2024. április 26. 11:16
KezdőlapMotoGPElmúltak az idilli évek, Marc Márquez háborúra készül

Elmúltak az idilli évek, Marc Márquez háborúra készül

Marc Márquez elárulta, elárulta, azok után, hogy a legnagyobb sikereket követően a poklok poklát is megjárta, vissza akar térni a trónra. Hogy erre mekkora esélye van, arról megoszlanak a vélemények, de a gyári Ducati új versenyzője szerint a Honda motorosa lesz a bajnokság favoritja.

2019 végén úgy tűnt, hogy Marc Márquez szinte minden rekordot átadhat a múltnak a bajnoki címek terén. Mindössze 26 éves volt, miközben a MotoGP-ben hat, összességében pedig nyolc elsőségnél járt. Aztán viszont jött a 2020-as jerezi szezonnyitó, ahol minden megváltozott: a spanyol versenyző eltörte a jobb felkarját, amit négyszer is meg kellett műteni, és eddig nem tudott tartósan visszatérni az élmezőnybe.

Bár nemrég kijelentette, hogy a karja már soha nem lesz a régi, Márquez célja nyilvánvaló: vissza akar térni a pontverseny élére. Azonban azt ő is tudja, hogy ez a világbajnoki hadjárat – már ha megvalósul – teljesen más lesz, mint a korábbiak, hiszen MotoGP-karrierje első hét éve közel tökéletesen alakult, azóta viszont a poklot is megjárta.

Drámai kijelentést tett Marc Márquez a műtött karjáról

A bajnoki címért szeretnék harcolni – nyilatkozta a Teledeportes.es-nek. – Ez egy új kihívás, mert 2020-ig a karrierem idilli és rózsás volt. Most már az érme másik oldalát is megéltem a sérülésekkel. Nem könnyű, mert a sérülés kemény volt. Kötelességem a lehető legjobban felkészülni, hogy a maximumot elérjem ahhoz, hogy háborúba menjek. Sok munka vár ránk, a valenciai tesztek nem úgy sikerültek, ahogyan vártuk. A Honda az egyetlen márka, amely egy ilyen helyzetre képes reagálni.”

Az év végi tesztelés alapján Márquez valóban nem lehet túlságosan optimista. Utána maga is úgy fogalmazott, hogy a japán gyártónak fejlesztenie kell, különben nem fognak futamgyőzelmekért harcolni. Ennek tudatában sokan úgy vélik, hogy a nemsokára 30 éves pilóta akkor sem fog a vb-címért küzdeni, ha valóban visszanyerte régi formáját. Így gondolja korábbi riválisa és csapattársa, Jorge Lorenzo is. „Marc továbbra is világbajnokságot akar nyerni, a Hondával pedig most már nem tud” – jelentette ki nemrég.

Lorenzo szerint Márqueznek döntenie kell a bajnoki cím és a pénz között

Persze akadnak más vélemények is. Enea Bastianini idén nagy lehetőség előtt áll, hiszen a legvalószínűbb forgatókönyv alapján idén is a Ducatié lesz a legjobb motor, az olasz versenyzőt pedig annak gyári csapata szerződtette. Szerinte viszont nem ő vagy csapattársa, a címvédő Francesco Bagnaia az első számú esélyes. Csak nézzük meg a számokat, Marc mindenkinél többet nyert mondta a La Repubblicának. – Idén ő lesz a nagy favorit. Biztos vagyok benne, hogy egy csúcsformában lévő bajnokot fogunk látni, és öröm lesz kihívni őt.”

Amennyiben Márquez idén (vagy bármikor máskor világbajnoki címet szerez, úgy olyasmit fog végrehajtani, ami a királykategóriában eddig csak két embernek sikerült. A spanyol versenyző úgy érhet fel ismét a csúcsra, hogy onnan már kétszer letaszították, vagyis ez lehet a harmadik elsősége, amelyet nem címvédőként szerez. Erre korábban csak Eddie Lawson (1984, 1986, 1988 és 1989), valamint Lorenzo (2010, 2012 és 2015) volt képes.