2024. március 29. 15:43
KezdőlapMotoGPA tavalyi szenvedés után kihasználná a Ducati filozófiáját Marc Márquez öccse

A tavalyi szenvedés után kihasználná a Ducati filozófiáját Marc Márquez öccse

Álex Márquez optimistán tekint a MotoGP-szezon első futamaira, és kiemelte, fontos lenne a jó kezdés. A Gresini új versenyzője elmondta, mennyire szívélyesen fogadták őt a Ducatinál, és az olasz gyártó filozófiájáról is beszélt.

Álex Márquez idén a Gresini színeiben fog szerepelni a MotoGP-ben. Az olasz istálló a Ducati tavalyi motorjait használja, ami bár nem az aktuális technika, vélhetően így is jó pozíciókért lehet vele harcolni. Ellentétben a 2022-es évvel, amikor a spanyol pilóta még az LCR-nél szerepelt, és év végén kemény kritikát fogalmazott meg a Hondánál zajló folyamatokról.

Álex Márquez is kemény szavakkal illette a Hondát

A japánok az előző esztendőben borzalmasan teljesítettek, és ezt jól mutatja, hogy a nyolc futamot kihagyó Marc Márquez szerezte a legtöbb pontot a gyártón belül. Öccse még dobogóra sem állhatott, és mindössze a tizenhetedik helyen zárt a tabellán. Később elsősorban a kommunikációt kritizálta, de már akkor érezte, hogy a Ducatinál más a kultúra. Egyelőre minden szempontból pozitív benyomásai vannak.

A tavalyi év kemény volt – nyilatkozta a 26 éves Moto3-as és Moto2-es világbajnok a Motorbike Magazine-nek. – Azt hiszem, korai még [az erőviszonyokról] beszélni, de legalább élveztem. A motor sokkal többet enged. Amikor motoron ülök, mindig élvezem, de a gyorsaságot fontos élvezni.”

Az ifjabbik Márquez a gyári istállóhoz távozott Enea Bastianini helyére érkezett a Gresinihez. Az olasz motoros a világbajnok Francesco Bagnaia után a legtöbb futamot nyerte a tavalyi szezonban, és két fordulóval a vége előtt még volt matematikai esélye a világbajnoki címre. A kétszeres MotoGP-dobogósnak tehát nagy űrt kell betöltenie, de ő nem aggódik.

Fontos a szezonkezdet, hogy pozitív és jó lendületet vegyünk – fogalmazott. – Portimãóban egy olyan pályán kezdünk, amit szeretek, majd olyan helyszínek következnek, ahol a Ducati nagyon jól megy, mint Austin és Argentína. Majd meglátjuk, de ez nagyszerű lehetőség lesz arra, hogy jól kezdjünk. A logika azt diktálná, hogy az év során fejlődünk, de fontos lenne a jó kezdés.”

Ami a motort illeti, a sepangi teszten a Ducati pilótái az első kilencből hét helyet sajátítottak ki, Márquez a kilencedik helyen zárt. Bár a Gresini, ahogyan tavaly, úgy idén is a bolognai gyártó előző évi versenygépét használja, de a Desmosedici GP22-es nem meglepő módon még idén is versenyképesnek tűnik. Ez pedig nyilvánvalóan nagy segítség a csapatnak.

Némileg fejlesztettek a GP23-ason használt elektronikán, de ez a 2022-es motoron is működhet – magyarázta a spanyol versenyző. – Ezek viszont apróságok. Ez is segít abban, hogy a saját dolgomra koncentráljak, csak a beállításokra, hogy lássuk, számunkra mi válik be a legjobban. Ez megkönnyíti az ember életét, mert látja, hogy ez egy olyan motor, amely működik, és csak finomítani, újítani kell, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle.”

MotoGP, Álex Márquez, Gresini, Sepang teszt 3. nap 2023
Álex Márquez (Fotó: Gresini Racing)

A sportszakmai szempont mellett ráadásul a légkör is remek a Ducatinál. Davide Tardozzi csapatmenedzser odáig ment, hogy „idén egyértelművé válik, hogy Álex Márquez miért kétszeres világbajnok”. Mindez alighanem jót tett a spanyol pilóta lelkének, mint ahogyan az is, ahogyan a gyártónál az érkezéséhez viszonyultak. „Az első naptól kezdve nagyon kedves volt a fogadtatás – árulta el. – A Ducatinak megvan az a filozófiája, hogy azt akarják, hogy a motorjaikat hajtó mind a nyolc versenyző az élmezőnyben legyen, és rengeteg támogatást adnak. Az ember ezért hálás lehet, és fontosnak érezheti magát a gyáron belül.”