2024. április 19. 09:16
KezdőlapMotoGPLehullt a lepel a MotoGP-újonc csapatról is - egy újabb vörös motorral...

Lehullt a lepel a MotoGP-újonc csapatról is – egy újabb vörös motorral bővült a rajtrács (GALÉRIA)

Újabb MotoGP csapat 2023-as évi motorjáról hullott le a lepel. Ezúttal a királykategóriában újonc márka, a Tech3 GASGAS csapata mutatkozott be.

2022. augusztusában érkezett a bejelentés Spielbergben, miszerint a Tech3 és a KTM kötelékébe tartozó GASGAS együttműködési megállapodást kötött, így GASGAS Factory Racing Tech3 néven debütálnak a királykategóriában 2023-ban. Versenyzői nem mások lesznek, mint a Hondától távozó, a KTM kötelékébe visszatérő Pol Espargaró, és a tavalyi Moto2-világbajnok, az idei egyetlen MotoGP-újonc, Augusto Fernández.

Hivatalos: Espargaróval jön a MotoGP-be a GASGAS

A GASGAS csapatról

A GASGAS eredetileg a trial-, valamint az enduromotorozásban ért el sikereket. A gyorsasági motorozásba is beszállt néhány évvel ezelőtt, eddig azonban csak a kisebb géposztályokban szerepelt. Nem is akárhogyan, hiszen a 2022-es szezonban tarolt a GASGAS Aspar csapata a Moto3 géposztályban. Az alakulat adta a világbajnokot Izan Guevara személyében, míg Sergio García a második helyen végzett, teljessé téve a sikert az istálló számára.

Csapatfelállás a MotoGP-ben és a kisebb géposztályokban
MotoGP

A MotoGP kategóriában 2022. novemberében, a valenciai teszten mutatkozott be a csapat és új pilótapárosa.

Elsőként Pol Espargaró csatlakozott a GASGAS gyári csapatához. A 2013-as Moto2-világbajnok versenyző már 10. szezonját kezdi meg a királykategóriában, ahova 2014-ben a Tech3 Yamaha kötelékében érkezett meg. Királykategóriás pályafutása során versenyt még nem tudott nyerni, de 154 indulásából 8 alkalommal felállhatott a dobogóra. Legjobb világbajnoki helyezését 2020-ban a gyári KTM nyergében érte el, amikor az 5. pozícióban végzett az összesített ranglistán.

Pol Espargaró Sepangban
Pol Espargaró Sepangban Fotó: MotoGP Media

Espargaró csapattársa a 2022-es Moto2 világbajnok, Augusto Fernández lesz, aki idén debütál a MotoGP-ben. A 25 éves versenyző 2017-ben kezdte meg Moto2-es pályafutását. Munkájának gyümölcse tavaly érett be, amikor a Red Bull KTM Ajo csapatával a világbajnoki címig jutott 4 győzelmével és további 5 dobogós helyével.

Augusto Fernández Sepangban
Augusto Fernández Sepangban Fotó: MotoGP Media
Moto2

A Moto2-es csapat oszlopos tagja Jake Dixon, aki mellé a 2022-es Moto3-világbajnok, Izan Guevara csatlakozik.

Moto3

A Moto3-as felállást a 2021-es Red Bull Rookies Cup győztese, David Alonso és Ryusei Yamanaka alkotja, akinek útja az Asia Talent Cupon és a Red Bull Rookies Cupon keresztül vezetett a legkisebb géposztályba.

Az új motor

A GASGAS Factory Racing Tech3 alakulata az alábbi videóval mutatta meg vörös versenygépeit:

A versenyzők is nyilatkoztak jelenlegi érzéseikkel kapcsolatban

Pol Espargaró: „Úgy érzem, hogy visszatérek a gyökereimhez. A Tech3-mal és az új márkával a GASGAS hangulat van: barátságos, emberközeli, és nagyon keményen dolgozunk, így hiszem, hogy ha csapatként együtt küzdünk és hajtunk, akkor ott leszünk. Ott leszünk a csúcson. Úgy gondolom, hogy nagy a potenciál ebben a motorban. Biztos, hogy sok munka vár ránk, mert a MotoGP-ben jelenleg nagyon magas a szint, de szerintem elérhetjük. Valenciában az első teszten éreztem a motor DNS-ét, és amikor az egyezik a saját DNS-eddel, akkor nagyon jól érzed magad! A motor már majdnem készen áll arra, hogy idén valami igazán nagyszerűért küzdhessünk.”

Augusto Fernández: „Nos, azzal a magabiztossággal szállok be MotoGP-be, hogy világbajnok lehetek, és ez jó, de őszintén szólva nem tudom, mire számíthatok a pozíciókat illetően. Alig várom, hogy hamarosan versenyképes legyek, és megpróbálok harcban lenni a csapattársammal. Azt hiszem, karrierem legfontosabb éve előtt állok, de tudom, hogy türelmesnek kell lennem. Most felfedezem, hogy mit jelent MotoGP-s, gyári versenyzőnek lenni. De jó látni, hogy milyen sokan állnak mögötted, és nem csak a csapatod; az egész gyár, amely rád és az eredményeidre vár. Hamarosan jön Portugália, már nagyon várom, és egy álmom válik valóra: a debütálásom a MotoGP-ben. Őszintén szólva már alig várom.”

A galéria:

Még 4 csapat leleplezése van hátra, a Mooney VR46, LCR Honda és az Aprilia gyári csapata jövő héten bemutatkozik, míg a sort az RNF Aprilia zárja majd március 16-án.

Rossiék fontos időpontot jelentettek be, teljessé vált a MotoGP-mezőny