2024. április 26. 07:08
KezdőlapMotoGPAz olasz legenda elmondta, szerinte hol van Bagnaia hozzá és Rossihoz képest

Az olasz legenda elmondta, szerinte hol van Bagnaia hozzá és Rossihoz képest

Giacomo Agostini úgy véli, Francesco Bagnaia bizonyos értelemben közte és Valentino Rossi között áll. A királykategóriában nyolc vb-címet szerző egykori pilóta a Ducati gyári csapatának párosára, Jorge Martínra és az Apriliára is kitért.

Francesco idei végső győzelmével az 500 köbcentiméteres kategória, illetve a MotoGP hatodik olasz világbajnoka lett. A Ducati versenyzője ezzel többek között két olyan egykori motoroshoz csatlakozott, akiket a közvélemény egésze a történelem egyik, ha nem a legjobb pilótáinak tekint: Giacomo Agostiniről és Valentino Rossiról van szó.

Bagnaia az olasz motoros legendával találkozott

Természetesen Bagnaiát még közel sem lehet egy szinten emlegetni a két legendával, és az is erősen kétséges, hogy valaha felmerül-e mindez. A személyiségét viszont nyilvánvalóan össze lehet vetni Rossiéval és Agostiniéval, amit utóbbi meg is tett. „Bagnaia olyasvalaki, akit kedvelek – nyilatkozta a MARCA-nak. – Ő egy kicsit Valentino és köztem van. Rossi nagy showman volt, kedves és élénk személyiség. Pecco ennek az ellentéte, csendes és komoly. Jó trió vagyunk a különbözőségeinkkel, de ugyanazzal a szenvedéllyel.”

Könnyen lehet, hogy Bagnaia jövőre csapaton belül is óriási kihívással fog szembenézni, hiszen a Ducati gyári istállója Enea Bastianinit igazolta le a távozó Jack Miller helyére. A 25. születésnapját pénteken ünneplő versenyző tehetségéhez kétség sem férhet, hiszen a Gresini színeiben a harmadik pozícióban zárt az összetettben.

Két dudást egy csárdában tartani mindig bonyolult – válaszolta Agostini az erre vonatkozó kérdésre. – Az embernek a csapattársa az elsődleges riválisa, de végső soron mindenkit le kell győznie, ha bajnok akar lenni. Egy erős csapattárssal ugyanakkor nem jöhetnek szóba olyan kifogások, mint hogy a motor versenyképes-e vagy sem.”

Mivel a Ducati Bastianini mellett tette le a voksát, Jorge Martín 2023-ban is a Pramacnál fog versenyezni. Agostini úgy véli, érdemes lesz odafigyelni a spanyol pilótára. „A Ducati hisz Jorge Martínban, és amennyire csak lehetséges, segíteni fogja őt jelentette ki. – A Pramac csapatánál minden adott a győzelemhez, és nagyon közel áll a gyári istállóhoz.”

Embed from Getty ImagesA 80 éves exmotoros egy másik gyártóra, az Apriliára is kitért. A szintén olasz alakulat elsősorban Aleix Espargaró révén kiválóan kezdte az előző idényt, de miután elvesztették a koncessziós jogaikat, hullámvölgybe kerültek, ráadásul Maverick Viñales nem hozta csapattársa szintjét. Agostini bízik benne, hogy jövőre ismét ott lesznek az élmezőny környékén.

A problémák előtt ők jelentették a meglepetést – fogalmazott. – Senki nem számított erre a rajtra, Aleix Espargaró pedig remek versenyeket futott, míg Maverick Viñales kevésbé volt kiegyensúlyozott. [Képes volt] nagyszerű teljesítményt nyújtani, amely a visszafogottabb napokkal váltakozott. Kíváncsian várom a teszteket és az első versenyeket 2023-ban, remélem, hogy újra az élen láthatom őket.”