2024. március 28. 18:10
KezdőlapSupersportDosoli le van nyűgözve Aegerter teljesítménytől - elég ez?

Dosoli le van nyűgözve Aegerter teljesítménytől – elég ez?

A 2022-es Supersport világbajnokság öt fordulója után Dominique Aegerter dominál a mezőnyben. A címvédő Donington Parkban nyújtott teljesítménye maradandó benyomást tett a Yamaha versenyfőnökére, Andrea Dosolira.

Dominique Aegerter volt a 2021-es Supersport-világbajnokság kiemelkedő pilótája (10 győzelem, 16 dobogós helyezés), és idén eddig meg egyet rápakolt erre. 10 futamból 9 győzelem és egy második hely a mérlege. A világbajnok csak az aragóniai szezonnyitón adott ki a kezéből pontokat. Azóta 9 futamot nyert zsinórban.

A Donington Parkban a 31 éves versenyző a nyolcadik és kilencedik győzelmével tovább növelte bajnoki előnyét, így már 64 ponttal előzi meg legközelebbi riválisát, Lorenzo Baldassarrit. A Ten Kate versenyzője a Yamaha 100. pole pozícióját is megszerezte a Supersport világbajnokságban. Ez és a svájci teljesítménye nem maradt észrevétlen a versenyigazgató Andrea Dosoli számára sem.

„Gratulálok Dominique-nak és a Ten Kate Racing Teamnek, hogy zsinórban kilencedik győzelmüket szerezték meg, és a Yamahának megszerezték a 100. pole pozíciójukat a Supersport-világbajnokságon” – mondta elismerően az olasz. „Fantasztikus volt nézni a futamokat, szoros küzdelmek voltak, különösen a 2. futamban. Nagyon lenyűgöztek a vasárnapi utolsó körei, amikor ismét fel tudta venni a tempót, hogy megelőzze Lorenzót, és a vége felé fantasztikus kört tett meg, több mint fél másodperccel gyorsabb volt, mint mindenki más”.”

Emlékeztetőül: Aegerter a verseny leggyorsabb körét a 17. körben (a 19-ből) futotta 1:30.564 perces idővel.

Aegerter 2023-ban szeretne feljutni a Superbike világbajnokságra, lehetőleg a Yamahával. Melyik Supersport versenyző érdemelné meg jobban ezt az esélyt?

„Dominique jól teljesít, szóval őt is figyelembe kell vennünk” – mondta Dosoli nemrég a SPEEDWEEK.com-nak.

A Yamaha versenyfőnöke, Andrea Dosoli megvárja a július utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő most-i futamokat, mielőtt döntést hozna a jövő évre vonatkozóan.

Arra azonban már most lehet következtetni, hogy milyen irányba fognak menni. A Yamaha valószínűleg folytatja Kohta Nozane-val, mert nagyon szeretnék, ha egy japán versenyzőjük lenne a Superbike világbajnokságban. Nem számít, hogy a 26 éves versenyző ebben a szezonban mindössze kilenc pontot kapart össze, és az első naptól kezdve egyértelműen Gerloff mögé szorult.

A texasi a 2020-as debütáló szezonjában és a tavalyi év első harmadában remekelt, öt dobogós helyezést szerezve. A világbajnokságon a 11. és a 7. helyen végzett, de mióta majdnem pontosan egy évvel ezelőtt Assenben az első kanyarban elsöpörte a későbbi bajnok Razgatlioglut, Gerloff mentálisan nem a régi. Doningtonban az FP3-ban 0,223 másodperccel volt gyorsabb, mint az azt követő kvalifikáción; ez nem csak a Yamahánál okoz értetlenséget. Ha Gerloff nem nyújt kiemelkedő teljesítményt Mostban, akkor a napjai meg vannak számlálva a Yamahánál. Ugyanis a Supersport-bajnok és világbajnoki éllovas Dominique Aegerterrel a japán gyártó egy olyan domináns versenyzőt tart készenlétben, aki mindenáron feljebb szeretne lépni.

„Aegerter megérdemelné az előléptetést” – hangsúlyozta Dosoli. „Tudjuk, hogy Domi mennyi idős, és ezzel ő is tisztában van. De a valóság az, hogy jól teljesít.”

Nem vetne jó fényt a Yamahára, ha a kiváló Aegertert (31 versenyen 26 dobogós helyezés és 19 győzelem!) azzal az indokkal utasítanák el, hogy 31 évesen túl idős. Ezt Dosoli is tudja.

„A stratégiát kell szem előtt tartani” – jegyezte meg az olasz. „Másrészt azonban tiszteletben kell tartanunk a sportértéket. Dominique jól teljesít, ezért figyelembe kell vennünk őt. Emellett olyan korábbi világbajnokoknak is lehetőséget adtunk, mint Cortese és Locatelli”.

A híresztelések szerint Christophe Guyot Supersport-világbajnokságban induló csapata, a GMT94 is indítana majd egy csapatot  a Superbike bajnokságban 2023-ban. A francia szorosan együttműködik a Yamahával, és azt mondja, hogy a legjobb háttérrel fog rendelkezni. Aegerter szerepel a kívánságlistáján. Olyan pilóták is szóba jönnek, mint a brit bajnok Tarran Mackenzie és a MotoAmericát vezető Jake Gagne.