépésre megmutattuk, hogy sok potenciál van bennünk. Tegnap bebizonyítottuk, hogy mi vagyunk a leggyorsabbak, és a mai futamon sem szerencsénk volt, vagy vizes verseny, és most sikerült győznünk.

„Rendkívül boldog vagyok, mert úgy érzem, hogy ez a bajnokság az egyik legkeményebb, ami valaha volt, a szint miatt. Nyilvánvalóan nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem a futamot, de személy szerint számomra semmi sem változott igazán.

„Végtelenül szerencsés ember vagyok, a munkám a szenvedélyem, van egy álomcsaládom, és mindenem megvan, amiről egy ember csak álmodhat.

„Őszintén szólva, egy győzelem nem változtat meg olyan sokat az életemben. De az Apriliánál mindenki számára ez egy hatalmas lépés.”

Bár Espargaró végül Martin fölé kerekedett, jó barátja úgy tűnt, hogy az utolsó körökben visszavágha. Ettől Espargaró is tartott, mivel a korábbi Moto3-as világbajnok szerinte „gyilkos, amikor a lámpák kialszanak”.

Az Aprilia versenyzője így nyilatkozott Martinról: „Tudom, hogy Jorge egy gyilkos. Tudom, hogy nem kell, hogy egész hétvégén meglegyen a tempója ahhoz, hogy vasárnap gyors legyen. Amikor a lámpák kialszanak, ő egy gyilkos, és nem volt könnyű követnem őt.

„Elkövettem néhány hibát; sokat játszottam az elektronikával, a motorfékkel és a kipörgésgátlóval, hogy kíméljem a gumit. Őszintén szólva bátor volt, mert neki volt a legnehezebb része azzal, hogy szinte az egész futam alatt vezetett, és mindenkinek diktálta a tempót.

„Pályafutásom során mindig igyekszem tisztelni az ellenfeleimet, megpróbálok tisztán előzni, és ma megmutattuk, hogy úgy is el lehet menni a másik mellet, hogy nem értek össze.

„De még ha össze is érsz, mint ahogy az előző futamon tettük, az is rendben van, és ez a versenyzés.”

Ami Martint illeti, a Pramac versenyzője megszerezte a dobogót, amire nagyon nagy szüksége volt már előző két nullázása után.

„Nagyon örülök, hogy végre befejeztem egy versenyt, mert ez az év eddig nagyon nehéz volt számomra” – mondta Martin. „Szuper gyors voltam, nagyon következetes, és végre egy igazán jó pozícióban zártuk a hétvégét.

„Azt hiszem, ez volt az egyik legjobb hétvége a MotoGP-s pályafutásom eddigi részében. Sokat dolgoztam. Mindent beleadtam a pályán. Nagyon meleg volt, és tudtam, hogy Aleix egy kicsit gyorsabb, de próbáltam őt magam mögött tartani.

„A fékezéseknél egy kicsit jobb voltam, de ő hihetetlenül ment a pálya más részein, mint például az 1-es és 2-es kanyar. Nagyon örülök a sikerének, mert nagyon jó barátom.”

Jorge Martin, Aleix Espargaro
A két jó barát ünneplése, Jorge Martin és Aleix Espargaró Fotó: MotoGP Media
Forráscrash.net