2024. április 18. 13:15
KezdőlapSuperbikeWSBK - Nyári szünet? Inkább teszteljünk egyet Barcelonában

WSBK – Nyári szünet? Inkább teszteljünk egyet Barcelonában

Nem mindennapi a nyári szünet a Superbike VB mezőnyének, hiszen augusztus 20-21-én Barcelonában lesz jelenése számos csapatnak és versenyzőnek.  A nyári szünet alatti teszt a szezon második felére való felkészülést szolgálja.

Augusztus elseje óta a Superbike-világbajnokság mezőnye második hosszú szünetét tölti. Most és a szeptember 10-11-i magny-coursi futamok között hat hét van. Korábban négy hét szünet volt a misanói és a donington parki fordulók között is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csapatok és a versenyzők nyugodtan heverésznek a tengerparton. Ezekben a napokban zajlanak az előkészületek az augusztus 20/21-i barcelonai tesztre.

A 4,675 km-es pályán idén már teszteltek, és Barcelona ad otthont a szezon nyolcadik találkozójának is szeptember 23. és 25. között, azaz közvetlenül Magny-Cours után. A teszt tehát nem csak a szezon második felére való felkészülést szolgálja, hanem kifejezetten a katalán versenyhétvégére is.

A tesztelés elkerülése érdekében a 2021-es és 2022-es szezonzáró között mindössze tíz tesztnapot engedélyeznek. Lehetőség van fél napok igénybevételére is, de ezek száma négyre korlátozódik. Emellett a csapatok nem foglalhatnak le pályát kizárólag maguknak. Minden regisztrált csapatnak ésszerű áron kell felajánlani a részvételt.

A barcelonai tesztlehetőséget sok csapat elfogadta. Ott lesz a BMW, a Ducati, a Honda, a Kawasaki és a Yamaha gyári csapata, valamint néhány szatellit csapat is.

Résztvevők:

BMW – mindkét csapat jelen lesz

Shaun Muir csapatfőnök BMW gyári csapata Scott Reddinggel és Michael van der Markkal lesz jelen, míg a német Bonovo action alakulat Loris Baz-t és Eugene Laverty-t is kiküldi a versenypályára.

Ducati – teljes létszámban a teszten

Az Aruba.it Ducati szintén teljes létszámban jelen lesz Álvaro Bautistával és Michael Rinaldival.

Yamaha – amúgy is hosszú a szünet Razgatlıoğlunak

A Yamaha sztárja, Toprak Razgatlıoğlu számára a részvétel természetes – a nyári szünet amúgy is túl hosszú a 25 éves versenyző számára, ráadásul a világbajnoknak még mindig szép 38 pont a lemaradása a világbajnokságot vezető Bautistával szemben. Csapattársa, Andrea Locatelli is ott lesz a csapatban.

HRC – szintén a pályán, a Suzuka 8 órás győzelme után

A Honda Racing Coporation gyári csapata Iker Lecuona és Xavi Vierge révén lesz a pályán. A két spanyol a csapatfőnök Leon Camier kíséretében néhány napja a Suzuka 8 óráson járt. Lecuona japán csapattársaival megnyerte a rangos versenyt, Vierge csak néző volt.

Kawasaki – hazai pályán

A barcelonai teszt hazai terep a Kawasaki gyári csapat számára, amelynek székhelye Granollersben van, alig 6 km-re a pályától. Jonathan Rea és Alex Lowes a suzukai 8 órás versenyen való részvételük (2. hely) miatt amúgy sincsenek még szabadságon.