2024. április 18. 06:35
KezdőlapMotoGPMentálisan megterhelő Espargaró számára a vb-csata

Mentálisan megterhelő Espargaró számára a vb-csata

Olyan szintre került Aleix Espargaró, ahol soha azelőtt nem járt. Ehhez pedig mentálisan is fel kell nőnie saját elmondása szerint.

Azok után, hogy soha addig semmilyen kategóriában semmilyen futamgyőzelmet nem szerzett, Aleix Espargaró gátja 2022-ben Argentínában szakadt át. Karrierje első győzelme egyben az Aprilia első királykategóriás sikere is volt. Azok után, hogy eddig a legjobb összetettbeli helyezése a 2014-es hetedik hely volt, idén második összetettben, lemaradása ráadásul mindössze 21 pont a vb-éllovas Fabio Quartararo mögött.

Espargaró saját elmondása szerint a célját teljesítette Assenben, azaz visszajött egy futamgyőzelemnyi pontkülönbségen belülre. Másrészt viszont azt is elismeri, hogy nagyon jól jött neki az öt hét pihenés. A mentális oldala a 2022-es szezonnak elég megterhelő.

Őszintén szólva nagyon fáradt vagyok. Rettenetesen ki vagyok merülve” – mondta el teljesen őszintén Espargaró a Motorsport.com erre vonatkozó kérdésére. „Pihenésre van szükségem. Nem is konkrétan az öt hétre, hanem mert mentálisan ez egy rettenetesen megterhelő szezon. De azt hiszem, ez normális, hiszen a világbajnoki címért harcolok. Assenben például egy filmet néztem a motorhome-ban a fiammal, és borzalmasan fáradt voltam. El is mentem kilenckor aludni, hogy pihenhessen az agyam és el tudjak ettől szakadni. Assenben a cél az volt, hogy úgy menjek szünetre, hogy kevesebb, mint egy futamgyőzelemnyi a ponthátrányom. Ezt sikerült megvalósítani, így boldog vagyok. Szóval üldözhetem tovább Fabiót.

A MotoGP mezőnye a nyári szünet után azt a Brit Nagydíjat teljesíti majd Silverstone-ban, ahol Aleix Espargaró első apriliás dobogóját szerezte a királykategóriában. Ez egyébként az Aprilia történetének első dobogója is volt a legnagyobbaknál, de Espargaró a maga részéről akkor szintén még csak másodszor állt a pódiumon.