2023. február 04. 12:20
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPBezzecchi dobogója Rossinak és az Akadémiának szól

Bezzecchi dobogója Rossinak és az Akadémiának szól

A Ducati újonca, Marco Bezzecchi az asseni futamon megszerezte első MotoGP-s dobogós helyezését. A verseny előtt Rossi tanítványa merész döntést hozott.

Marco Bezzecchi asseni második helye mindenképp szenzációt jelent. A Mooney VR46 Racing Team pilótája a negyedik helyről kezdhette meg a futamot és ért oda a második pozícióba, hogy megszerezze pályafutása első királykategóriás dobogóját.

Bezzecchi volt az egyetlen versenyző az első ötben, aki a lágy hátsó gumit választotta. A kétségek ellenére ez a stratégia bevált az olasznak a 26 körös versenyen. “Nem tudtam, mire számítsak a lágy hátsó gumival” – ismerte el.

“A versenytávra a közepes gumival készültem, de az nem működött tökéletesen. A lágy gumival eddig maximum hat kört tettem meg egy huzamban. Még a rajtrácson sem tudtam, melyik döntés a helyes. De aztán úgy döntöttem, hogy a lágyat választom. Matteo sokat segített ebben a döntésben” – fordult hálásan Bezzecchi a csapatfőnökéhez, Matteo Flamignihez.

A Ducati versenyzője a futam elején az ötödik helyre esett vissza, de az 5. körben Fabio Quartararo  és Aleix Espargaró ütközéséből profitált. “Amikor megláttam Peccót az élen, tartani akartam vele a lépést, és meglépni a mögöttem lévő versenyzőktől”elemezte Bezzecchi a későbbi tervét.

A verseny közepe felé esőcseppek fokozták a feszültséget. Bezzecchinek eszébe jutott egy mottó, amit a motoros edzője, Idalio Gavira adott neki: “Idalio azt mondta nekem, hogy amíg nem érzem a nyakamon az esőcseppeket, addig nem esik.”

Bezzecchi hozzátette: “Szeretem azokat a körülményeket, amikor elkezd esni az eső. Aztán amikor láttam, hogy Pecco nem engedi el a gázt, tudtam, hogy itt az esélyem, hogy megszerezzem a dobogót. Ezután extra gázt adtam.” Arra a megjegyzésre, hogy ő az eső fia, Bezzecchi vigyorogva válaszolt: “Pontosan, anyukám a szél, apukám pedig az eső.”

Az olasz különösen hálás volt a csapattulajdonosnak és mentorának, Valentino Rossinak, akivel Bezzecchi évek óta együtt dolgozik a VR46 Akadémián. “Valentino és az Akadémia hihetetlen munkát végzett. Vale nélkül nem lennék a világbajnokságban. Amikor 14 éves voltam, ő befogadott. Elérni ide nagyszerű, a dobogó Vale-nek és az egész Akadémiának szól.”

A büszke Akadémia és boldog dobogósok: