2024. március 28. 18:43
KezdőlapMotorsportPannónia-ring - Oldalkocsis világbajnokság szombati összefoglalója

Pannónia-ring – Oldalkocsis világbajnokság szombati összefoglalója

Ezen a hétvégén Magyarország, azon belül pedig a Pannónia-ring ad otthon az oldalkocsis világbajnokság idei negyedik futamának. Íme az összefoglalónk a szombati napról.

A Pannónia-ring Ostffyasszonyfán található, 16 kilométerre Sárvártól. A 4740 méteres pálya 18 kanyarból áll.

A magyar aszfaltcsíkon a szombati nap az időmérőkkel kezdődött, ahol a pole pozíciót a világbajnoki tabella éllovasa,  Todd Ellis és Emmanuelle Clement szerezte meg a tavalyi bajnok Markus Schlosser és Marcel Fries alkotta duó előtt. A harmadik helyen Bennie Streuer és Kevin Kolsch várhatta a lámpák kialvását az első futam rajtjánál.

A 15 körös versenyt 25 fokos, napsütéses időben kezdték meg a csapatok. Ez az időjárás gumikopás szempontjából kihívást jelentett az oldalkocsis világbajnokság mezőnyének. Todd Ellis jól kapta el a startot és az élén tudott maradni, azonban Markus Schlosserék nem szakadtak le róluk, szorosan követték riválisaikat. A harmadik helyen a Benovo Action párosa, Bennie Streuer és Kevin Kolsch haladt, akik próbálták tartani a tempót az élen álló motorokkal. A vezető trió a futam kezdeti szakaszában már jelentős előnyt tudott kimotorozni a mezőny többi tagjával szemben és elhúztak a többi páros előtt.

FIM Sidecar Championships Pannónia-ring
Fotó: P1Race

Az elől lévő három csapat magas tempót diktálva haladt az élen, mindvégig nagyon közel egymáshoz. A pálya bizonyos szakaszain Schlosser/Fries utolérte Ellis/Clementet, és úgy tűnt, hogy meg is lehet az előzés, de minden próbálkozást visszavert a bajnoki címre törekvő brit-francia páros.

Kershaw és Charlwood magányosan haladtak a negyedik helyen. Mögöttük kialakult egy hármas csata, amelyből az ötödik körben a Payne – Wilkes páros kiszállni kényszerült a kipufogórúd törése miatt.

A Cable/Richardson és Vinet/Arifon párosok között alakult ki csata az utolsó helyeken, többször is pozíciót cseréltek egymással. A futam végére Cable és Richardson kerekedett felül, egy kör hátrányban az élen motorozókhoz képest.

A futamgyőzelmet végül Ellis és hölgy utasa, Clement szerezte meg Schlosser és Fries előtt, a két csapat között mindössze 0,234 másodperc volt a különbség a célban.  Streuer és Kolsch végzett a harmadik pozícióban.

Vasárnap kerül sor a második futamra 13:15-ös kezdéssel. Aki teheti, látogasson ki a pályára, hiszen egy különleges és izgalmas versenyben lehet része.

Pannónia-ring – FIM Sidecar World Championships 1. futam végeredménye:

1 Todd Ellis Emmanuelle Clement Santander Salt
2 Marcus Schlosser Marcel Fries Gustoil Sidecar 0.234
3 Bennie Streuer Kevin Kölsch Bonovo Action 3.878
4 Stephen Kershaw Ryan Charlwood Quattro Group 13.844
5 Ted Peugeot Vincent Peugeot FHC Competition 16.852
6 Lukas Whyssen Thomas Hofer Gustoil Sidecar 1:16.710
7 Peter Kimeswenger Ondrej Sedlacek MRSC Gunskirchen 2:05.728
8 Kevin Cable Charlie Richardson LW Racing 1 kör
9 Claude Vinet Sebastien Arifon Team Vinet LKS 1 kör
Nem ért célba
Harry Payne Mark Vilkes DAO1886