2024. április 25. 00:58
KezdőlapSuperbikeCheca: "Az elmúlt évek egyik legjobb bajnoksága"

Checa: „Az elmúlt évek egyik legjobb bajnoksága”

A Ducati legutolsó Superbike-világbajnoka nyilatkozott hosszabban Bautista, illetve a Superbike-világbajnokság jelenlegi helyzetéről. A korábbi 125 köbcentis világbajnok 2019-ben berobbant a mezőnybe a Ducatival, amikor az első 10 versenyen nem talált legyőzőre. Akkor a végén mégis az addig is egyeduralkodó Rea örülhetett. Bautistára aztán két nehezebb Hondás év várt, mielőtt visszatért a jelenlegi csapatához, ahol eddig ott folytatja, ahol abbahagyta. 12 verseny után egyedül a spanyol mondhatja el magáról, hogy minden versenyen dobogós helyezést szerzett, ráadásul vezeti a világbajnoki pontversenyt.

„Amikor egy versenyző olyan gyorsan tud menni azon a motoron, ahogy Bautista 2019-ben tette, akkor jó eséllyel hasonlóan gyors lesz, amikor visszatér. Alvaro remek összhangban van a motorral. Nagyon magabiztosnak tűnik, és a Panigale teljesítményének a határáig el tud menni, amire más versenyzők nem képesek. Szerintem ez kicsit Jonathan (Rea) és Toprak (Razgatlioglu) számára is kisebb pofon. Azt tudták, hogy versenyképes lehet, de azt talán nem, hogy ennyire. Talán a motor is még jobb most, mint Alvaro első évében volt. Ez egy győzes kombináció. A szezonkezdet fantasztikus volt versenyzőnek és csapatnak egyaránt.

Végül a feladat mindig ugyanaz: kipróbálni a gumikat, megtalálni a fékpontokat, jobban fordulni, és gyorsabban kigyorsítani. Bizonyos beállítások egy módon teszik ezt lehetővé, más csomagok esetleg kicsit korlátoznak benne. Alvaronak most Ducatija van, ami nagyon jó kigyorsításokon és végsebességben. Ő egy alacsony versenyző, ami szintén kedvező, és nagyon jó a kigyorsításokon. Egy ilyen összeállítás még több magabiztosságot ad a versenyzőnek, így jobban meri nyomni a határokig a kanyarokban és a kigyorsításokon. Jelenleg úgy tűnik, hogy a legjobban Alvaro és a Ducati végzi a munkáját.”

Forrás: World Superbike Media

Persze ezt láttuk már 2019-ben, hogy ez még messze nem elég a bajnoki címhez. Talán az ott történtek miatt egyelőre senki nem meri odaadni ezt a bajnoki címet Bautistának. Rengeteg van még hátra a szezonból, és kísértetiesen hasonló lehet.

„Szerintem Alvaro nagyon tart attól, ami az első évben történt vele. Az egy nagyon komoly lecke volt, amiből soakt tanult. Emiatt nem fogják újra elkövetni azt a hibát, szerintem mindent meg fognak tenni, hogy megőrizzék ezt az egységet, még nyugodtabban dolgozzanak és biztosítsák egymást a folytatásra, mert egyértelmű, hogy egymásnak lettek teremtve. Nem kell nagyon messzire nézni. Ha még nem tették, csak meghosszabbítják a szerződést, amitől még nyugodtabbak lesznek, és előre tekintenek. A szezon kétharmada még hátravan, és ez kemény lesz, mert szoros a verseny, és bármi megtörténhet. A Superbike-ban mindne fordulón rengeteg pontot osztanak, és ha van egy rossz hétvégéd, a kedvező helyzet is a kukában végezheti.”

Bautista Misanoban kiegyenlített a futamgyőzelmek számában, így Checa-hoz hasonlóan ő is 22-t számlál már az olaszoknak, amivel a Ducati örökranglista 6. helyét foglalják el.

„Őszintén örülök a sikereinek. Alvaro az egyik legjobb versenyző, és mint ember nagyon kedves és barátságos. Nem mennék bele összehasonlításokba. Teljesen más korszakban versenyeztem, más motorokkal. Én egy privát csapatnál versenyeztem a Ducati támogatásával – ami a furcsa, hogy se előtte, se az elmúlt 11 évben nem ért el senki hasonlót. De végülis, vannak technikai döntések, csapatdöntések, amelyek ha nem elég jók, akkor nem lehet bajnoki címet szerezni.” 

Fotó: World Superbike Media

Tavaly is lehetett egy ideig reménykedni benne, de idén akár tényleg megvalósulhat az, hogy hárman küzdhetnek a bajnoki címért, ráadásul három különböző motoron.

„Toprak és a Yamaha érkezésével sokkal nagyobb lett a harc. Ő le tudta győzni Rea-t, aki uralta a bajnokságot. Azokban a hosszú években én is kicsit untam már, de Jonathan-nek most a maximumot kell nyújtania, hogy újra nyerni tudjon. Ami különösen jó, hogy Alvaro is megérkezett a Ducatival, így három versenyző három különböző márkájú motorral esélyes. Szerintem erre volt szüksége a bajnokságnak, amely most újra érdekesebb lett. Három nagyszerű versenyző hasonló szinten harcol az eredményekért minden futamon. Ez nagyon különleges, szeretem nézni, sok jó verseny volt. Egyértelmű, hogy a határon vannak. Sportszakmai szempontból szerintem az elmúlt évek egyik legjobb világbajnoksága ez köszönhetően a három versenyző közötti kis különbségnek. Ők hárman a MotoGP-ben is tökéletesek lennének.”