2024. április 19. 07:30
KezdőlapMotorsportDaytona 200 - Brandon Paasch ismét ellopta a befutót

Daytona 200 – Brandon Paasch ismét ellopta a befutót

Múlt hét szombaton rendezték az Amerikai Egyesült Államok egyik legnívósabb motorversenyét, a Daytonai 200 mérföldes versenyt, vagyis a Daytona 200-at. A szervezést és a promóciót idéntől átvette az amerikai bajnokságot is szervező MotoAmerica, és a megújult Supersport szabályoknak megfelelő motorok indulhattak rajta – az amerikai bajnokságba azonban nem számít bele, éppen azért, hogy minél több „vendég” indulhasson rajta. Ez idén is így volt, mivel több MotoAmerica Superbike-menő is tiszteletét tette rajta, de európai motorosok is megmérették magukat – köztük a Supersport VB-futamgyőztes Sheridan Morais is.

A rajtelsőséget a Warhorse Ducati csapat V2-es Panigaléján induló Josh Herrin szerezte meg, a második helyet Sheridan Morais, a harmadikat pedig a MotoAmerica Superbike címvédő bajnoka, Jake Gagne. A második sorból a tavalyi Daytona 200-győztes Brandon Paasch, a 2020-as Supersport bajnok mexikói Richie Escalante, valamint a dél-afrikai Cameron Petersen rajtolhattak. Eredetileg a korábbi Superbike-bajnok Josh Hayes indulhatott volna a negyedik pozícióból, őt azonban utólag megbűntették, mivel a technikai ellenőrök nem engedélyezett hűtőfolyadékot találtak a Yamahájában (a szabályok szerint csak vízzel lehet hűteni), így a boxutcából kellett rajtolnia.

A futam mintegy két órával később kezdődött a tervezettnél, mivel eleredt az eső, az oválon pedig még az autósok sem versenyeznek esőben, nemhogy a motorosok.

Íme a teljes verseny:

Jake Gagne már pár kör után feladta a viadalt, mivel a reggeli warm-upon megsérült, és nem bírta a fájdalmat. Az 57 körös versenyt a nyolcadikban piros zászlóval megszakították, mivel egy baleset miatt takarítani kellett a pályát. Szűk félóra után 50 körösre indították újra futamot, melyen a kawasakis Max Angles indult az élről, mellőle Cameron Petersen, illetve a magát pár kör alatt a harmadik helyre feltornászó Josh Hayes rajtoltak.

Angles egy elrontott kanyar miatt hátraesett az élbolyból, melyben Hayes, Petersen, Herrin és Escalante vívtak egymással nagy csatákat, akikre szép lassan felért Morais és Paasch is. Herrin versenye az első boxkiállásnál ment el: a csapat ugyanis elszámolta az üzemanyag mennyiségét, amely párszáz méterrel hamarabb fogyott el, mint kellett volna, ezzel több, mint egy percet veszített, hogy beguruljon a boxba – a Ducati utána pedig csak nehezen akart beindulni… A verseny hátralevő részében egy négyfős élmezőny alakult ki: Hayes, Petersen, Morais és Paasch – három Yamaha és egy Triumph.

Petersen (45), Hayes (4), Morais (113), és Paasch (96) Fotó: Brian J. Nelson / MotoAmerica

A suzukis Escalante nem tudta tartani a tempójukat, a korábban vezető kawaskis Angles pedig elesett – és bár tudta folytatni, a jó helyezéstől elbúcsúzhatott. Az utolsó boxkiállás után is ők álltak az élen: Petersen pár másodperc előnynel vezetett, mögötte a többiek szorosan hárman együtt. A végére aztán a dél-afrikai versenyző előnye elfogyott, a többiek utolérték. Az utolsó körökben egy öldöklő csata alakult ki közöttük, amelyet végül Paasch nyert meg: ahogyan tavaly Sean Dylan Kellyt, úgy idén is a befutónál, az előtte haladók szélárnyékát kihasználva ugrott az élre, és mindössze hét ezredmásodperccel előzte meg Petersent, 57-el Moraist és 126-al Hayest.

A dobogósok: Petersen – Paasch – Morais Fotó: Brian J. Nelson / MotoAmerica

Paasch két egymást követő évben nyerte meg tehát a legendás viadalt, két különböző márkával (tavaly Yamahával győzött), de le a kalappal Petersen és Morais előtt is, akik életük legelső Daytona 200-án rögvest a dobogóra állhattak.

Említsük meg a sorozat magyar érdekeltségét is: az Amerikában élő magyar Halász Antal idén is elindult a versenyen, és az előkelő 22. helyen zárt a Yamahájával.

A 2022-es Daytona 200 végeredménye:

1 Brandon Paasch USA Triumph
2 Cameron Petersen ZAF Yamaha 0.007
3 Sheridan Morais POR Yamaha 0.057
4 Josh Hayes USA Yamaha 0.126
5 Richie Escalante MEX Suzuki 46.053
6 Danny Eslick USA Triumph 1:00.688
7 Harry Truelove GBR Yamaha 1:00.762
8 Geoff May USA Suzuki 1.08.009
9 Hayden Gillim USA Suzuki 1:16.124
10 Josh Herrin USA Ducati 1:29.837
11 Chris Peris USA Yamaha 1 kör
12 Matt Truelove GBR Yamaha 1 kör
13 Carl Soltisz USA Suzuki 1 kör
14 Rocco Landers USA Yamaha 1 kör
15 Kamil Holan CZE Ducati 2 kör
16 Max Angles USA Kawasaki 2 kör
17 Darren James CAN Yamaha 2 kör
18 Kevin Olmedo SLV Yamaha 3 kör
19 Sam Lochoff ZAF Suzuki 3 kör
20 Arthur Aznavuryan USA Yamaha 3 kör
21 Nick Patenaude USA Yamaha 3 kör
22 Halász Antal HUN Yamaha 3 kör
23 Ray Hofman USA Kawasaki 3 kör
24 Jonathan Schweiger USA Yamaha 3 kör
25 August Nord USA Yamaha 4 kör
26 Timothée Monot FRA Yamaha 4 kör
27 Scott Briody USA Suzuki 4 kör
28 Reid Hall USA Yamaha 5 kör
29 Jason Waters USA Yamaha 5 kör
DNF John Knowles USA Yamaha
DNF Stephen Hoffmann USA Yamaha
DNF Chris Sarbora USA Kawasaki
DNF Matt Burdett USA Yamaha
DNF Anthony Fania Jr. USA Yamaha
DNF Cody Wyman USA Yamaha
DNS Jake Gagne USA Yamaha
DNS Michael Selpe USA Ducati
DNS Luke Power AUS Suzuki
DNS Christian Miranda USA Yamaha
DNS Vincent Levillain FRA Kawasaki
DNS Jose Lloreda COL Yamaha
DNS Alex Coelho POR Kawasaki
DNS Tim Haye USA Yamaha