2024. április 24. 06:39
KezdőlapMotorsportLettenbichler nyerte a hardenduro-vb 2. futamát, Bolt dobogón sincs

Lettenbichler nyerte a hardenduro-vb 2. futamát, Bolt dobogón sincs

Manuel Lettenbichler sérülésből tért vissza Szerbiában, ráadásul rögtön a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett. Mögötte bolgár és brit dobogós.

A KTM Factory Racing versenyzője, Manuel Lettenbichler nyerte a FIM Hardenduro-világbajnokság második fordulóját, a szerbiai Xross Hard Enduro Rallyt. A német versenyző ezzel tehát rendkívül eredményesen tért vissza sérüléséből, és ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán.

Lettenbichler mögött történelmi eredmény született. Teodor Kabakcsiev ugyanis (Team Bulgaria powered by ECONT) lett az első bolgár, aki a FIM Hardenduro-világbajnokság bármely versenyhétvégéjén dobogóra állhatott. A dobogó legalsó fokára Graham Jarvis (Jarvis Racing Team Husqvarna) állhatott fel. Jarvis a második forduló után holtversenyben vezeti a bajnokságot a Husqvarna Factory Racing versenyzőjével, Billy Bolt mellett.

Xross Hard Enduro Rally prológ
Fotó: FIM

Magabiztos győzelem

A Szerbiában rendezett Xross Hard Enduro Rally utolsó versenynapján minden szem a KTM Factory Racing versenyzőjére, Manuel Lettenbichlerre szegeződött, aki a harmadik napot a verseny új vezetőjeként kezdte. A német versenyző a második napon kiemelkedően teljesített, így pedig közel nyolc perc előnye volt legközelebbi riválisa, Kabakcsiev előtt.

„Mani” lendületesen kezdett, és az első speciális szakaszon az első helyen végzett. A közel kétórás szakaszon szoros volt a csata, de a KTM-es ismét maga mögött tudta tartani riválisait. Végül újabb három perccel növelte előnyét. A Sherco Factory Racing versenyzője, Wade Young lett a második, Bolt pedig a harmadik leggyorsabb. Kabakcsiev, bár veszített Lettenbichler mögött, Jarvist le tudta szakítani magáról. Így megerősítette pozícióját az összesített második helyen.

Egy rövid, 44 perces szakasz várt a versenyzőkre a 2. speciális szakaszon, és ezúttal Jarvis volt az, aki négy másodperccel megelőzte Boltot. Őket Lettenbichler követte a harmadik helyen. Az Xross Hard Enduro Rally utolsó speciális szakasza szinte csak formalitás volt a német éllovas számára, és mivel nem hibázott, Lettenbichler magabiztosan megnyert FIM hardenduro-világbajnokság második fordulóját.

Kabakcsiev az utolsó szakasz megnyerésével biztosította be dobogós helyezését. Mögé Graham Jarvis, állhatott fel a dobogó harmadik helyére. Jarvis az utolsó napot kényelmes előnnyel kezdte a negyedik helyen álló Bolt előtt. Azzal, hogy Jarvis kettőből kétszer dobogón zárt, holtversenyes vb-éllovasnak mondhatja magát a superenduro-világbajnok Billy Bolt mellett társbérletben.

Bolt egyébként még nyerte a szerdai AKRAPOVIC Straight Rhythm prológot, valamint az első nap végén is vezetett. A második nap volt az, ami végül leszorította a dobogóról. A negyedik helyre visszaesve a britnek nem volt könnyű dolga, végül nem is tudott mit kezdeni Jarvisszel. A top 5-öt a dél-afrikai Wade Young tette teljessé. Young három perccel zárt Bolt mögött.

Teodor Kabakcsiev
Teodor Kabakcsiev. Fotó: FIM

A junior kupa

A FIM hardenduro-junior kupában a Rigo Racing versenyzője, Matt Green volt az, aki tökéletes hetet teljesített, és megnyerte a harmadik napot. Ezzel ő lett a FIM hardenduro sorozat első junior futamgyőztese. A dél-afrikai versenyző emellett javított összetettben is, ahol a 10. helyen végzett.

Mögötte szoros volt a küzdelem a junior dobogó további helyeiért. A brit Mitchell Brightmore (Rieju) maga mögött tudta tartani az izraeli Suff Sellát (AG Racing Team 89) ők végeztek a második és harmadik helyeken.

A FIM hardenduro-világbajnokság legközelebb Ausztriába látogat. Június 16-19. között a Red Bull Erzbergrodeóban rendezik meg a harmadik fordulót.

A főszereplők nyilatkozatai

Manuel Lettenbichler: „Elképesztő! Őszintén szólva nagyon meglepett, hogy nyertem. Nem úgy jöttem ide, hogy erre számíthatok, de a dolgok elkezdtek a kedvem szerint alakulni, és megcsináltam a munkát. Azt hiszem, a második nap volt a döntő, nagy előnyt építettem ki. De tudom, hogy a szerencse gyorsan változhat, ezért a harmadikon is koncentráltnak kellett maradnom. Hosszú ideje nem versenyeztem már. Így visszatérni, és újra győzni, ez csodálatos.

Teodor Kabakcsiev: „Ez egy hihetetlen hét volt. Abban reménykedtem, hogy a körülmények megfelelnek majd nekem, és így is lett. Minden nap a legjobbamat adtam, és azt hiszem, ez volt a legjobb megoldás. Remélhetőleg ez csak a kezdet, és továbbra is versenyezhetek ezekkel a srácokkal ezen a szinten!

Graham Jarvis: „Hű, nagyon örülök ennek a dobogónak. Kettőből kettő az király. Minden napot úgy vettem, ahogy jöttek, és ez valahogy magától jött össze. Úgy érzem, hogy a régi önbizalmam kezd visszatérni. Kevésbé aggódom a térdem miatt, és ez jó jel. Az Erzbergrodeo következik, ott leszek a következő versenyen.

Matt Green: „A junioroknál győzni fantasztikus, és a 10. helyen végezni az összesítésben pedig tökéletes befejezése a hétnek. Nagyszerű, hogy idén is van ez az osztály. Így a fiatalabb versenyzők egy újabb platformot kaphatnak, ahol teljesíteni tudnak.

Eredmények

A végeredmény:

Poz. Versenyző Csapat Idő
1 Manuel Lettenbichler KTM 11:10:04
2 Teodor Kabakcsiev KTM 11:20:07
3 Graham Jarvis Husqvarna 11:28:35
4 Billy Bolt Husqvarna 11:37:27
5 Wade Young Sherco 11:40:27
6 Michael Walkner GasGas 11:47:10
7 David Cyprian KTM 12:07:55
8 Alfredo Gómez GasGas 12:23:55
9 Will Hoare GasGas 12:27:10
10 Matt Green GasGas 12:45:20

A bajnokság állása 2 forduló után:

Poz. Versenyző Csapat Pont
1 Billy Bolt Husqvarna 30
Graham Jarvis Husqvarna
3 Teodor Kabakcsiev KTM 27
4 Mario Roman Sherco 26
5 Wade Young Sherco 22
6 Alfredo Gómez GasGas 21
7 Manuel Lettenbichler KTM 20
8 Michael Walkner GasGas 18