2024. március 19. 08:19
KezdőlapSuperbikeCarrascónak vagy Bautistának van igaza? - Egy példa a múltból

Carrascónak vagy Bautistának van igaza? – Egy példa a múltból

Az Ana Carrasco és Álvaro Bautista közelmúltbeli vitája a jerezi teszten felidézett egy 1982-es esetet, mely a Brit Nagydíj előtti pályanapon történt, amelyen a világbajnokság különböző kategóriáinak versenyzői vettek részt, mindannyian együtt.

A sebességkülönbség okozott bonyodalmakat már abban az időben is. Az ominózus eset a Silverstone-i pályán történt, amikor a Yamaha versenyzője Patrick Igoa egy 250-es motorral nekiment egy másik pilótának, és ez olyan láncreakciót indított el, melyben a mögöttük érkező Barry Sheene az 500-as Yamahájával nem tudta elkerülni őket és súlyosan megsérült – idézte fel az esetet a GPOne.com. Sheene több töréssel távozott, és miután kikerült a kórházból, panaszkodott arra, hogy a szervezők hogyan engedhették, hogy különböző sebességű motorok legyenek egyszerre a pályán.

Nem a versenyzői képességekről van szó jelen esetben. Ha a maihoz hasonlítjuk, nagyjából úgy kell elképzelni, mint az SBK- és az SSP-versenygépek közötti különbséget. Ha pedig még a pilóták is más szintet képviselnek, akkor csak még rosszabb a helyzet.

Fontos megjegyezni, hogy 5 másodperc különbség (ami átlagosnak mondható), még kezelhető, de tíz másodperc már valószínűleg nem. Nyilván Ana Carrasco nem amatőr versenyző, és amellett, hogy világbajnokságot nyert, bizonyára tudja, hogy mennek a dolgok egy-egy pályán, de Bautistának is igaza van, mert egy tíz másodperccel lassabb köridőt futó versenyzőre felérni már problémát okozhat. Olyan problémát, melynek súlyos baleset is lehet a kimenetele.

Ezért nagy hiba, ha különböző motorok, vagy különböző tapasztalattal és sebességgel rendelkező versenyzők szerepelnek egyszerre egy pályán. Persze az érintett motorosok nemének semmi köze ehhez.